Systembolagsnytt Pandemin är överspelad. Så kan man sammanfatta spritåret 2022. Försäljningen på Systembolaget minskar med -5%. Ett tapp på 1,2 miljoner liter, vilket låter mycket, men svenska folket köpte ändå över 24 370 000 liter starksprit ifjol.
Vi är tillbaka på 2020 års totalvolym som landade strax över 24 miljoner liter. Men då tillkommer all den spritkonsumtion som sker i kroglivet, som rullat på obehindrat under 2022. Så den som tror att svenskarna blivit mer avhållsamma är fel ute.
Mer intressant är tillbakagången på maltwhiskysidan som har särskilt stark ställning på Systembolaget. När man köper en dyr maltwhisky, som är själva definitionen på denna mer lyxiga spritsort, får priset betydelse.
Och i takt med att priserna på framförallt maltwhisky fortsätter att accelerera drar konsumenterna i bromsen. Man adderar färre flaskor till den ofta rikhaltiga kollektion man har hemma.
Försäljningen av maltwhisky har under 2022 backat med -9%. Även här är vi tillbaka på 2020 års nivå med drygt 1,8 miljoner liter. Rekordåret 2021 då Sverige för första gången sprängde den magiska 2-miljonervallen kan delvis förklaras med att sällan-köpare unnade sig att prova på Single Malt-grejen men inte fastnade, utan återgick till invanda spår.
Framförallt är det prishöjningar som avskräckt köparna. Att lägga på en tiokrona på en storsäljare slår direkt på försäljningen eftersom den ”snåle” svensken har full koll på prisnivån. Favoritwhiskyn köps mer sällan alltså.
Inte heller andra spritkategorier går särskilt bra jämfört med rekordåret 2021. Pandemiåret då folk var hemförlovade från sina arbetsplatser och inte kunde gå på krogen utan köpte hem vin och sprit istället.
Det har i många år talats om en rom-boom. Som att whiskydrickare lika gärna kan ta en lagrad rom istället för en virre. Det är inte så enkelt. Kulturellt har den karibiska övärlden egentligen ingenting gemensamt med den keltiska dryckestraditionen. Och smakmässigt är det bara färgen som kopplar ihop dryckerna.
Slår man samman kategorierna innehåller dock var tredje glas en lagrad rom. För 12 år sedan var det maltwhisky i fyra av fem glas. Men för den skull kannibaliserar rom inte på maltwhiskyn som fortsätter sin framgångsresa. Romen har hittat sina egna fans.
Under det stora pandemiåret 2021 fick romförsäljningen ett magnifikt lyft på +54% för att falla tillbaka med -7% ifjol. Fast tittar man 12 år tillbaka har volymen närapå tredubblats med +289%. Man kan lugnt säga att lagrad rom fått sitt definitiva genombrott här i Sverige.
För den tredje kännarkategorin brandy är det business-as-usual. Cognac och de andra druvdestillaten världen över står och stampar. Som man gjort under överskådlig tid. När whiskyn under efterkrigstiden svällt över alla bräddar har den franska urtraditionen inte alls hängt med.
Svenskarna köpte i stort sett samma flaskor 2021 som 2022. Vilket ju är en bedrift eftersom uppgången under pandemin på +10% behållits. Men tittar man bakåt 12 år har cognacsförsäljningen tappat -8%. Här kan man spåra viss kannibalism eftersom brandy-kategorin som helhet där calvados också ingår har ökat med +9% sedan 2010.
Sverige är framförallt ett whiskyland. Maltwhisky i all ära men i folkdjupet dricks framförallt Scotch. Förvisso har maltwhiskyn tagit för sig rejält. 2010 utgjorde andelen maltwhisky knappa 15%, idag är var tredje flaska en singelmalt.
Överlag är det fortfarande blended Scotch som gäller, ifjol såldes 3,8 miljoner liter. Pandemieffekten på +22% och 4,4 milj liter har under 2022 raderats ut. Liksom cognac har man haft trögt att växa. På 12 år sikt har Scotch tillochmed tappat -4%, sannolikt en del trotjänare som gått över till Single Malt.
En svensk paradgren är Canadian whisky. Den äldre generationen drack Lord Calvert som vore det aqua vera. Skämt åsido, har kategorin faktiskt fått ett lyft, tack vare pandemin.
2010 såldes 1,7 milj liter som kommande 9 år backade med hela -31%. Men det intressanta är att pandemilyftet med +12% har försvarats under 2022. Misstanken är att whiskydrickare surnat till över prishöjningarna och faktiskt landat i billigare Canadian, igen.
Samma sak gäller för Irish whiskey, med Jameson och Tullamore Dew som lok. Pandemin innebar ett lyft med +30% som man lyckats behålla.
Ifjol köpte svenskarna 1,1 milj liter irländsk whsikey. Vilket ju låter bra men ändå är en smula modest med tanke på den explosion kategorin upplever globalt och framförallt i USA.
