fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 1 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Från nordliga Yoichi till sydliga Tsunuki

av Anders Gjörling
29 oktober 2020


 Reviews    Japansk whisky har tvingats frångå åldersbestämning. Den mesta whisky som säljs är under 10 år. I alla fall från de stora destillerierna som tömt sina lager av singelmalt i takt med efterfrågan ökat på hemmaplan i Japan.

Nikka har i många år kört sin blandmaltserie Taketsuru uppkallad efter grundaren Masataka Taketsuru. I början fick vi 17- och 21-åringar. Men det var ett tag sedan, nu är det NAS som gäller.

Whiskyn har en söt blommig doft med inslag av kryddnejlika, med vatten framkommer lite mer kryddiga toner. Bra bett i smaken med en intensiv munkänsla koncentrerad till tungan.

En lätt brödig sötma med mycket kryddiga inslag. Eftersmaken är ganska lång och kryddan avtar så småningom. En lättdrucken whisky som trots detta ändå har lite sting och bjuder på intressanta smaker.

På singelmaltfronten är det Yoichi som håller högst svansföring. Det var detta destilleri Masataka Taketsuru grundade 1934 så lång norrut han kunde komma. Utanför Sapporo i vinterriket Hokkaido. Förlagan var skotsk lättrökt whisky som man på den tiden gjorde i Campbeltown i Skottland.

Yoichi har en lätt elegant lite subtil sötma i näsan. Med vatten blir frukt och bärtoner tydliga. Fin elegant smak med tydliga fruktiga inslag som startar mjukt, men växer.

En trevlig munfyllande eftersmak som fyller upp både tunga och gom och som ligger kvar länge. Ingen rök att tala om. En bra singelmalt som även om den saknar lite djup, vilket längre tid i faten skulle ge, har en mycket bra balans mellan doft och smak och dessutom är god.

Mars är varumärket hos Hombo Shuzo som görs i återuppstartade Shinshu Distillery i japanska alperna. Destilleriet renoverades och kom igång igen 2011. Det här är den mest spännande whiskyn i denna Japan-flight.

Svårdefinierbar sötma i näsan som dock mest pekar åt det fruktiga hållet, med vatten framträder en intressant ekighet.

Smaken bjuder på en jordig sötma och med tydliga ektoner. Eftersmaken är inte så lång men har ganska dova toner.

Lagrad i Tsunuki Ageing Cellar vilket gör whiskyn till en riktig källarwhisky. Här hittar man både jordighet och ekfat och trots sin färg känns den mörk. Fast på ett bra sätt.

Tsunuki är Hombos andra destilleri som öppnades 2016 och det är alltså här dessa whiskyfat har legat. Kagoshima är långt söderut man kan komma på det japanska ”fastlandet” så de varma lagringsbetingelserna här är mycket annorlunda jämfört med de kyligare bergstrakterna norröver.

Man blir allt nyfiken på hur det ska smaka i framtiden när faten legat till sig ett par år till. Såklart Shinshu-varianten men framförallt det egna Tsunuki-koket!

Nikka Yoichi Single Malt 45%

 87p ​  Doft 21, Smak 22, Avslut 22, Balans 22  Destillerad av Yoichi Distillery. Gjord på torvrökmalt med fenolinnehåll på 20-40 ppm. Lagrad på mestadels ex-sherryfat. Ålder 5-6 år. 720 flaskor till SE.  SB-nr 40820, 849 kr

Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky 43%

 85p ​  Doft 21, Smak 21, Avslut 22, Balans 21  Blandmalt med whsiky från Yoichi och Sendai. Huvudsakligen från orökt maltkorn. Lagrad mestadels på sherryfat men också refillfat. Ålder 5-6 år. 599 flaskor till SE.  SB-nr 12322, 699 kr

Mars Komagatake Limited Edition Tsunuki Aged 56%

 86p ​  Doft 21, Smak 23, Avslut 20, Balans 22  Singelmaltwhisky gjord av Shinshu Distillery i japanska alperna. Men lagrad i Kagoshima längst söderut i Japan sedan 2016. Buteljerad 2019 som 3-åring. 60 flaskor till SE.  SB-nr 40423, 2599 kr

Senaste nytt

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Scotch i fritt fall, tappar 13 miljarder kr i export

Nyheter
tis 5:34

Purity vodka ska få ett lyft i Sverige med Berntson

Nyheter
mån 5:18

Japansk whisky får äntligen sitt regelverk!

Nyheter
tis 9:08

Tillaga favoritsemlan med Baileys i grädden!

Nyheter
tis 5:22

Fira fettisdagen med semmel-cocktails!

Drinkar
fre 5:10

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.