Reviews Märkliga saker hända än i våra dar minsann. Som till exempel detta Grythyttan-kok som givits ut av Bergslagen. En konstig 10-åring lagrad på bourbon barrels som puffats till mot slutet av fat gjorda i amerikansk nyek. Orökt sprit i botten som i kontakt med jungfrueken gör roliga saker.
Speciell doft av röda vinbär och tomatjuice. Fragranta övertoner av svarta vinbärsblad och fanér, under vanilj/karamell. Elegant och karaktärsfull.
Fanér i munnen som är furu-kvistig i starten. Strax söt fruktsyrup som tar på röda bär. Samtidigt knäckiga toner som blir eteriskt parfymerad (kantigare), med fet ek mot slutet.
Lång fruktpaj-lik eftersmak av sviskon som är chokladkakig med lite karamell. Allra längst bort en udda rökelse-vibe från nyeken.
Aningen jobbig som så mycket annat från Grythyttan-epoken. Men det blir bättre med några droppar vatten. Nosen sötnar och rundas av. Skumbanan slätar över den kvistiga tonen av terpentin/gran. Karamellig bas jämnar ut doften.
Sötaktig smak av maltsötma som är karamellig. Halvvägs saktmodig fruktsyrup och oljig tobak som gör kroppen tjock. Långsam fetlagd ekig sorti, fanér bär ihop med lite värme. Röda bär i basen, tobaksrök puttrar på. Stannar i salta kex.
Whiskyn har en mogen trög karaktär som imponerar. Tänk om man fortsatt göra det ”billiga” destillatet på Grythyttan och sparat alla fat för att börja skörda nu. Tyvärr var svensk whiskyindustri i sin linda då det begav sig, och projektet körde i diket.