fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Från nordliga Yoichi till sydliga Tsunuki

av Anders Gjörling
29 oktober 2020


 Reviews    Japansk whisky har tvingats frångå åldersbestämning. Den mesta whisky som säljs är under 10 år. I alla fall från de stora destillerierna som tömt sina lager av singelmalt i takt med efterfrågan ökat på hemmaplan i Japan.

Nikka har i många år kört sin blandmaltserie Taketsuru uppkallad efter grundaren Masataka Taketsuru. I början fick vi 17- och 21-åringar. Men det var ett tag sedan, nu är det NAS som gäller.

Whiskyn har en söt blommig doft med inslag av kryddnejlika, med vatten framkommer lite mer kryddiga toner. Bra bett i smaken med en intensiv munkänsla koncentrerad till tungan.

En lätt brödig sötma med mycket kryddiga inslag. Eftersmaken är ganska lång och kryddan avtar så småningom. En lättdrucken whisky som trots detta ändå har lite sting och bjuder på intressanta smaker.

På singelmaltfronten är det Yoichi som håller högst svansföring. Det var detta destilleri Masataka Taketsuru grundade 1934 så lång norrut han kunde komma. Utanför Sapporo i vinterriket Hokkaido. Förlagan var skotsk lättrökt whisky som man på den tiden gjorde i Campbeltown i Skottland.

Yoichi har en lätt elegant lite subtil sötma i näsan. Med vatten blir frukt och bärtoner tydliga. Fin elegant smak med tydliga fruktiga inslag som startar mjukt, men växer.

En trevlig munfyllande eftersmak som fyller upp både tunga och gom och som ligger kvar länge. Ingen rök att tala om. En bra singelmalt som även om den saknar lite djup, vilket längre tid i faten skulle ge, har en mycket bra balans mellan doft och smak och dessutom är god.

Mars är varumärket hos Hombo Shuzo som görs i återuppstartade Shinshu Distillery i japanska alperna. Destilleriet renoverades och kom igång igen 2011. Det här är den mest spännande whiskyn i denna Japan-flight.

Svårdefinierbar sötma i näsan som dock mest pekar åt det fruktiga hållet, med vatten framträder en intressant ekighet.

Smaken bjuder på en jordig sötma och med tydliga ektoner. Eftersmaken är inte så lång men har ganska dova toner.

Lagrad i Tsunuki Ageing Cellar vilket gör whiskyn till en riktig källarwhisky. Här hittar man både jordighet och ekfat och trots sin färg känns den mörk. Fast på ett bra sätt.

Tsunuki är Hombos andra destilleri som öppnades 2016 och det är alltså här dessa whiskyfat har legat. Kagoshima är långt söderut man kan komma på det japanska ”fastlandet” så de varma lagringsbetingelserna här är mycket annorlunda jämfört med de kyligare bergstrakterna norröver.

Man blir allt nyfiken på hur det ska smaka i framtiden när faten legat till sig ett par år till. Såklart Shinshu-varianten men framförallt det egna Tsunuki-koket!

Nikka Yoichi Single Malt 45%

 87p ​  Doft 21, Smak 22, Avslut 22, Balans 22  Destillerad av Yoichi Distillery. Gjord på torvrökmalt med fenolinnehåll på 20-40 ppm. Lagrad på mestadels ex-sherryfat. Ålder 5-6 år. 720 flaskor till SE.  SB-nr 40820, 849 kr

Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky 43%

 85p ​  Doft 21, Smak 21, Avslut 22, Balans 21  Blandmalt med whsiky från Yoichi och Sendai. Huvudsakligen från orökt maltkorn. Lagrad mestadels på sherryfat men också refillfat. Ålder 5-6 år. 599 flaskor till SE.  SB-nr 12322, 699 kr

Mars Komagatake Limited Edition Tsunuki Aged 56%

 86p ​  Doft 21, Smak 23, Avslut 20, Balans 22  Singelmaltwhisky gjord av Shinshu Distillery i japanska alperna. Men lagrad i Kagoshima längst söderut i Japan sedan 2016. Buteljerad 2019 som 3-åring. 60 flaskor till SE.  SB-nr 40423, 2599 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.