På tal om USA så undrar man när genombrottet för bourbon kommer i Sverige. Européer är hemmakära. Vi dricker helst det vi själv producerar. Engelsmän är förvisso tokiga i Jack Daniel’s medan tyskar inte kan få nog av Jim Beam, men därutöver är det tunnare ute i Europa.
Även här håller pandemieffekten glädjande nog i sig. Ifjol köpte svensken drygt 460 000 liter amerikanskt vilket motsvarar 2020 års lyft på +30%. Och jämfört med 2010 har drickandet av bourbon och Tennessee whiskey mer än dubblats. Så precis som för lagrad rom kan man säga att amerikansk whiskey på allvar börjar sippra ner i folklagren.
Att whisk(e)y är en bastion i svensk spritkultur står klart när man tittar på totalen. Under 2022 sålde Systembolaget 8,7 milj liter vilket betyder att mer än var tredje glas sprit är just whisk(e)y. Samtidigt har volymen de senaste 12 åren bara ökat med +5% så man ska inte hoppas på så många fler whiskydrickare i framtiden.
För det finns ju annat att smaka på i spritvärlden. Bland vit sprit står brännvinet i särklass. Fast numera kallas det ju för vodka, i och med Absoluts internationella genombrott på 1980-talet.
Under 2022 omsatte Systembolaget över 5 miljoner liter vodka, varav smaksatta varianter utgör 6%. Siffrorna är desamma som för pandemiåret 2020 liksom 2010. Efterfrågan är stadig kan man säga.
Kryddat brännvin har parkerat kring 900 000 liter per år men är på tillbakagång med några procents tapp varje år. Sedan 2010 har akvavit-kategorin närapå halverats. Spaningen är att kryddad sprit backat tillbaka till smörgåsbordet och högtiderna. Man dricker inte nubbe till vardags, eller på krogen, som förr.
Sverige är ett land där man groggar på vodka (samt hembränt), eller mörk rom, vilket bekräftas av siffrorna för vit rom. När pandemin stängde in oss i hemmen 2020 fick försäljningen ett jättelyft på +33% till dryga 380 000 liter, där vi fortfarande ligger.
Men i drinken är det företrädesvis den mörka varianten som gäller. Bara 27% av romkategorin är olagrad vit rom. Samtidigt är rom som sagt här för att stanna. Vit rom har sedan 2010 ökat med +55%.
När gemene man tar en drink blir det förstås en G&T. Gin är liksom maltwhisky den stora snackisen bland spritintresserade. En uppsjö av svenska gindestillerier/projekt förser marknaden med flaskor i en aldrig sinande ström.
Men fakta är att folk ändå mest köper storsäljarna. Boutique-destillerierna måste ju lägga på någon hundralapp eller mer på priset för att få verksamheten att gå runt.
Under första pandemiåret 2020 fick ginförsäljningen ett magnifikt lyft på +41%. Och det är där, kring 2,5 milj liter, man ligger kvar idag. Sedan 2010 har kategorin mer än fördubblats i volym vilket förklaras av Gin & Tonic-explosionen de senaste åren.
Cocktail-vågen talas det inte mycket om men faktum är att svensken börjat lära sig göra drinkar därhemma. Försäljningen av likörer, som behövs för att ge en cocktail sötma och smakmässig edge, har stadigt ökat de senaste åren. Mycket dricks såklart i shot-form men också i mer avancerade drinkar.
Sedan 2010 har likörer ökat försäljningen med +50%. Under 2022 såldes över 3 miljoner liter vilket är ett lyft på +25% jämfört med 2019. Pandemin gav en förväntad boost, men hade inte en lika omvälvande effekt som för vissa spritgenrer, vilket tyder på att konsumtionen är välgrundad och ändamålsenlig, folk köper vad man behöver för att göra sina favoritdrinkar.
Hur går det då med tequila-vågen i lilla Sverige? Amerikanerna dricker ju mer mexikansk sprit än inhemsk whiskey numera. Tequila är bland de sista sprittraditioner vi svenskar har kvar att erövra (lära oss).
Men det går framåt, sedan 2010 har försäljningen dubblats till dryga 147 000 liter. Glädjande nog verkar alla de som provat på under pandemin ha stannat kvar i kategorin. I likhet med likörer och brandy/cognac är tequila/mezcal den kategori som matchar 2021 års pandemi-boost och inte backar försäljningsmässigt.
De två pandemiåren resulterade i en uppgång på fenomenala +64%. Det är alltså korrekt att tala om en boom för Mexikos nationaldryck. Fast i det lilla. Tequila utgör bara 1% av Systembolagets spritförsäljning.
Mezcal är fortfarande i sin linda. 2019 såldes drygt 1600 flaskor, ifjol omsattes det femdubbla. Ändå utgör mezcal bara knappa 4% av totalen inräknat tequila.