fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 24 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Maskin-tunga kan avslöja fejk-whisky

av Henrik Aflodal Esq
20 augusti 2019

 Forskning   Människan och hunden har naturens känsligaste doft- och smaksinnen. Nu håller maskinerna på att komma ifatt. Vetenskapsmagasinet Nanoscope rapporterar om skotska forskare vid universitetet i Glasgow som utvecklat en ny sorts ”nanoplasmonisk duometall-tunga” som har högre upplösning än vad människan besitter.

Självklart har den artificiella tungan i första hand testats på whisky från omgivningarna. Tekniken är portabel och kommer att kunna användas för att avslöja fejk-whisky i framtiden. Alltså antik auktionswhisky som utger sig för att vara pre-World Wars, vilket mycket sällan är fallet enligt analysfirman Rare Whisky 101 som uppskattar att fejkwhisky till ett värde av £41 miljoner cirkulerar på marknaden.

Prestige-whiskyn Macallan har varit mest utsatt för eländet, häromåret betalade en kinesisk affärsman en mindre förmögenhet för en förfalskning som sades vara från 1878. Tidigare har man förlitat sig på vätskekromatografi och kol-14-metoden som mäter det radioaktiva sönderfallet hos kolatomer. Mätningarna är trubbiga men kan i alla fall avgöra om innehållet i en flaska är från före 1950-talet eller inte. Den stationära utrustningen är dyrbar i motsats till en portabel mekanisk tunga.

Dr Alasdair Clark från School of Engineering vid universitetet i Glasgow med sin nano-tunga.

Konstgjorda näsor/tungor är ingen ny företeelse men denna version är enligt forskarna kemiskt stabilare och pålitligare samt känslig för förändringar, dessutom kan utrustningen användas upprepade gånger. Tungan består av mikroskopiska sensorer av två metaller och kan skilja mellan sju whiskies och tre kontrollvätskor (avjoniserat vatten, Absolut vodka samt en blandning av de båda). På whiskyfronten ville man mäta ålder och fattyp samt rökgrad. Glenfiddich fick ta hand om åldersstegen med 12, 15 och 18 år. För fatvariationen hade man kastat in tyska lågpriskedjan Aldis singelmalt Glen Marnoch (icke namngivet destilleri) med fattyperna sherry, bourbon och rom. Som rökig representant provades Laphroaig 10 år. Alla prover innehöll 40% alkohol.

Proverna placerades över den mikroskopiska metallplattan som mäter vätskans förmåga att absorbera ljus. Forskarna upptäckte snart att tungan kunde modifieras och kalibreras för att öka känsligheten. Enklast var att urskilja förekomsten av etanol i det avjoniserade vattnet. Men tungan kunde också se skillnader i den kemiska uppbyggnaden hos whisky-proverna och plockade med lätthet ut andra alkoholer som propanol och butanol. Samt tillochmed aromer likt fenoler, terpentiner och vanillin. Teknologin kan därmed rita en karta och skapa ett ”fingeravtryck” för varje whisky.

Användningsområden förutom detektering av fake-whisky är diagnostik inom vården, miljöteknik och militära ändamål, uppger forskningsledaren dr Alasdair Clark:
– Än så länge har vi bara testat tungan internt men är öppna för samarbeten för att utveckla olika produkter. Vi är specialister som bygger material i nano-skala som reagerar på ljus och såg en möjlighet att utveckla en ny sorts artificiell tunga. Tungan kan urskilja olika drycker med 99,7% säkerhet. Den klarade av att särskilja samma whisky i olika åldrar, samt samma whisky lagrad i olika fat.

Klusteranrikningen hos de olika dryckerna skapar fingerprint-identiteter.

Den optiska tungan är så liten att man inte kan se den med blotta ögat (vi pratar trots allt om nano-teknologi). De ljuskänsliga metaller som samverkar är guld och aluminium lagda i rutformation som ett schackbräde. Litenheten är 500 gånger mindre jämfört med den mänskliga tungans receptorer.
– Vi är ju inte först med att utveckla en artificiell tunga, menar Alasdair Clark. Det nya är att vi använder två ”metall-smaklökar” som ger mer information om aromerna samtidigt som mättiden kortas och tillförlitligheten höjs. Att vi valt att kalla tekniken ”artificiell tunga” beror på att den likt människans tunga inte kan identifiera de enskilda aromer som får kaffe att smaka annorlunda än äppeljos men enkelt och snabbt fastslå att det handlar om skilda komplexa kemiska strukturer.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Mackmyra får ny design

Nyheter
tis 11:31

Här är svenskarnas favorit-whisky!

Nyheter
tis 5:05

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Agitator går dit andra aldrig gått. För vem har hört talas om en helrågwhisky doppad i lönsirapsfat!? Ett helylleamerikanskt grepp som skulle flyga till månen i mellanvästern – bourbonbranschen gör ju pengar på honungssötad whisky. Den här doftar sötare än den smakar. Kraftiga ektoner ihop med en skön syrlighet gör smaken vuxen och lagom fodrande. Äppeltemat förundrar. Kort sagt, whiskyn måste provas...

https://spiritsnews.se/livligt-spritsig-ragwhisky/
  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.