
NATHAN ‘NEAREST’ GREEN var slaven som jobbade som Master Distiller på det destilleri Jack Daniel tog över 1860 när inbördeskriget bröt ut. Detta faktum att en svart man i södern anförtroddes att ansvara för pannorna i det första inregistrerade destilleriet i USA år 1866 är såklart något alldeles unikt.
Den osannolika storyn begravdes av Mr Daniels efterföljare tills sakförhållandena uppdagades 2016 av journalisten Clay Risen i New York Times. Författaren Fawn Weavers intresse väcktes av artikeln och hon började gräva i historien.
Det tycks som att slaven var den man som egentligen lärde Jack hantverket. I gamla noteringar från tiden omnämns destilleriägare Daniel klart och tydligt som andra Master Distiller för Lynchburg-destilleriet.
Detta omvända förhållande talade företaget tyst om tills man omvärderade situationen och idag har man inkorporerat ”Nearis” (som man skrev på 1800-talet) i den story som berättas offentligt vid rundturer.
Den numera berömda gruppbilden där gamle Jack har en svart man på sin högra sida intar en prominent plats på destilleriet. Nathan Green är det knappast (som var betydligt äldre än Jack) utan någon av hans söner, George eller Eli. Ytterligare ett bevis för Jack Daniels respekt och aktning för sin läromästare och hans familj.

För Fawn Weaver blev upptäckten av den okände slavdestillatören början på en ny karriär = whiskeyfabrikör. Startskottet var utgåvan Uncle Nearest 1856 från 2017 som innehåller whiskey från granndestilleriet George Dickel.
Brown Forman som äger Jack Daniel No 1 Distillery har inget emot utgivningen eftersom man bestämt sig för att inte själva slå mynt av sin förste Master Distillers namn.
I september 2019 kunde Fawn Weaver slå upp portarna till Uncle Nearest Distillery i Shelbyville, Tennessee. I anläggningen för $50 miljoner fanns från början bara en presentshop och en buteljeringhall.
Senare kompletterades faciliteterna med ett litet lagerhus för att besökarna skulle få smaka på whiskeyn som ligger och mognar. Spriten har hittills köpts in från andra destillerier och är oftast rätt gammal. 6-7 år jämfört med vanliga JD som är dryga 5 år.
Pannorna flyttade så slutligen in hösten 2021 så nu gör man egen whiskey. Ifjol anställdes också Victoria Eady Butler som är USA:s första svarta kvinnliga Master Distiller & Blender.
Det intressanta är att Mrs Butler är ättling i rakt nedstigande led till Nearest Green. En mer solid och transparent ’brand story’ kan man inte skaffa sig!

Under 2021 såldes 1,5 miljoner flaskor av whiskeyn. Och under 2022 är det alltså dags att börja sälja egenlagrad whiskey. Vid sidan av att köpa färdiglagrad whiskey har man nämligen sedan starten köpt råwhiskey från andra Tennesssee-destillerier som lagts på fat från starten. Så mycket som 4000-7000 barrels per år har lagts ner.
Nyspriten är dubbeldestillerad och har sedan filtrerats genom kiselgur för att slutligen få vila i ett kar med kol av kokosskal innan man tappar på fat.
En variant på den filtreringsprocess med hjälp av sockerlönnskol som både Jack Daniel Och Dickel använder sig av. Avsikten är att göra spriten mjukare och rundare.
Årets släpp är ett trendbrott eftersom man satsar på 4-årig Straight Whiskey. Två rye-varianter varav den ena är en Single Barrel , och två bourbon-liknande majsbaserade produkter som flyger under beteckningen ’Tennessee whiskey’. Dessutom fortsätter man att ge ut lite äldre whiskey baserat på inköpta fat. Totalt sju nya utgåvor.