Reviews High Coast utforskar ekvärldar. Stora sådana. Efter att ha ägnat de sina danade startår åt att sätta ner recept på vit sprit som passar det ådalska kynnet ägnas energin åt eklabyrinten.
Vilka ek- och fattyper går bäst ihop med destillatet? Vad sägs om mongolisk nyek. Nio delar av nya Mongolica-utgåvan består av just det. Åldern är 7-8 år så man kan tänka sig ett berg av ek i smaken.
Jojo, detta är ingen lättviktare. Mörkmårdsekad med djupgående frukter. Såklart oslipad vid 48,8%. Syrlig arom av sviskon och katrinplommon med marsipan under och på djupet fernissa/polerad ek, perifert äppelringar.
Saftig smak av torkade äppelringar med eteriska övertoner, sjungande fruktsyrup efterhand med eksavande saltknaster i botten. Ren maltsöt eftersmak som tar på fruktkompott. Halvsöt segbesk final med fuktig tobak och pirrande krydda som kliar. Stannar i vit choklad.
Eksjoken står i vägen för den rika frukten samtidigt som de söta tonerna också får ett djup tack vare speglingen i eken. Vatten brukar röja upp bland ekbråte så ock denna gång.
Nosen balanseras och blir mer sammanhållen. Ett koncentrat av de smaker som kommer i munnen sedan. Sockerdricka och syrlig torkad frukt med luftig ek runtom. Mycket mer kommersiell och tillmötesgående här vid ca 45%.
Smaken blir saftigare och längre. Fruktkompott och fallfrukter från trädgårdslunden. På samma gång skalbesk och eteriskt kryddig. Långsam eftersmak med bränd maltsötma och äppelringar samt tilltagande mörk ek liknande saltlakrits och varma kryddor.
Exiten mörknar vattnad, whiskyn känns äldre och blir behagligt elak. Men smaken är sötsyrlig på ett friktionsfritt sätt, de söta tonerna håller den hotande eken i från sig, en fruktigt gungig smak.
Den mongoliska eken har en gynnsam inverkan på High Coasts fruktighet som fördjupas och blir mer elegant. Men trätonerna stör harmonin i den här extrema tappningen. Lagom är bäst.
Som ingrediens i en åldersbestämd utgåva i framtiden kanske? Helt klart ger ektypen en edge som passar destillatet fint. Men det framgick redan 2019 då High Coast avslutade sin Quercus-serie med just mongolica-ek.
Då hade whiskyn bara gått halva tiden i asiatisk ek och givit ifrån sig läderartade gummitoner vilket överskuggade fruktigheten något. Den fortsatta resan med dubbla tiden har transformerat aromerna till något annat. Det kan bara bli bättre med tre år till!