fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 9 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Nya destillerier

Moonshine-destilleri Killowen gör rökig Irish whiskey

av Henrik Aflodal Esq
21 mars 2019

 Nya destillerier   En äkta Irish whiskey gjord med gammaldags metoder vill nystartade Killowen göra. Här ska dubbeldestilleras i moonshine-liknande kopparpannor som har flammande brasor i eldstäder undertill och kylningen sker med ineffektiva worm tubs inuti plåtcisterner (som enda destilleri på den gröna ön). Alltsammans primitivt och småskaligt. Stället ligger Mourne-bergen i County Down på Nordirland och satte fyr under apparaturen för några veckor sedan. Pannorna är tillverkade i Portugal och har döpts till Christoir (1000 liter) och Broc (800 liter).

Fokus ligger på pot-still whiskey men även udda sädes-poitin och havre-whiskey står på programmet. Detta är Irlands 23 registrerade panna.
– Receptet på vår pot-still whiskey inkluderar havre och vete såväl som omältat och mältat korn varav en del Maris Otter som är en urtima kornsort, berättar destillatör Brendan Carty. En av mina ambitioner är att skingra myten om Irish whiskey. Att den måste vara trippeldestillerad, mjuk i stilen samt rökfri. För oss kan Irish vara rökig, komplex och dubbeldestillerad, precis som den var under 1800-talet.

Brendan Carty med sina småpannor på Killowen Distillery, Nordirland

Brendan Carty förklarar att det omältade kornet adderar krydda, havre ger oljighet och viskositet.
– Historisk hade varje gårdsdestilleri sitt eget personliga recept. I takt med att Irish whiskey backat har alla dessa varierade recept dött ut. Vi vill återuppliva traditionen!
Varför direktverkande eld under pannorna?
– Folk har åsikter om eld under pannorna tills de får smaka skillnaden. Elden karamelliserar och ger whiskeyn en rökig bränd ton. Massor av jästrester i mäsken brinner fast i botten av förstapannan. Effekten blir större karaktär!

Precis som med Scotch och Bourbon sitter Irish fast i nuvarande lagstiftning som baseras på de nu rådande regimerna. Man får inte göra vad man vill i ett irländskt destilleri, även om det anknyter till hur whiskey gjordes för 150 år sedan. Hittills har Killowen anpassat sig till GI-reglementet (Geographical Indication) som säger att mäsken ska ha ett minimum av 30% av både omältat och mältat korn samt max 5% övriga sädesslag. Men Brendan Carty planerar att göra whiskey som istället innehåller upp till 30% övriga grödor. Men då krävs att lagen reformeras och vrids tillbaka till den större valfrihet som rådde innan whiskybranschen närapå kapsejsade efter krigen. Kollegan Peter Mulryan på Blackwater Distillery i County Waterford har krävt att pot-still-reglementet ändras för att tillmötesgå mindre producenter.

Irish whiskey går som tåget för tillfället. Ifjol exporterade man till ett värde av €654 euro vilket är 13% mer än året innan. USA står fortfarande för en övervägande andel med 43% men Canada, Australien och Central/Österuopa är tillväxtmarknader som vinner mark.

Vid foten av Mourne-berget ligger lilla Killowen Distillery. Ser ut som ett moonshine-booty.

Senaste nytt

Alt-sprit här för att stanna

Nyheter
mån 14:04

USA-tullar på skotsk maltwhisky tas bort

Nyheter
mån 5:50

Barracuda släpper vaniljkryddad rom

Nya släpp
fre 14:00

Ha-begärets gåta…

Nyheter
tor 14:55

Sveriges mest sålda maltwhisky 2020

Nyheter
tor 5:03

Modet att våga bryta ny whiskymark

Nyheter
tis 13:25

“För många utrop i årets första dryckesauktion!”

Nyheter
tis 5:23

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.