Reviews Japansk whisky har tvingats frångå åldersbestämning. Den mesta whisky som säljs är under 10 år. I alla fall från de stora destillerierna som tömt sina lager av singelmalt i takt med efterfrågan ökat på hemmaplan i Japan.
Nikka har i många år kört sin blandmaltserie Taketsuru uppkallad efter grundaren Masataka Taketsuru. I början fick vi 17- och 21-åringar. Men det var ett tag sedan, nu är det NAS som gäller.
Whiskyn har en söt blommig doft med inslag av kryddnejlika, med vatten framkommer lite mer kryddiga toner. Bra bett i smaken med en intensiv munkänsla koncentrerad till tungan.
En lätt brödig sötma med mycket kryddiga inslag. Eftersmaken är ganska lång och kryddan avtar så småningom. En lättdrucken whisky som trots detta ändå har lite sting och bjuder på intressanta smaker.
På singelmaltfronten är det Yoichi som håller högst svansföring. Det var detta destilleri Masataka Taketsuru grundade 1934 så lång norrut han kunde komma. Utanför Sapporo i vinterriket Hokkaido. Förlagan var skotsk lättrökt whisky som man på den tiden gjorde i Campbeltown i Skottland.
Yoichi har en lätt elegant lite subtil sötma i näsan. Med vatten blir frukt och bärtoner tydliga. Fin elegant smak med tydliga fruktiga inslag som startar mjukt, men växer.
En trevlig munfyllande eftersmak som fyller upp både tunga och gom och som ligger kvar länge. Ingen rök att tala om. En bra singelmalt som även om den saknar lite djup, vilket längre tid i faten skulle ge, har en mycket bra balans mellan doft och smak och dessutom är god.
Mars är varumärket hos Hombo Shuzo som görs i återuppstartade Shinshu Distillery i japanska alperna. Destilleriet renoverades och kom igång igen 2011. Det här är den mest spännande whiskyn i denna Japan-flight.
Svårdefinierbar sötma i näsan som dock mest pekar åt det fruktiga hållet, med vatten framträder en intressant ekighet.
Smaken bjuder på en jordig sötma och med tydliga ektoner. Eftersmaken är inte så lång men har ganska dova toner.
Lagrad i Tsunuki Ageing Cellar vilket gör whiskyn till en riktig källarwhisky. Här hittar man både jordighet och ekfat och trots sin färg känns den mörk. Fast på ett bra sätt.
Tsunuki är Hombos andra destilleri som öppnades 2016 och det är alltså här dessa whiskyfat har legat. Kagoshima är långt söderut man kan komma på det japanska ”fastlandet” så de varma lagringsbetingelserna här är mycket annorlunda jämfört med de kyligare bergstrakterna norröver.
Man blir allt nyfiken på hur det ska smaka i framtiden när faten legat till sig ett par år till. Såklart Shinshu-varianten men framförallt det egna Tsunuki-koket!