fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

“Long Pond-rom gör kullerbyttor i munnen”

Plantation Single Cask 2021

av Henrik Aflodal
23 november 2021

 Reviews    Dags för andra akten i höstens singelfat-föreställning med franska romhuset Plantation på scenen. Här är snittåldern lite högre än tidigare.

Liksom tidigare konstaterat bjuder fransmännen numera på en mix av osötad och sötad rom. Där man i denna laddning lyckas slå i taket med en rom-pava som innehåller 20 gram socker per liter vilkets är maximal sockermängd för rom enligt gällande EU-lagstiftning.

Smakleveransen når denna gång inte samma höjd som i oktober-släppet. Undantaget gamlingen från Jamaica. Så det är lika bra att vi börjar sniffa på höstkollektionens enda lyxlirare. Ett Long Pond-kok från 1998.

Destillerad i kolonnpanna och nedlagd på en bourbontunna som ”glömts” bort i Karibien i 20 år. Innan fransmännen tog vätskan över Atlanten och la över romen på cognacsfat.

De sista 10 månaderna tillbakaflyttat till bourbon-ek som använts i Bardstown Fusion Series, amerikansk whiskey som mixar ung bourbon med gammal.

Jamaica 1998: “Det här kan bara bli fantastiskt givet förutsättningarna, om inte eken har konsumerat romtonerna. Kanske har destillatet har istället fått en kryddekboost mot slutet?”

Det här kan bara bli fantastiskt givet förutsättningarna, om inte eken har konsumerat romtonerna. Kanske har destillatet har istället fått en kryddekboost mot slutet?

Visst luktar det kryddigt av bränd toffee och gammalt läder. Bakom fetare chokladmousse och grädde. En egensinnig viljestark romdoft!

Lugn smak av torkad frukt med syrliga tranbär i botten. Energisk kryddig fortsättning med bränd karamell och knäcktoner.

Stor avslutning där mjuk pepparkaka leder vägen. Strax syrligt kärvare och kryddpepprigt med stor läskande beska, samtidigt coolt avgaspruttande i sann jamaicansk stil. Underliggande värme understödjer allt. Bravo!

Att osockrad rom per definition alltid är bättre än sötad stämmer såklart inte. Smakerna sätts ju av destillatet självt och sedan fatmiljön.

Alexandre Gabriel har i många år experimenterat med att lagra rom på ölfat men inte fått till det riktigt. Men med belgiska Duvel har fransmännen hittat något de kan stå för.

Råmaterialet är en rom från Trinidad som lagrats på ön i hela 10 år och sedan skeppats till Frankrike och ytterligare 1 år på cognacsfat för att till sist spendera 11 månader i nämnda ölfatet. Nästan 12 år gammal alltså och på pappret väldigt ekig med tanke på den väl tilltagna tropiska lagringsperioden.

Och tiden tar ut sin rätt. Smaken är rund och mjuk med kanelbullar i starten och därpå en vit rombeska förstärkt av bränd karamell.

Smaken strandar på papplådetoner och orkar bara hålla igång halvlänge i eftersmaken som är ren och lite läskande. Men det bär inte liksom.

Gjord i kolonnpanna vilket skalar bort kropp och fyllighet från destillatet. Liksom vitvinsfatet i nästa glas i tunnaste laget. Synd eftersom doften med sin ”vitvinsair” (trots ölfatet) har både elegans och tyngd.

Över till den sötade romen. Vi fortsätter med Trinidad och ett rom-kok gjort 2008 som passerat 10-årsstrecket med råge och legat sista året i Chardonnay-fat. Det intressanta här är att 11 av 13 år har tillbringats i karibiskt klimat vilket påverkar ekuttaget avsevärt.

Här ska vi få massor av ektoner med andra ord. Och kanske är det därför Alexandre Gabriel ville dämpa ekpåslaget genom att tillsätta 10 gram socker i efterhand.

Trinidad 2008: “Finishen är möjligen i tunnaste laget men den där brända avgas-tonen är effektfull. Synd att smaken är så mjäkig, för eftersmaken håller hög klass.”

På Trinidad använder man kolonnpannor vilket märks. Doften är ren, mjuk och liten. Finns inte mycket att ta på i aromhänseende. Här har sötningen negativ effekt i form av att smaknoterna dämpas. På djupet finns ändå lite vaniljkräm och Tulo-pastiller. Bakom kan tvål/schampo skönjas.

Smaken är söt! Och enkel med lädertoner. Samtidigt saftig och luftig. Finishen är halvlång och aningen spritig med fint värmepåslag.

