fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 19 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Nästa generation blenders

av Henrik Aflodal
13 december 2017

Vilka ska ta över när Skottlands stora blenders slutar? Någon måste ju blanda ihop whiskyn. Någon ska ha det yttersta ansvaret för att rätt sprit kokas och läggs på rätt ekfat samt skördas i rätt tid och slutligen sammanfogas till produkter som vi känner igen. En arbetsbeskrivning av Herkules-format. Ändå finns dessa personer. Från Colin Scott och Sandy Hyslop till Jim Beveridge. Oersättliga giganter eller bara utbytbara kuggar?

EN BLENDER ÄR en ’guardian of continuity’ = en kontinuitetens väktare. Uppgiften är att producera en whisky som känns igen år efter år. Verktygen är olika destillat i olika åldrar som lagrats på olika ekfat. Fast mest handlar det om kvalitetssäkring. Fastställt recept kontrolleras så blandningen inte avviker för mycket från föregående batcher. Men skulle det smaka annorlunda kommer ”skillsen” in. För att laga något måste man veta allt om beståndsdelarna. Där slår erfarenhet naturbegåvning.

En blender blir bara bättre med åren. Nu står whiskySkottland inför ett generationsskifte i toppskiktet. Chivas Colin Scott och Grant’s David Stewart har redan lämnat vidare och ikoner som Whyte & Mackays Richard Paterson, Diageos Jim Beveridge, Ballantines Sandy Hyslop, Glenmorangies Bill Lumsden förbereder sakta men säkert exiten. Nya krafter ska ta vid. Kommer de att klara uppgiften?

I de flesta fall har det nya manskapet gått sida vid sida med de gamla i många år och lärt sig hantverket på nära håll. Det handlar om kontinuitet och förutsägbarhet. Och det är i mångt och mycket ett rent praktiskt jobb. Visst planeras det framför dataskärmar, alla fat och destillat sorteras och tilldelas uppgifter/slutdestinationer.

Men det är i aromglaset allt avgörs. I labbet experimenteras nya blandningar fram. Nyhetstörstande konsumenter vill ha ännu mer variation och en blend måste förnya sig, särskilt på flygplatsernas travel retail omsätts olika versioner i rask takt. Och i tappningshallen snabbkontrolleras alla fat som ska tömmas för att undvika förstörande avvikelser i blenden.

Trots den ibland snorkiga överlägsna uppsynen är blending ett riktigt grovjobb. Tillochmed en Master Blender får dra på sig blåstället och ge sig ner i produktionen ibland och göra mantimmar. Det finns ingen genväg till yrket. Blending är ett hantverk och man börjar som lärling och assisterar chefen genom att förbereda prover. Sortera ’samples’ och spilla i vatten ner till doftstyrka och sedan diska upp efter sessionen. När tusentals prover i veckan hanteras behövs folk som sköter logistiken.

KLICKA på knapparna nedan för att läsa vidare

Sida 1 av 5
12...5Nästa

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.