Maltwhisky-VM Första VM-testet i tävlingsklassen SHERRIED bjöd på allt annat än sherryfatslagrad whisky. Idén med smakkategorin är att fånga upp whisky där destilleriet valt att lägga sitt destillat på fattyper som gör om grundkaraktären. Alltså där husstilen färgas av fatet vilket ju är fallet med starkvinsfat.
Kategorin kallas också för WINEY vilket kanske bättre beskriver villkoren. Men här ingår också spritfat som rom. Den sockerrörsbaserade spriten får till skillnad från brandy- och bourbonfat stor inverkan på karaktären hos en maltwhisky.
Sålunda bjöds Tranemo-juryn på en härlig smakresa där portvinsfat flankerades av madeira- och romfat samt fatblandningar där även sherry ingår. Bataljen utmålades som en tvekamp mellan två sprittraditioner – Irish Clans VS Scotland!
Värdwhiskeyn var ingen mindre än Bushmills i Ulster. Trippeldestillatet med licens från 1608 och ett destilleri uppfört 1784.
Däri man på den tiden gjorde så kallad pot still-whiskey på en mix av sädesslag fram till den ödesdigra branden 1885. Därefter gav sig irländarna på att göra uteslutande maltwhiskey på 100% mältat korn (tror historikerna).
Bushmills är med andra ord världens mest kända irländska singelmalt. En satellit som på senare år fått sällskap av Cooley och andra entreprenörer. Maltwhiskeyscenen på Irland har en rik flora av smaker. Det mesta är för ungt för att vara med i Maltwhisky-VM men om fyra år (2026) kommer skottarna utmanas ännu mer än nu.
För kvaliteten finns där, verkligen. De två irländarna på startlinjen lyckades faktiskt med konststycket att dominera över merparten av skottarna. Trots att de båda ”bara” har 40% i flaskan.
Balvenie var högoddsaren som inte lyckades riktigt. Speyside-legenden ’gamblade’ litegrann genom att tävla med en romfatslagrad 14-åring som rev ner applåder för sin mjukhet med doft av mandelbiskvier och söt vanilj förstärkt av vitromstoner, kommenterar VM-general Henrik Aflodal:
– Romfatet ger en rondör till malttonerna i munnen. Destillatet kommer fram mer i refrängen som är långsamt vingummiseg med gräddig romfeeling.
Loch Lomond var ändå den whisky som avvek mest från de andra sorterna där husstilen bäddats ner ordentligt i starkvinsfat. Man tävlade med huvudstilen Inchmurrin gjort i de speciella ’straight-neck stills’ som är unika för destilleriet. Fast här nedsänkt i madeira-fat.
– Man känner igen destillatet direkt på den där speciella äppligheten med drag av kärnhus. Väldigt saftig smak med en spännande ton av vita chokladpraliner med champagnefyllning. Det är såklart Madeira-fatet som framkallar chokladtonerna. Jag tror att whiskyn helt enkelt var ”för glad” i detta givna sammanhang för att väljas av juryn.
Det var istället de två portvinsfatade skottarna som bäst utmanade den irländska duon. Lyxmalten Dalmore som gjort karriär som sherry-whisky valde att gå med en portvinsfatlagring i årets VM-race. Mycket på grund av att man här gjort avsteg från sin doktrin att alltid servera whiskyn vid 40%. Port Wood håller 46,5% vilket sticker ut i en blindprovning.
Whiskyn var också den mest omtyckta tvåan under kvällen. Varje provare delar ut ett guld värt 3 poäng i sammanräkningen och ett silver värt 1 poäng till de båda sorter man vill ska gå vidare.
Flest silverbläckor tillföll Northern Highlands-malten. Som hade en söt chokladkakig doft med sting och såklart stor smak där torkad frukt och tobaksfenoler växer till mot slutet, meddelar Henrik Aflodal:
– Piptobak i avslutet blandas med vintageport och skapar en sorts rökair. En kraftfull otypisk Dalmore som jag hade på min shortlist inför röstandet. Den skotte som tillsammans med Tomatin gjorde störst intryck.
Juryordförande Aflodal som inför VM-provningen hoppades på irländskt i topp fullföljde också planen och premierade de irländska smakerna i själva blindprovningen. När rösterna skulle avläggas efter sex avsmakningar stod valet mellan Bushmills 16-åring eller tävlingens bubblare Redbreast.
En 12-årig pot still-whiskey gjord på en mix av omältat och mältat korn. Alltså inte en renodlad maltwhisky men alltsedan starten av Maltwhisky-VM 2005 har detta undantag från regelverket gjorts.
Och det var Midleton-koket från superdestilleriet utanför Cork på södra Irland som tilldelades provningsledarens dubbla guldbläckor. Med 6 extra poäng knep whiskeyn den snöpliga tredjeplatsen en ynka poäng före Dalmore.
– Redbreast är en av mina personliga favoriter. Den står alltid i barskåpet hemma och är en alldeles förträfflig standardwhisky. Man kunde se hur auditoriet studsade till när doften steg ur glasen. Rika gammelestrar blandat med rostat bröd, som gav ett eteriskt driv åt aromen. I munnen översvallande estrar med pot still-honung. Den som inte smakat just denna tappning har missat något väsentligt i livet.
Tranemo-folket pekade istället på den andra irländaren som fick två guld mer i sammanräkningen samtidigt som Aflodal gav den sina två silverröster vilket bäddade för den åtråvärda semifinalplatsen. Och det var smaken som avgjorde, doften var för blyg, menar Henrik Aflodal:
– När jag satt och valde mellan de båda var det den större doften hos pot still-whiskeyn som avgjorde. Bushmills 16-åring är en rikt sammanflätad whiskey med många lager från starkvinsfaten. Runda sherrytoner i början men mer krydda efterhand från portvinsfaten. Finalen med kanelriv är fenomenal. Jag förstår att juryn vill se mer av denna singelmalt i VM!
Men vinnaren kunde ingen rå på. Högt belägna Tomatin som ligger på vägen från Inverness till Speyside sparade inte på energin. En 14-åring singelmalt som slutlagrats på port pipes.
Återigen var det smaken som gjorde det. 46% stark och full av ekkryddor som det anstår ett portvinsfat. Häftig smakstart med gröna gurktoner som blir sötstinn och savande med smöriga fenoler mot slutet, konstaterar Henrik Aflodal nöjt:
– Trots att whiskyn inte är rökig i sin makeup finns här brända toner som skapar en kontrast till allt det söta. Eftersmaken går i smörig stil med en ton av rostade kastanjer. Imponerande vägvinnande karaktär och en värdig vinnare. Ett skotskt destilleri många underskattar.
SHERRIED/WINEY style | Tranemo 3 maj
1. Tomatin 14 år Port Wood 46% = 53 poäng
2. Bushmills 16 år 40% = 34+2
———————————–
3. Redbreast 12 år 40% = 27+6
4. Dalmore Port Wood 46,5% = 33
5. Balvenie 14 år Caribbean Cask 43% = 13
6. Inchmurrin Madeira Cask 40% = 7
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).