fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 26 februari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features Krönikan

Mystiska Daftmill släpper whisky efter 12 års väntan

av Henrik Aflodal
19 november 2017

DAFTMILL ÄR SKOTTLANDs hemligaste destilleri. Bröderna Francis och Ian Cuthbert bestämde sig 2005 för att börja göra whisky på sin gård på halvön Fife, norr om Edinburgh. De kontaktade destilleribyggaren John McDougall som konstruerade den lilla fabriken. Lowlands har idag nio aktiva maltdestillerier, merparten håller till här i Fife som har blivit landets mest expansiva whiskyregion. De nya ställena släpper i regel sin whisky på treårsdagen men från Cuthberts farm har vi genom åren inte hört ett knysst.

Francis har alltid sagt att ”whiskyn är klar när vi tycker att den är tillräckligt bra.” Det har spekulerats i om det ska ta 10 år eller mer. Men inga svar har kommit från bröderna som gjort sig en förmögenhet i grusbranschen. Intressant är att Daftmill är en av två skotska spritmakare som får använda begreppet ”single estate” på sina etiketter. Daft är namnet på vattendraget i närheten, ordet betyder ju annars imbecill.

En av anledningarna till att man dröjt är säkert litenheten. Inte mycket whisky har lagts ner. Jordbruket är såklart huvudsysselsättningen och whisky görs bara när man tar paus från det reguljära gårdsarbetet, två månader på vintern och två månader på sommaren. Endast korn från de egna ägorna används.

I dagarna meddelade ärevördiga Berry Bros & Rudd att man har fått de globala distributionsrättigheterna för Daftmill. En veritabel bomb nyhetsmässigt. Den London-baserade vin & sprithandlaren är nationens äldsta. Doug McIvor som är Reserve Spirits Manager på firman menar att USP:en är brödernas traditionella tillvägagångsätt som går tillbaka till hur man gjorde whisky överallt på 1800-talet, samt spårbarheten, att man har kontroll över hela kedjan från korn till flaska:

– Det som är så tilltalande med Daftmill är deras unika och traditionella säsongsproduktion som utnyttjar gårdens viloperioder. Jag tror även att deras exklusiva användande av gårdens korn ger Daftmills whisky en äkta känsla av terroir och provenans. Jag är säker på att whiskyns lågmälda Lowland-charm kommer att sätta Daftmill och Fife på whiskykartan.

Den första singelmalten från Daftmill är nu på gång, avslutar McIvor. Eftersom första koket skedde 16 december 2005 och whiskyn nyss fyllt 12 år vet vi vad Cuthberts väntade på. Den mesta skotska maltwhiskyn är av tradition just 12 år. Och det verkar vara en stil som bröderna gillar och kan skriva under på. Men själva har man varken tid eller kunskap att sälja produkten vilket nu överlåts till en av de tyngsta spelarna i branschen. Möjligen antyder det också att priset kommer att bli högt och vi får se en positionering i prestige-divisionen.

Det är inte utan förväntningar redaktionen emotser förstlingen. Bröderna Cuthbert lågmälda avvisande approach till alla intresserade antyder att något stort är i antågande. För inte skulle man släppa något som inte håller måttet? Pengar och ära verkar gruskungarna ointresserade av. Whiskyspot sitter som på nålar inför releasen och ska göra allt vi kan för att få en första preview av detta unikum. Stay tuned.

Senaste nytt

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Scotch i fritt fall, tappar 13 miljarder kr i export

Nyheter
tis 5:34

Purity vodka ska få ett lyft i Sverige med Berntson

Nyheter
mån 5:18

Japansk whisky får äntligen sitt regelverk!

Nyheter
tis 9:08

Tillaga favoritsemlan med Baileys i grädden!

Nyheter
tis 5:22

Fira fettisdagen med semmel-cocktails!

Drinkar
fre 5:10

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.