fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 19 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews

Nedgrävt Gruvguld eller komplext Mizar-ljus?

av Henrik Aflodal Esq
20 april 2018

Review | SYSTEMBOLAGET  Idag släpps Gruvguld, Mackmyras senaste. För några veckor sedan kom Hvens Mizar. Svenskarna börjar komma i ålder. Vilket de gärna talar om, tidigare nämndes inte åldern i kommunikationen. Mizar är 7-10 år, Gruvguld 5-16 år. Mycket mer orkar jag inte förklara om innehållet. De svenska whiskymakarna gör det krångligt för sig, recepten är plåttriga och klåfingriga. Men vad göra när antalet fat är försvinnande litet (jämfört med ett medelstort skotskt destilleri). Mackmyra satsar denna gång på mestadels småfat (30-100-128 liter) och mest rökfritt elegant-kok. Fatmixen föreskriver allt från nyek och 1st fill till refill. Det pratas amerikansk och svensk ek, bourbon- och sherryfat. Man har använt och lite tilt, utom just större fat. Men som vanligt drar Hven ännu mer vad gäller detaljerna. Ölet har bryggts på sex delar lagermalt och tre delar 38 ppm rökmalt samt några nävar chokladmalt. Whiskyn har sedan till två tredjedelar tagits ur 200-liters bourbonfat och en tredjedel franska ekfat (vilket är en grov förenkling av den långa redovisningen av tillvägagångssättet). Och så har allt fått en finish-period i rödvinsfat från Château Margaux. Kemist och whiskymakare Henric Molin på Ven har tillochmed uppmätt 20 ppm fenoler i spriten innan den hamnade på rödvinsfat, efteråt hade ekfenolerna koncentrerat röknivåerna till 32 ppm. Resultatet av de båda destillerierna som synes oändliga ansträngningar är kvalitetsmässigt bra men utfallet i dryckesupplevelsen går åt olika håll.

Småfaten hos Mackmyra framkallar en svårmodig ekkonfys whisky. Inte så där fruktpositiv som vi vant oss vid genom åren. Den stora kontaktytan per volym vätska gör att eken ställer sig i vägen för destillatet. En defensiv reträtt-tappning som är lite jobbig att dricka. Ändå kompetent ihopblandad av Angela d’Orazio. Doften är riktigt bra, för första gången en eftertänksam kultiverad Mackmyra. Lätt fragrant bouquet av tallbarr och sött fullkornsbröd, på djupet muskot och sandelträ. Intet spår av färsk tropisk frukt som brukligt. Munnen är söt chokladkrämig uppfylld av stram torr ek, mot slutet smörigt fet mandelmassa. Ekig tung gump, lätt värmande kryddpeppar och mjuka rökslingor som stoppas av seg suryp och sötlakrits. Med vatten lättar avslutet en aning, fortfarande sötsimmigt men med björksav/tallskott, stannar i smutsig ton av tablettask. Obalanserad är bara förnamnet, småfat är problematiskt att jobba med.

Mizar är med all sin rökmalt också obalanserad, i alla fall rörande den skumma doften som inte alls hör ihop med en underbar mun. Barrvarning i näsan, tung ridå av eneträ/rökelse får en att rygga tillbaka. Aromen räddas av underliggande starkvinssötma. Munnen gör min dag. Oväntat komplex för att komma från en ung whisky. Visserligen kommer Margaux ut som en simpel Commandaria, men i en kontext av whiskyestrar blir ju liksom allt vin sötat, därav min association till ett rödvin från Cypern istället för sjangtilt franskt slottsvin! Komplex smak som börjar i fruktkaka och växer med savande röd frukt som av Commandaria, halvvägs aromatisk krydda (nejlika/kardemumma) plus sotig BBQ-rök. Jämn söt avgång, fruktsuryp liknande glühwein som bärs ut av grillkol och aska – en säregen sötaktig BBQ-rök som är luftigt läcker men ändå handfast. Röken upplevs kvalmigt instängd vattnad, undvik. Intas vid 45% då nivåer/balanser sitter där samtidigt som rökslingorna i eftersmaken är tydliga – mästerligt!

Mackmyra Gruvguld 46,1%
70 cl | SB-nr 40239, 598 kr

84/100p 22 20 21 21

Hven Mizar No 6:1 45%
3370 st 50 cl | SB-nr 40165, 795 kr

90/100p 21 23 23 23

Senaste nytt

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Spritakademiens guldnubbe går till…

Nyheter
ons 10:30

Live-test av Balvenies TUN-serie med David Stewart!

Nyheter
ons 5:50

Kommer Gordon’s alkoholfria alt-gin bli världsledande?

Nyheter
tis 5:32

Vad är DRY JANUARY?

Nyheter
mån 5:32

Potentiellt sexistisk TV-reklam för Laphroaig friad

Nyheter
fre 5:29

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.