fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 19 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nya släpp

W.D. O’Connell ny spännande irländsk whiskeyhandlare

av Axel Aflodal
19 januari 2022

Den irländska whiskeyindustrin expanderar. På 10 år har en handfull destillerier blivit 39. Nye whiskeyhandlaren W.D. O’Connell ger ut whiskey från olika destillerier. Nu kommer en 10-årig Single Grain Whiskey från Cooleys pannor lagrad på amerikanska bourbon- och rye whiskey-fat.

 Nya släpp    Irish Whiskey expanderar kraftfullt. Destillerier byggs som aldrig förr. På 10 år har man gått från en handfull fabriker till 39 aktörer. En situation som nye whiskyhandlaren W.D. O’Connell utnyttjar.

Istället för att koka whiskey i eget destilleri köper man destillat från etablerade destillerier för att lagra på ekfat själva. Det betyder att man inte är hänvisade till en enda panna utan har flera olika destillat i sin portfölj.

– Vi kokar inte whiskeyn själva utan att vårdar duktiga destillatörers droppar i våra ekfat, förklarar VD Daithi O’Connell. Vår uppgift är att ’curera’ ett givet destillat och utveckla smakerna på bästa sätt.

William Daithi O’Connell.

2021 invigdes firmans ’brand home’ i form av eget lagerhus, blending-faciliteter och buteljeringshall. Alla whiskeyfat som ligger ute på destillerierna håller på att flyttas till Kilmacthomas, som ligger på södra Irland några mil utanför Waterford.

– Vi får full kontroll över verksamheten nu, fortsätter Daithi O’Connell. Vi kan när som helst gå ut i lagerhuset och ta prover på de fat vi vill. Vilket också är miljövänligt eftersom inga transporter behövs längre i produktionen.

I lagerhuset ligger whiskey från framförallt Cooley, Bushmills och nya Great Norhern Distillery i Dundalk, startat av John Teeling. Samme man som i slutet av 1980-talet utmanade Irish Distillers monopol när han grundade uppstickaren Cooley.

På sikt vill W.D. O’Connell samarbeta mer med den gröna öns nya destillerier. Målet är en bred portfölj som ska representera hela det nya Irland. Men även resten av världen. Redan nu har firman givit ut skotsk whisky från Bruichladdich. Och längre fram kan även rom bli aktuellt.

Grundaren Daithi O’Connell är berest. Han har bott i Australien och Dubai. Men det var när han drev en bar i Hong Kong idén att göra något eget väcktes. 2014 bestämde han sig för att bygga ett destilleri på Irland.

Med finansiering från Hong Kong klar och planer riggade tog allt stopp när äktenskapet kraschade på grund av för mycket jobb. Nya prioriteringar i livet gjorde att whiskeyengagemanget skalades ner till att ge ut whiskey istället för att göra den.

W.D. O’Connell väckte uppmärksamhet hemma på Irland i starten 2019 med sitt rökiga trippeldestillat Bill Phil. Nästa steg i utgivningen är Bourbon & Rye-serie där man ger ut irländsk grainwhiskey gjord på vete.

Irländsk grainwhisky har lagrats i 10-12 år på bourbonfat för att sedan få en slutputs på Straight Rye Barrels från USA. Styrkan på 48% är noggrant utprovad av Daithi O’Connell för smakens skull:

– Rye whiskey-faten från Amerika tillför en extra kryddighet som kompletterar vanilj- och karamelltonerna som bourbonfatet tillför. Den här whiskeyn dricker man gärna med is och i cocktails. Eller varför inte till en cigarr?

Whiskeyn doftar härligt av päron och pekannötter med kanelkrydda. Smaken har kanderade nötter, viss pepprighet och rågkrydda. Avslutningen är oljig med toner av citron, vanilj och kryddnejlika.

På Systembolaget kommer nu i januari fjärde batchen av denna Single Grain Whiskey. Destillatet kommer från kolonnpannan på Cooley Distillery.

• W.D. O’Connell Bourbon & Rye 10 år 48% | SB-nr 55090, 749 kr

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.