fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Gin & Vodka Nyheter

Frida Ronges matkasse med Skagerrak gin

av Henrik Aflodal Esq
9 april 2021

Nu i mars kunde konsumenter få hem restaurangkänslan till sig själva med en limiterad och hållbar matkasse i samarbete mellan Skagerrak Nordic Dry Gin och kocken Frida Ronge. Innehållet var inspirerat av skandinaviska hav och stränder och präglades av ett hållbarhetstänk med bland annat MSC-märkta varor från havet. De som önskade kunde även kombinera middagen med Skagerrak-drinkar som bartender Emil Åreng exklusivt skapat för detta.

 Gin & Mat    Fredagen den 12 mars hade privatpersoner i Stockholmsområdet möjlighet att ta hem restaurangbesöket till sig själva. Detta genom att beställa en av de 75 stycken limiterade matkassar som Skagerrak Gin och stjärnkocken Frida Ronge tagit fram tillsammans. Matkassarna var inspirerade av skandinaviska hav och stränder och innehöll lokala råvaror, bland annat fisk och skaldjur med MSC-märkning. Utöver råvaror till maträtter innehöll matkassarna även tillbehör för att kunna skapa två stycken drinkar som Skagerraks ambassadör Emil Åreng tagit fram, Skagerrak Gin kunde de som önskade addera själva. Matkassarna var komponerade för att beställarna skulle kunna skapa ett genuint mathantverk på hemmaplan.

– Vi skapade denna matkasse för att inspirera konsumenter till att laga mat på ett sätt som är hållbart för nordiska havsmiljöer, vilket Skagerrak gin värnar starkt om, säger Martina Talmet, Brand Manager Skagerrak gin.

– Mitt fokus har varit att hylla Skagerrak gin ur ett hållbarhetsperspektiv och därför har jag till exempel valt MSC-certifierade räkor och blåmusslor eftersom de renar våra hav och är bra för klimatet, menar Frida Ronge som är gastronomisk ledare på restaurang TAK i Stockholm. Alger och tång har en fin mineralrik smak som även Skagerrak Gin har använt för att få fram sin speciella karaktär. Alger är dessutom väldigt klimatsmarta, den kopplingen gillar jag. Jag hoppas att matkassen kan bidra till att fler gör rätt val när de handlar fisk och skaldjur för havens framtid.

Skagerrak Nordic Dry Gin är tillverkad av lokala växter och örter från Skagerrak med en nordisk smakbild som lovordats av otaliga ginkonnässörer. Tång, havtorn, enbär och olika sorters sjögräs är några av ingredienserna som inspirerat Frida Ronge när hon tagit fram rätterna till matkassen.

Matkassen levererades vid ett tillfälle och innehöll för- och varmrätt för två personer. Den kunde beställas från slutet av februari och kostade 795 kr inklusive frakt inom Stockholms närförort.

Förrätten bestod av nordisk-japansk skagenröra på nystekt råraka med yuzu kosho, tångkaviar, pepparrot och syrlig sallad med havtorns vinägrette. Varmrätten var stekt Skreirygg med blåmusselsås, grönärtspuré, spenat och havssallad med algolja.

Prisbelönta bartendern Emil Åreng tog fram två exklusiva drinkrecept speciellt för att matcha menyn. Enligt Emil Åreng blir cocktails allt mer intressant till maträtter. Han menar på att smakerna i vin och öl är satta, och att man med en cocktail kan skapa utifrån smakerna i maträtten. Han rekommenderar att man antingen försöka återspegla och efterlikna, eller bryter av och kompletterar.

Emil Åreng påpekar att en viktig faktor när det kommer till ingredienser är att tänka på växtsäsong. För hans del är tiden med exotiska frukter sedan länge förbi:

– Visst, vi är begränsade i att det mesta i vårt land växer under en kort tid av året, men att preservera frukt och grönt går utmärkt med sockerlag eller om man vill syra upp. Fermentera och pickla ger väldigt fina smaker och som gör att du kan bevara sommarens skörd länge.

Till en av drinkarna använde Emil Åreng selleri som huvudsaklig smakkomponent.
– Vi använder salt och peppar för att lyfta smaker i mat och jag skulle säga att det samma gäller för cocktails. Skagerrak har en sälta man gärna vill ta fram och just ingredienser med den smakbilden funkar väldigt bra tillsammans med denna gin.

• Skagerrak Nordic Dry Gin 44,9% | SB-nr 81708, 449 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.