fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Moonshine-destilleri Killowen gör rökig Irish whiskey

av Henrik Aflodal Esq
21 mars 2019

 Nya destillerier   En äkta Irish whiskey gjord med gammaldags metoder vill nystartade Killowen göra. Här ska dubbeldestilleras i moonshine-liknande kopparpannor som har flammande brasor i eldstäder undertill och kylningen sker med ineffektiva worm tubs inuti plåtcisterner (som enda destilleri på den gröna ön). Alltsammans primitivt och småskaligt.

Stället ligger Mourne-bergen i County Down på Nordirland och satte fyr under apparaturen för några veckor sedan. Pannorna är tillverkade i Portugal och har döpts till Christoir (1000 liter) och Broc (800 liter).

Fokus ligger på pot-still whiskey men även udda sädes-poitin och havre-whiskey står på programmet. Detta är Irlands 23 registrerade panna.

– Receptet på vår pot-still whiskey inkluderar havre och vete såväl som omältat och mältat korn varav en del Maris Otter som är en urtima kornsort, berättar destillatör Brendan Carty. En av mina ambitioner är att skingra myten om Irish whiskey. Att den måste vara trippeldestillerad, mjuk i stilen samt rökfri. För oss kan Irish vara rökig, komplex och dubbeldestillerad, precis som den var under 1800-talet.

Brendan Carty med sina småpannor på Killowen Distillery, Nordirland

Brendan Carty förklarar att det omältade kornet adderar krydda, havre ger oljighet och viskositet.
– Historisk hade varje gårdsdestilleri sitt eget personliga recept. I takt med att Irish whiskey backat har alla dessa varierade recept dött ut. Vi vill återuppliva traditionen!

Varför direktverkande eld under pannorna?
– Folk har åsikter om eld under pannorna tills de får smaka skillnaden. Elden karamelliserar och ger whiskeyn en rökig bränd ton. Massor av jästrester i mäsken brinner fast i botten av förstapannan. Effekten blir större karaktär!

Precis som med Scotch och Bourbon sitter Irish fast i nuvarande lagstiftning som baseras på de nu rådande regimerna. Man får inte göra vad man vill i ett irländskt destilleri, även om det anknyter till hur whiskey gjordes för 150 år sedan.

Hittills har Killowen anpassat sig till GI-reglementet (Geographical Indication) som säger att mäsken ska ha ett minimum av 30% av både omältat och mältat korn samt max 5% övriga sädesslag. Men Brendan Carty planerar att göra whiskey som istället innehåller upp till 30% övriga grödor.

Men då krävs att lagen reformeras och vrids tillbaka till den större valfrihet som rådde innan whiskybranschen närapå kapsejsade efter krigen. Kollegan Peter Mulryan på Blackwater Distillery i County Waterford har krävt att pot-still-reglementet ändras för att tillmötesgå mindre producenter.

Irish whiskey går som tåget för tillfället. Ifjol exporterade man till ett värde av €654 euro vilket är 13% mer än året innan. USA står fortfarande för en övervägande andel med 43% men Canada, Australien och Central/Österuopa är tillväxtmarknader som vinner mark.

Vid foten av Mourne-berget ligger lilla Killowen Distillery. Ser ut som ett moonshine-booty.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.