
Äldst & Dyrast & Bäst Diageo växlar ner och samtidigt upp på blending-sidan. För inte så länge sedan klev Jim Beveridge av som Master Blender för Johnnie Walker. Världens största blended Scotch tas över av Emma Walker.
Dessförinnan drog sig en annan ikon tillbaka. Caroline Martin jobbade med innovation på blended whisky-sidan och kvalitetskontroll av alla destillat inom koncernen.
Nu förbereder legendariska Maureen Robinson sin pension. Den utan tvekan mäktigaste kvinnan i whiskyvärlden som i många år basat för maltwhiskyprogrammet hos världens viktigaste singelmaltutgivare.
Maureen Robinson har jobbat med whisky i 45 år och gjort mer för drycken än många andra. Dessutom har hon banat en väg för kvinnor att göra karriär inom whiskymakaryrket. Mrs Robinson har tjänat som förebild och ’role model’ för andra kvinnor i en mansdominerad värld.
När hon började i branschen i slutet av 1970-talet var det en strikt hierarkisk ordning med män i ledande positioner. Men under 1980-talet fick moderniteten sitt genombrott och spritindustrin växlade upp för att bli mer rationell och professionell.
Maureen Robinson har framförallt jobbat med märken som The Singleton, Johnnie Walker, Buchanan’s and Old Parr genom åren. Men som chef för maltwhiskydivisionen inom Diageo under 2000-talet är det hennes insatser för den mest exklusiva maltwhiskyn inom företaget som gjort störst avtryck.
Från starten av Special Releases år 2001 har det varit Maureen Robinson stabila hand som lett projektet även om olika blenders gjort mycket av det praktiska hantverket. Som stilsäkre Keith Law och hans efterträdare Craig Wilson.
Modernare projekt är det exceptionella Casks of Distinction-programmet och nya luxuösa serien Prima & Ultima som övertagit rollen som Diageos mest prestigefulla utgivningsprogram av sällsynt och unik maltwhisky från Special Releases.
När den här riktigt sällsynta whiskyn ska tas fram bygger urvalet på den löpande testning av det stora inventariet av fat som Diageo förfogar över.
Ingen annan inom Diageo har tillskansat sig större och djupare kunskap om de rara fatfickor som gömmer sig inom den enorma fatreserven på över 10 miljoner fat koncernen förfogar över.
Det är på blendingscentret i Menstrie arbetet med samtliga av Diageos produkter styrs. En plats dit väldigt få utomstående får tillträde.
Jag har haft förmånen att få träffa Maureen där för många år sedan och få en känsla för det enorma och systematiska arbete som ligger bakom Diageos produkter. Det är en underdrift att säga att något annat företag i spritvärlden har kommit längre.
En annan fantastisk sak är den goda kollegiala stämning som präglar arbetet på Menstrie. Man stöttar och peppar varandra parallellt med välvillig kritik när beslut ska fattas om blandningar som tas fram. En positiv utvecklande arbetsmiljö där Maureen Robinson varit en av de tongivande ledargestalterna.
– Maureen har varit en underbar kollega, mentor och vän till oss alla här i Menstrie, säger Rhona Ferrans som är teamledare för blender-gruppen. Utöver att vara en exceptionell whisky-blender har hennes engagemang och förmåga att hjälpa fram andra blenders i teamet varit exempellös. Att få andra att lyckas är något som kännetecknar Maureens 45 år långa karriär.
Maureen Robinson kommer att lämna ett stort hål efter sig. Nu finns ingen enskild person att rådfråga när det gäller de fat man förvaltar. Alltså någon med orakel-liknande överblick. Den kunskapen finns såklart kvar inom blenderkollegiet men utspridd på flera personer.
För att mildra effekterna av förlusten har Maureen Robinson överlämnat alla sina ’tasting notes’ till Menstries arkivarie Jo McMerchar. Den som undrar något framöver kan alltså kika i det ”facit” efterlämnat av Mrs Robinson.
– Bredden och djupet på Maureens gärning som whisky-blender är remarkabel, säger Jo McKerchar. Hon har format och fyllt varumärken med innehåll under många år. Diageos arkiv är fullt av anteckningsböcker och flaskor skapade av master blenders under två sekel. Maureens bidrag berikar dessa handlingar från legender inom vår industri.
Maureen Robinson själv är en fantastiskt ödmjuk person och tillstår att det som drivit henne genom åren inte bara är det fascinerande arbetet med aromer och smaker utan framförallt samvaron och interaktionen med kollegorna:
– Det har varit en glädje och ett privilegium att arbeta för Diageo och verka inom den skotska whiskyindustrin i så många år. Men framförallt har det varit så roligt att få jobba sida vid sida med så många talangfulla och duktiga människor, både här i Skottland och runt om i världen.