
Reviews Japansk blended whisky är alltid helt fantastisk. För hur kan man misslyckas med de fina grunddestillat som finns tillhands. Gillar man den mer återhållna Scotch-stilen kan det japanska förstås bli för mycket. Tappningarna har ju sina estrar men ofta är en Japan-blend bättre balanserad och stramare än landets flamboyantiska maltwhisky.
En viktig karaktärsdanande ingrediens är den grainwhisky Nikka kokar i sin kolonnpannor av coffey-typ. Grödan är majs istället för vete som man använder i Europa numera. Den som en gång smakat firmans Coffey Grain vet hur estrig och härligt avrundad whiskyn blir, men fortfarande full av energi. Något som spiller över i blended-whiskyn.
Tailored är Nikkas nya premium-blend skapad av master blender Sakuma Tadashi år 2020 som ersatte den firade 12-åringen. Jag var lyrisk då och är lika begeistrad nu. Lagrad på omgjorda bourbonfat och ex-sherrytunnor. En mix av åldrar, äldre och yngre än 12 år, där de olika faten strålar samman i blenderns vision. En riktig lyxblend för invigda japanofiler.
Doften är mycket riktigt balanserad, överraskande måttfull för att komma från Japan. Vingummi-estrar i centrum med aprikos-nektar runtom och en mörkare ton av chokladtryffel med knäckiga övertoner. Som att dofta på en lyxig konfekt-ask.
Det smakar savaräng och fruktkaka med nektar-lika gammelestrar. Halvvägs kryper arrakstoner fram underifrån som möts upp av knäck mot slutet, fanér förlänger smaken.
Stor estrig avslutning som blir alltmer rom-likt sockrig. Märkbart tunnare, det måste vara grainwhiskyn som bryter igenom. De sockriga tonerna förstärks av halvtorr parfymerad ek. Men eftersmaken är så pass långsint att de fylligare gammelestrarna tar sig tillbaka och allt är bra igen!
Smaken har ett underbart estrigt driv med stigande ekpirr. Eftersmaken är chimärt råsockrigt spritig, men fylligare estrar återvänder som sagt. Whiskyn har temperament och esprit.
För den som letar efter åldersbestämd japansk whisky som på maltwhiskysidan är en bristvara är detta vägen framåt. En japansk blended whisky av den här kalibern levererar på liknande höga nivå som en singelmalt gör. Köp två flaskor när du ändå har chansen.
Taketsuru är Nikkas svar på rådande brist på Single Malt Whisky. Det här är en blandmalt med innehåll från firmans båda maltwihiskydestillerier. Mest Sendai/Miyagikyo men också Yoichi. Numera är serien NAS utan ålder på etiketten, i likhet med singelmalten.
Taketsuru är grundarens familjenamn. Serien togs fram 2013 för att hedra Masataka Taketsurus stolta whiskyarv. Doften är chockerande banal. Det luktar rått av äppelkräm/-mos och fruktfudge med skumbanan/marshmallows i topp. Väldigt ung i stilen och man undrar hur det ska gå i munnen.
En sipp förändrar sinnesstämningen totalt. Det smakar inte alls så platt som det luktar. För-slag av banan innan savande fallfrukt kommer igång, understödd av chokladstråk.
Halvvägs tropiska estrar och stigande kryddpirr. Mot slutet cigarrök och torrare malttoner. Halvtorr varmfodrad eftersmak som är lång och sugande med marmeladbeska, sötgoda estrar. Under torrare asklik torvrök som pyr.
Oj en sådan obalans i en och samma tappning. Bagatellartat doft men kvalificerad smak. Smaskiga estrar tar på temperamentsfullt kryddriv. Lite rökbeska förstärker torrheten i eftersmaken.
Miyagikyo-destillatet räddar whiskyn med sin rika fruktighet i munnen men rökskylan gör egentligen hela whiskyn. När den kryper fram i eftersmaken får man båda Nikkas världar i en och samma klunk. Synd att det ska lukta så banalt…