fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features Krönikan

“När Ardbeg hittar sin själ som gått förlorad…”

av Henrik Aflodal
17 november 2022

ARDBEG-VÄNNER MINNS Supernovorna. Första utgåvan som kom 2009 var en fantastisk whisky. Nu är Hypernovan här. Namnet indikerar att det skulle vara något ännu bättre? Nåja, rymdterminologin handlar om röknivån i kornmalten. Det är i alla fall vad Ardbeg själva vill kommunicera, väl medvetna om att ett coolt namn kan tolkas på olika sätt.

Första supernovan gjordes på rökmalt med en fenolhalt på 103 ppm. En väsentlig höjning från de 57-59 ppm som är den gängse specifikation mälteriet strävar emot. Denna Hypernova slår i taket med hela 170 ppm. Marknadsföringstrumman fastslår att denna Ardbeg är den rökigaste någonsin.

Nu är ju det här med att mäta fenoler i säden ett rätt trubbigt verktyg för att beskriva hur rökig en whisky är efter att ha genomgått jäsning, destillering och mångårig lagring på ekfat. Samtidigt får man förstås en fingervisning om ambitionen hos en whisky. Och den här vill alltså vara rökig utöver det vanliga.

Hur som helst är aromen underbar, Ardbeg när den är som bäst. Det stinker av charkuterier och söt tjärpastill. I basen sockerlag och surt läder. Ovan en air av något som liknar apelsinlemonad?

En kreativitet som tyder på att häri ingår äldre fat ihop med yngre barrels. En helt annan uppvisning än premiär-novans mer spritintensiva endimensionella arom.

Men hur farligt kraftfull är smaken? Tack och lov är smakresan tvärtom mer begåvad än dumskrikig (som marknadsföringen vanligen är).

Mild start i käften med en försmak av aska och sotig ved innan torvröken varvar upp. Dämpande fruktkaramell samsas med en överraskande klang av rökt fisk.

Sockerdricka växer till och bäddar in rökexcesserna fint. God sötrök som också är komplex. Jag sa ju att det är en bra whisky!

Långsam långsvängande utförsåkning följer därpå. Man rundar torvrök och söta tjärpastiller samt bröstkaramell innan målgång sker i rökgungig äppellemonad.

51% och helt perfekt som den är. Lite vatten skalar av några lager på aromen som blir spetsig av citronsyra men också mer torvrökig. Feta toner balanserar. Smaken är mulligt torvrökshulkande, söt vaniljbulle vaggar med.

Strax fluffig sockervadd som framkallar luftig sötrök, skuggad av sötlakrits. Eftersmaken är halvlång till lång och följaktligen sötrökig med tjärpastill och mer sötlakrits – urkommersiell och tokbra!

Fast smaken är inte lika bra som hos första supernovan. I min noteringsbok har jag 18 augusti 2009 nedtecknat följande triumvirat: ”Röken antar tusen skepnader i gommen, braskande uppvisning av rökkungsmalten. Röken speglar sig i ekivok lemon curd som vattnad blir äppelcider. Sötman lägger ut en attans smaskig eftersmak. Whiskyhistoriens häftigaste multirökmalt!” 25 smakpoäng fick supernovan, för hypervarianten stannar smaken på 23.

Men som helhet en bättre whisky eftersom doften håller toppklass här. Big Time Comeback för Ardbeg som ofta är rätt skakig. Spontant tänker jag att man äntligen knäckt koden. Gör TEN så här, är allt förlåtet…

En rökare i mild nyanserad stil, med inkännande rökkluster som varierar sig lustfyllt. Hemligheten är att rökreglage fort dras ner av eklagringen. De där på pappret yviga rökexcesserna bryts ner. Den här är som forna 17-åringen fast mer viril ändå eftersom den innehåller yngre ek.

Jag läser vidare i notboken om supernovan: ”Häri ligger kanske lösningen på Ardbegs recept-problem. Den nya rökmalt som står bakom den lite kantiga 10-åringen borde kanske vara ännu rökigare?”

Den som minns de stapplande stegen på väg mot återkomsten för Ardbeg TEN under 00-talet kommer ihåg hur ihålig whiskyn var. Mer sötma än frukt, och lätt förvirrade röktoner som spretade. Det är lätt att göra väldigt rökig whisky, det kan många på Islay.

Det är svårare att göra riktigt bra rökwhisky som är mångfacetterad. Det lyckas Ardbeg med i denna limiterade utgåva där tricket kanske ändå är själva rökmalten?

Tänk om ägarna inte hade hetsat så mycket genom åren och försökt kränga ”världens rökigaste whisky”. Tänk om man tillåtit sig att experimentera med röknivån de första åren istället för att brådstörtat låsa sig vid nuvarande läge.

Det man försökte återskapa försvann i början av 1980-talet då den sista rökmalten gjordes in-house i destilleriets eget mälteri. Med torvkakor som hämtades från upp till två meters djup.

Idag skyfflas ytligare torv in i ugnen på Port Ellen Maltings utan närmare eftertanke. För att komma den där jordiga djupa rökigheten närmare kanske det krävs rökigare kornmalt.

Men det får vi aldrig veta. Ardbeg har ju skalat upp till det dubbla och går all-in med ett recept som ”hittades” på år 1998. Det vore fåfängt att tro att det finns mycket tokrökig whisky i lager. De här nova-släppen har många år emellan sig. Med ett mer småskaligt tänk hade lagren varit djupare i både åldrar och rökgrad och vi hade kunnat se fram emot en ljusnande ålderdom tillsammans. Nu vete katten?

Ardbeg Hypernova 51%

 93/90p   Doft 23/22, Smak 24/23, Exit 23/22, Balans 23/23  1Uppföljare till Ardbegs Supernova-serie gjord på extra rökigt maltkorn. Maltkornet till Sypernov håller 170 ppm fenoler vilket är den rökigaste Ardbeg-whsikyn som givits ut. Lagrad på en mix av bourbon barrels och refillfat. Webbsläpp på Systembolaget 24 november kl 10.  SB-nr 41233, 2099 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.