fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features

Nästa generation blenders

av Henrik Aflodal
13 december 2017

Vilka ska ta över när Skottlands stora blenders slutar? Någon måste ju blanda ihop whiskyn. Någon ska ha det yttersta ansvaret för att rätt sprit kokas och läggs på rätt ekfat samt skördas i rätt tid och slutligen sammanfogas till produkter som vi känner igen. En arbetsbeskrivning av Herkules-format. Ändå finns dessa personer. Från Colin Scott och Sandy Hyslop till Jim Beveridge. Oersättliga giganter eller bara utbytbara kuggar?

EN BLENDER ÄR en ’guardian of continuity’ = en kontinuitetens väktare. Uppgiften är att producera en whisky som känns igen år efter år. Verktygen är olika destillat i olika åldrar som lagrats på olika ekfat. Fast mest handlar det om kvalitetssäkring. Fastställt recept kontrolleras så blandningen inte avviker för mycket från föregående batcher. Men skulle det smaka annorlunda kommer ”skillsen” in. För att laga något måste man veta allt om beståndsdelarna. Där slår erfarenhet naturbegåvning.

En blender blir bara bättre med åren. Nu står whiskySkottland inför ett generationsskifte i toppskiktet. Chivas Colin Scott och Grant’s David Stewart har redan lämnat vidare och ikoner som Whyte & Mackays Richard Paterson, Diageos Jim Beveridge, Ballantines Sandy Hyslop, Glenmorangies Bill Lumsden förbereder sakta men säkert exiten. Nya krafter ska ta vid. Kommer de att klara uppgiften?

I de flesta fall har det nya manskapet gått sida vid sida med de gamla i många år och lärt sig hantverket på nära håll. Det handlar om kontinuitet och förutsägbarhet. Och det är i mångt och mycket ett rent praktiskt jobb. Visst planeras det framför dataskärmar, alla fat och destillat sorteras och tilldelas uppgifter/slutdestinationer.

Men det är i aromglaset allt avgörs. I labbet experimenteras nya blandningar fram. Nyhetstörstande konsumenter vill ha ännu mer variation och en blend måste förnya sig, särskilt på flygplatsernas travel retail omsätts olika versioner i rask takt. Och i tappningshallen snabbkontrolleras alla fat som ska tömmas för att undvika förstörande avvikelser i blenden.

Trots den ibland snorkiga överlägsna uppsynen är blending ett riktigt grovjobb. Tillochmed en Master Blender får dra på sig blåstället och ge sig ner i produktionen ibland och göra mantimmar. Det finns ingen genväg till yrket. Blending är ett hantverk och man börjar som lärling och assisterar chefen genom att förbereda prover. Sortera ’samples’ och spilla i vatten ner till doftstyrka och sedan diska upp efter sessionen. När tusentals prover i veckan hanteras behövs folk som sköter logistiken.

KLICKA på knapparna nedan för att läsa vidare

Sida 1 av 5
12...5Nästa

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.