Dessutom kan man skönja lite avgaser som man annars påträffar i pot still-rom av den engelska skolan. Finishen är möjligen i tunnaste laget men den där brända tonen är effektfull. Synd att smaken är så mjäkig, för eftersmaken håller hög klass.

Sist ut är en XO-märkt flaska som består av en massa ”slattar” från tio olika källor. ’Multi Islands XO’ kallas produkten som slutlagrats på Pineau des Charentes-fat där delarna integreras.

Den som kan sin geografi vet att departementet Charente är säte för staden Cognac i vars omnejd spritdrycken med samma namn görs.

Pineau är en sorts vinlikör (eller starkvin) som görs på en mestadels ojäst druvmust som blandas ut med traktens druvsprit och sedan lagras på ekfat i vanligen 2 år men upp till 10 år för de finare varianterna.

Vad som har gått snett här är svårt att greppa. Så mycket som 20 gram socker har nämligen tillsatts i efterhand. Resultatet är att ett sötlock lagt sig ovanpå en annars intressant doft av avgaser och marshmallows där en fragrant ton av skinnhandskar lyfter men hålls tillbaka av sötmörka chokladmuffins.

Här finns ålder men också många viljor tycks det som. Sötjämn och rätt banal start som strax utvecklas och blir eteriskt ek-pirrande. Men så stängs allt in av kolasås och chokladsås. Samtidigt som matoljiga spritångor stör.

Eftersmaken är kvalmigt lång och känns tunt spritig, trots åldern. Det smakar kola med en besvärande mjölkighet som står en upp i halsen. Eken dämpar efterhand med lättare ton av rökelse.

Plantation Single Cask Jamaica 1998 Bardstown Bourbon 47,5%

 92p   Doft 23, Smak 23, Exit 23, Balans 23  Knappt 23-årig rom utgiven av Maison Ferrand. Destillerad 1998 i Blair kolonnpanna av Long Pond Distillery på Jamaica. Gjord på melass, jästid 1 vecka. 20 års tropisk lagring på bourbon barrels följt av 2 år på cognacsfat i Frankrike samt 10 månader i bourbonfat från Bardstown Fusion Series. Inget socker tillsatt innan buteljering år 2021. 178 gram estrar per hLPA. Färgad med E150a. 224 flaskor webblanseras 25 november på Systembolaget.  SB-nr 41006, 1299 kr

Plantation Single Cask Trinidad 2009 Duvel 45%

 84p   Doft 23, Smak 21, Exit 19, Balans 21  Knappt 12-årig rom utgiven av Maison Ferrand. Destillerad 2009 i fyra kolonnpannor av Trinidad Distillers. Gjord på melass, jästid 3 dagar. 10 års tropisk lagring på bourbon barrels följt av 1 år på cognacsfat i Frankrike samt 11 månader i ett Duvel No 5 ölfat. Inget socker tillsatt innan buteljering år 2021. 51 gram estrar per hLPA. Färgad med E150a. 218 flaskor webblanseras 25 november på Systembolaget.  SB-nr 41008, 899 kr

Plantation Single Cask Trinidad 2008 Chardonnay 50,2%

 84p   Doft 23, Smak 21, Exit 19, Balans 21  13-årig rom utgiven av Maison Ferrand. Destillerad 2008 i fyra kolonnpannor av Trinidad Distillers. Gjord på melass. 11 års tropisk lagring på bourbon barrels följt av 1 år på cognacsfat i Frankrike samt 1 år i ett chardonnay-fat från Chablis. 10 gram socker per liter tillsatt innan buteljering år 2021. 41 gram estrar per hLPA. Färgad med E150a. 248 flaskor webblanseras 25 november på Systembolaget.  SB-nr 41005, 899 kr

Plantation Single Cask Multi Islands XO 43,7%

 81p   Doft 22, Smak 21, Exit 19, Balans 19  XO-rom utgiven av Maison Ferrand. Destillerad i pot stills och kolonnpannor på Kuba, Fiji, Barbados, Guyana, Jamaica, Trinidad, Panama, Haiti, Saint Lucia, Reunion och i Nicaragua. Gjord på melass, jästid 3-4 dagar. Tropisk lagring på bourbon barrels följt av flera år på cognacsfat i Frankrike samt 8 månader i Pineau des Charentes-fat. 20 gram socker per liter tillsatt innan buteljering år 2021. 51 gram estrar per hLPA. Färgad med E150a. 230 flaskor webblanseras 25 november på Systembolaget.  SB-nr 41007, 749 kr
LÄS MER: Så här smakar årets romfat från Plantation…

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.