Maltwhisky-VM Kvalprovningen i Härnösand utvecklade sig till en av de mer spännande sessionerna under Maltwhisky-VM. Spännande när det gäller smakerna i glasen. För sittande jury var obevekliga i sitt domslut.
Vi talar ju om landets äldsta whiskyklubb TWAANG, som uttyds The Whisky Admirers of Angermannia. En rutinerad och engagerad skara whiskyprovare som varit med i Vm-sammanhang sedan starten 2005.
Kvällen till ära tog man emot i Bryggeriet med anor från slutet av 1800-talet där Härnö Hantverksbryggeri nu huserar. Och presidiet pekade resolut med en hand mot en utvald singelmalt.
Församlad skotsk whisky hade ingen chans mot indiska Kamet. Superprojektet som drivs av två master blenders från Indien och USA.
Vars whisky produceras av Piccadily Distillery i Kurukshetra på randen till Himalaya. Juryordförande Henrik Aflodal ler stort när han summerar omröstningen där tre av sorterna avvek stort i karaktär och framstod som underliga i sina smaker:
– Kamet höll ihop det bäst över arom och smak. Men herregud vilken knäpp arom av surströmming nedbäddad i kakig sötma. Ett sådant sammanträffande här på Höga kusten där fiskarna fångats och begravts i generationer! I munnen serverade indiern kalvskinn och sura vingummin som mynnade i prunkande estrar med champinjon-kräm.
Men även skotska Deanston samlade många röster och blev klar tvåa i testet. Det ännu anonyma destilleriet inrymt i ett gammalt väveri från 1700-talet med en smakprofil som ingen annan skotsk singelmalt.
En personlig favorit till Henrik Aflodal som hittar liknande smaker här som i en 25-årig åldrig whisky. Nyckelbegreppet är ”gammelestrar”:
– Man kan omöjligt missa en Deanston i en blindprovning. De där tunga sugande estrarna med sin ålderstigna sötbeska är omisskännlig. 12-åringen framstår som +18 år! Doften var överraskande plain och eftersmaken bara estrigt enkel. Men vilken superwhisky ändå!
Om tredjeplatsen var det hårfint. Loch Lomond som frontade provningen med sin läckra 12-åring gjorde upp med en Glen Moray lagrad på Chardonnay-fat.
Två helt olika varelser som bjöd på motsatta föreställningar. Speyside-whiskyn som står på alla Systembolagshyllor har fått ett jättelyft efter att man började använda vinvinsfat gjorda på fransk ek istället för amerikansk dito, fortsätter Henrik Aflodal:
– Glen Moray är så väldigt god med finstämd karaktär. Saftigt fruktvinös men samtidigt tuggvänligt kakig och nervigt parfymig tack vare eken. I finishen får whiskyn en släng av rökrock ovanpå fruktkaka.
– Loch Lomond tillhör de konstigas trio denna gloriösa kväll. Tappningen har sin typiska fallfruktstyle men den myckna eken efter 12 års lagring framkallar en sorts rutten äppelton som fascinerar. Samtidigt bär kryddvärme fram whiskyn i avslutet.
Juryn var delad i sin uppfattning. Även om man kanske tyckte att Loch Lomond var mastig fick whiskyn en guldröst mer än elegantare och mer perfekta Glen Moray.
Glen Morays forna stallkamrat Glenmorangie gjorde bra ifrån sig men var aningen för lätt bland dessa karaktärsfulla kombattanter.
Ett utropstecken dock för det japanska bidraget från whiskyhuset Matsui. Lagrad på fragranta ekfat av inhemska arten Mizunara framstod whiskyn som kvällens mest storslagna men också mest kämpiga whisky, avslutar Henrik Aflodal:
– Den är såklart ungdomlig i sin approach men oj så talangfullt destillatet är. Fruktmäskig rom-feeling i näsan. Simmig fruktkolasmak med sura nappar. Stor kropp och stringent med stram mineralitet i spriten. Kommer att bli fantastisk när man har fler fat att jobba med som också tillåts ligga lite längre tid.
MALTY style | Härnösand 29 september
1. Kamet 46% (Piccadily) = 53+6 poäng
2. Deanston 12 år 46,3% = 32+2
———————————–
3. Loch Lomond 12 år 46% = 21
4. Glen Moray Chardonnay 40% = 18
5. Glenmorangie 10 år 40% = 7
6. Matsui Mizunara 48% = 1
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).