Nya släpp Det är med stor glädje hantverksginmakaren Lydén Distillery presenterar sitt första samarbete i serien Collaboratory. Tillsammans med barmästaren Mathin Lundgren, har smålänningarna skapat RABARBARO, en rabarber-infuserad gin vars namn betyder rabarber på italienska.
RABARBARO är gjord för att avnjutas i cocktails. En i grunden välbalanserad gin vars smak domineras av enbär, citrus och färska örter som sedan avslutas med en tydlig friskhet från rabarber.
– Collaboratory, som vi har valt att kalla en ny serie sprit, är egentligen en sammanslagning av orden Collaboration och Laboratory. Tillsammans med någon eller några slår vi våra kloka huvuden ihop och gör något unikt tillsammans i destilleriet, förklarar Emil Lydén.
Mathin Lundgren har under många år influerat bar-Sverige med återkommande besök i TV4:s Nyhetsmorgon, sin bästsäljande bok Barmästarens Manual och som bartender på barer som Kåken och Teatergrillen.
– Under mina år på Teatergrillen i Stockholm gjorde vi varje år rabarber-infuserad gin i samband med att årets första rabarber dök upp. På ginen gjorde vi sedan framförallt Gimlets med färsk lime och sockerlag. Drinken blev snabbt en favorit både hos mig och hos våra gäster. Det är fortfarande en av mina absoluta favoritdrinkar och nu äntligen kan fler få prova denna goda cocktail i perfekt utförande, säger Mathin Lundgren.
Men instegsdrinken är såklart en G&T. Här är vårt förslag. Oavsett hur du gör, tänk på att använda massor av is och inte för mycket tonic, så rabarberginsmaken kommer fram ordentligt.
RABARBARO Tonic
- 5 cl Lydén Rabarbaro Gin
- 10 cl neutral tonic
- 3-4 stänk Angostura bitters
- liten bit rabarber (om säsongen tillåter)
Fyll ett highballglas med is, häll i Rabarbaro och fyll på med tonic – 10 cl är lagom att börja med. Häll sedan i bitter och om du vill addera en liten bit färsk rabarber så är det dags nu. Servera & njut ansvarsfullt.
• Lydén Distillery Rabarbaro X Mathin Lundgren 40% | SB-nr 57094, 379 kr (50 cl)