fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Obalanserad Mortlach bjuder på tropiskt fruktkalas

Special Releases 2020

av Henrik Aflodal
20 november 2020


 Reviews    Diageos blenders genom alla tider älskar Mortlach över alla andra kära destillat i företagsfamiljen. Inte för att whiskyn skulle vara den mest avancerade och komplexa utan för att den är storslagen och gör avtryck. Man behöver inte mycket i en blend för att få till en effekt.

Destillatet är en användbar mångsysslare som varje Johnnie Walker-blender håller så nära hen kan. Blender-kollegiet av förr var emot att den skulle bli en singelmalt, därtill var josen alltför kär och internt efterfrågad.

“Blender-kollegiet av förr var emot att Mortlach skulle bli en singelmalt, därtill var josen alltför kär och internt efterfrågad.”

Man har tillochmed motvilligt släppt in destillatet i Special Releases. 2004 gjordes ett undantag med en 32-åring (!) från 1971. Men ifjol gjorde Mortlach comeback med en 26-åring från 1992.

Självklart efter påstötningar från marknadsteamet som ju sedan flera år tillbaka odlar destilleriet som ett eget varumärke.

2019 års Mortlach-utgivning var dock ett misstag som övermannades av söta starkvinsfat. Ett olyckligt fall av misshandel som man säkerligen inte strävade efter.

Men så kan det gå när idén är att göra en slutlagringsprodukt. Man vet ju aldrig i förväg var projektet slutar förrän det är försent…

Famljärt kallas destilleriet ”Dufftowns monster” av blender Craig Wilson och hans kollegor. Här har Wilson samlat ihop en rad refillfat från 1999 som lagts över på sherryfat av Oloroso- och Pedro Ximénez-typ för att ge whiskyn en twist under en kortare period. Men innan whiskyn tömdes i lät man rosta faten för att bli av med den ytliga synliga sherryn.

– Destillerikaraktären skulle inte övermannas utan tillåtas interagera med starkvinstonerna, förklarar Craig Wilson. Whiskyn är samtidigt mjuk och smarrigt sötaktig men också komplex i många lager. Mortlachs robusta kropp spelar in men whiskyn är ändå överraskande tillgänglig. Vilket ju beror på sherryfaten vi använt.

“Famljärt kallas destilleriet ’Dufftowns monster’ av blender Craig Wilson och hans kollegor.”

Här kolliderar två världar. Mäktiga Mortlach sugs in av aromatisk sötaktigt starkvinsek. Aromen haltar och är obekväm. Vilket nog beror på slutlagringsprocessen. En 21-åring ska vara mer harmonisk.

Men om man stoppar om en whisky i nya fat så börjar ju lagringsprocessen om och har whiskyn bara legat i något år i sin nya fatmiljö blir det ofta rörigt. Som här.

Sötaktig doft av fruktkola som maskeras något av lövhög. Centralt sura nappar och fläderblomsaft, i kanten citronmaräng. Bra fruktkärna men framstår ändå som ungdomligt ofärdig.

Smaken levererar betydligt bättre. Mortlach klassificeras som ett ’meaty’ destillat med stor sulfurtyngd kropp initialt. Detta experiment med starkvinsfat ’en masse’ bjuder på en lång smakfas. Tropisk frukt med apelsinfudge och kryddigt driv. En bit in lugnar det ner sig med vaniljsås och gräsiga aldehyder.

Eftersmaken är ren med krämig ek. Gammelestrar slår följe med tropisk marmelad och sött maltkorn. Ojoj, vad komplex ekighet, men ändå bereds plats för frukten. Fint avstämd slutlagring där alla delar kommer fram – från Mortlachs destillat till de olika fattyperna.

“Nu är det fruktsyrup i munnen och estrarna vältrar sig fram. Läder-ek understödjer snyggt. Sent äntligen färsk tropisk frukt!”

Vatten klär av aromen helt och hållet. Söt stank av nykola och på djupet rå mörk choklad. Bouqueten bänds isär, destillatet kopplas loss från den gamla eken. Obalanserat och banalt. Har ingen bäring på smaken. Men som jag sagt förr: Craig Wilson prioriterar smaken före aromen.

Nu är det fruktsyrup i munnen och estrarna vältrar sig fram. Läder-ek understödjer snyggt. Sent äntligen färsk tropisk frukt!

Lång ren finish som nu är sötare. Fruktsyrup och kvittrande exotisk frukt bär framåt, mörka ekon av ekmynta under. Whiskyn stannar till slut i flämtande tobaksrök.

Whiskyn tappar kanske litegrann med vatten. Fruktigheten förenklas i munnen som får mer ektoner. Men visst är den lika god!

Som helhet en bra tagning av Mortlach. Destilleriet har gjort sig ett namn i whiskykretsar för den 16-åriga sherryfatsutgåvan som gavs ut i Flora & Fauna-serien. Den tappningen stånkade av olorososherry men destillatets kropp gick igenom. Dit har man aldrig riktigt lyckats nå igen. Men den här remaken med rostade PX- och oloroso-fat är bra på ett helt annat vis.

Förutom doften som är tillplattad och småtråkig. Men oj vad god whiskyn blev! Inte direkt avancerad, kroppen står i vägen för att det ska bli finlir, samtidigt som den omtalade ”biffigheten” slukas av estrar.

Mortlach 21 år 56,9% Special Releases 2020

 92/90p   Doft 22/21, Smak 23/23, Exit 24/23, Balans 23/23   Utgiven av Diageo i serien Special Releases. Destillerad 1999 av Mortlach i staden Dufftown på Speyside. Whisky tagen ur refill-fat har slutlagrats på sherryfat som innehållit Pedro Ximénez och Oloroso samt rostats lätt. Upplaga på 7692 flaskor. Till SE kommer 66 flaskor 26 november. SB 40847, 6599 kr
LÄS MER: Tröttkörd Mortlach – ska superdestillatet ens ges ut som singelmalt? (SpRel 2019)

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.