fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Modern Benromach bättre än den gamla tidens whisky

av Henrik Aflodal
11 augusti 2022

 Reviews    Att maltwhiskyn var bättre förr stämmer inte riktigt. Man tänker ju så i den ständiga jakten på nya och bättre smakupplevelser.

I takt med att intresset för att dricka måttligt prissatt singelmalt från Skottland formligen exploderade kring 2010 sinade lagren av vällagrad maltwhisky. Det var då vi fick alla dessa NAS-utgåvor under 10 år och självkänslan fick sig en smocka.

Men känslan att det ”var bättre förr” är ogrundad och bygger på felsyn. Det gäller bara att välja sina stunder, och flaskor, med  urskiljning. Skottarna kokar samma kvalitet som förr, överlag faktiskt bättre sprit.

Det enda det handlar om är faten. Väljer man sina fat till en produkt med noggrannhet blir whiskyn inte bara bra utan sannolikt bättre än det mesta man fick förr.

Som denna specialutgåva för oss svenskar från Benromach. Noveau-destilleriet uppryckt ur sin slummer 1998 och omdesignat för att göra en lätt rökig ’new make’ i förkrigsstil i mindre pannor än de förutvarande.

Omfånget på 7200 flaskor är det perfekta. Gör man enskilda fat eller bara en handfull är resultatet alltid en något obalanserad whisky.

Men blåser man på med 15-20 fat som dessutom väljs ut för att passa ihop får man en ”blended malt whisky” som är i det närmaste perfekt (beroende på fatförrådet och blenderns skicklighet). Det har Diageos blenders ägnat sig åt genom åren med sina Rare Malts-utgåvor och Special Releases.

Gordon & MacPhail som äger Benromach jobbar också på det sättet. Man vill hitta rätt kärl för den vätska som ska ligga däri. I den här flaskan har man utforskat ny amerikansk vitek. Vilket är vågat. Nyek drabbar ju spriten på ett drastiskt sätt.

Här har man väntat i knappa 9 år för att låta de råa trätonerna värka ut och bjuda in destillatets estrar i matchen igen. Samtidigt är den latenta kryddigheten hos Benromach bevarad och förstärkt av trätoner från faten. Utgångsläget låter måhända meckigt och besvärligt men resultatet är allt annat än klantigt.

Glaset osar av frukter! Vingummiestrar varvas med exotiska physalis-bär. Centralt askorbinsyra-skarpt med toner av stram citronläsk. Mitt i en kryddigt rostad ekton.

När jag kommer tillbaka till glaset efter vädring i några minuter doftar det vit chokladmousse runtom. Det är så mycket Benromach i det här att man har svårt att sitta still. Men också motsrrävig nyek i kubik.

Men fajten uteblir. Här finns ingen motsättning. Och det är sötman som binder ihop allting, den där härliga chokladtonen påhejad av godisestrarna.

Whiskyn droppar in i munnen med trätoner. Så coolt och samtidigt väntat. Whiskyn är munfyllande som få, alltså fyllig med rymlig kropp. Vi snackar strävt ekfanér vid rodret med varma kryddor men också tjock äppelmarmelad i botten som blir mastigare mot slutet med skalbeska och tropisk läsk i fonden.

Avslutningen är lång och svällande. Smaken associerar jag till en långlagrad calvados med mycket tanniner och ekon av exotisk frukt. i basen mineraler som stramar. Efterhand alltmer eterisk i ekfanér-stil. Rökskyar anas förstås men överskuggas av allt det andra.

Whiskyn är så good att man har svårt att koncentrera sig på förloppet. Destillatet har tagits väl omhand av eken. Frukten sitter där i högsätet men låter sig hunsas lagom mycket av den dragvilliga eken som aldrig går överstyr och blir stökigt oregerlig.

Jag känner på mig att en vattendroppe på de 46 procenten kommer att bredda aromspelet. Nosen styrs upp och smalnar av vilket är bra. Mer av den vita chokladen och även lite vaniljkräm lugnar ner och balanserar syran. Med en sötare kontext framträder en tropisk saftton tydligt med sega råttor som backup.

Smaken blir mastigt fet med vatten i glaset. Fruktkarameller tar på nektar och tjockare toner av exotisk marmelad. Under sötman växer läder och ek utan aggressivitet. Mot slutet briserar allt i en syrlig ton av bitig småcitrus. Odjuret har väckts till liv, och då menar jag Benromach själv – 9-åringen visar tänderna!

Ändå går det civiliserat till i eftersmaken som vältrar sig fram i gammelestrar och rostad ek påminnande om saltsmörad toast. Men under smyger en syrlig ton av kumquats ändå. Och häftigast av allt, i efterdyningarna växer en sotig rökighet fram i bästa fastlandsanda.

Just denna effekt överraskar eftersom receptet inte innehåller något rökt maltkorn, till skillnad från all annan Benromach-whisky. Det måste vara nyeken som stökar till det, eller reströk från ett tidigare whiskykok i pannorna?

I allt en modern Speyside-whisky med vansinnigt mycket frukt inbäddat i sjok av ekträ. Vattnet påverkar smaken väldigt mycket. Man får mer gammal ek och mer frukt med en vattendroppe.

Det är som att dricka whisky i gammal dyr stil. Fast ändå energisk och närapå hetlevrad på ett sätt som bara kan uppnås i en ung whisky.

Tur att det finns gott om flaskor på Systembolagshyllor runt om i landet. Den här whiskyn kommer folk vilja köpa om när flaskan är tömd!

Benromach 2013 Contrasts: Organic 46%

 91/92p   Doft 22/22, Smak 23/23, Exit 23/23, Balans 23/24  Benromach Organic är en ekologiskt whisky som gavs ut första gången 2006 utan åldersangivelse. Numera är den årgångsmärkt. Årets utgåva från 2013 är nästan 9 år gammal. För att klassas som ekologisk måste nya ekfat användas eftersom de vanliga bourbonfaten inte uppfyller i kraven då eken i begagnade barrels kan vara odlad med konstgödsel. Råwhiskyn i Organic är gjord på orökt maltkorn. Faktiskt den enda i hela Benromach-programmet som inte bygger på rökmalt, återigen ett sätt att garantera att produkten är 100% ekologisk. Totalt har 7200 flaskor givits ut, till SE kommer 6000 som får en tillfällig hyllansering 12 augusti 2022.  SB-nr 11847, 599 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.