
Dryckesvanor Framtiden för maltwhisky ser ljus ut! Tillväxten kommande 10-årsperiod beräknas till +4,7% årligen. Det tror marknadsundersökningsföretaget Allied Market Research som uppskattar värdet på den globala maltwhiskymarknaden år 2021 till 4,3 miljarder USD, motsvarande 46 miljarder SEK.
Konsekvenserna av covid syns i datan där 3/4-delar av all sprit fåtts från butiker och inte inmundigats i barer. E-handel är framtiden tror man med tanke på förbättrad logistik, avregleringar och ökad digital närvaro. När nu barer och restauranger öppnat igen kommer försäljningen on-trade öka med 5,3% årligen.
Skotsk maltwhisky står för 2/3-delar av omsättningen globalt idag och är också den typ som fortsätter att öka med +4,9% årligen. Irländsk och amerikansk maltwhiskey går också framåt men inte lika starkt.
Mest intressant är att nya marknader öppnar sig mer och mer för västerländsk sprit, med Indien i topp. Ett land som också har strafftullar kvar för västerländsk importsprit vilket skotska branschorganisationen SWA klagar på.
Om man frågar afrikaner och asiater i Stilla Havsregionen vad de vill ha blir svaret: SCOTCH. En delförklaring är att här ökar den yngre befolkningen mycket. Rapporten tippar att tillväxten i dessa regioner blir +5,9% vilket är mer än på andra marknader.
Trots detta dominerar Europa som fortfarande har 1/3-del av marknaden för maltwhisky globalt. Rapportskrivarna förklarar detta med att ”dricka alkohol är väldigt populärt och sker i stora volymer i Europa.”
Under 2021 hade folk mycket pengar att spendera dessutom. Det blir spännande att se hur 2022 och 2023 blir med tanke på inflationen.
En mer lokal slutsats man kan dra av rapporten är att det ökade intresset för att dricka lokal sprit, alltså svensk eller annan nationell maltwhisky, inte påverkar siffrorna nämnvärt.
Man ska inte dra för stora växlar på den starka trenden för Nya världen-whiskyn. I världens största dryckestävling Maltwhisky-VM, där över 2000 konsumenter (i Sverige och Finland) blindtestar huvudwhiskyn från 90-talet destillerier världen över, får skotsk maltwhisky mothugg.
Av hela startfältet kommer 2/3-delar från Skottland och på semifinalnivå har man förkrossande 3/4-delar. Men i finalprovningen med 12 whiskys är bara varannan skotsk.
Japan och Indien bidrar med två var. Segrande ur striden gick i år svenska High Coast (i sherryfatsklassen) och irländska Midleton med Redbreast i huvudklassen Malty style.
Den slutsats man kan dra är att bland whiskyintresserade kommer Nya världen-whiskyn att gå framåt. Förutsatt att kvaliteten finns där. Men för den breda publiken kommer omsvängningen att ta längre tid.
På en mogen marknad som i Sverige kommer det skotska greppet om marknaden hålla i sig åtminstone 10 år framåt i tiden. Förklaringen är såklart att förråden av lokalt producerad maltwhisky i alla Nya världen-länder är försvinnande små. Ingen kan matcha skottarnas förråd av miljontals whiskyfat.