Att enkelt kunna avslöja fejkwhisky vore en dröm för branschen. Nu har St Andrews Universitet i Skottland utvecklat en metod som gör jobbet snabbt och smärtfritt. Tekniken involverar laserljus. Och man behöver inte ens öppna flaskan. Samtidigt i Tennessee har forskare kartlagt whiskeyns ”DNA” med målet att på sikt kunna reproducera smakerna i ett laboratorium!
Fejkwhisky Det finns en enorm marknad för en metod som kan avslöja bedragares alster i dryckesbranschen. inte minst på auktionsmarknaden som de senaste åren har exploderat.
Fallen då man avslöjat dyrgripar som förfalskningar har varit frekvent förekommande. 2018 gjordes en studie av slumpvis utvalda auktionsflaskor och det visade sig att 21 av 51 var fejk eller helt enkelt inte destillerade det år man uppgivit. Slutsatsen av det var att sannolikt all 1800-talswhisky är bluff!
Detta förhållande fick Universitetet i Glasgow att utveckla en ”artificiell tunga” som kan avslöja fuskare. Och det lyckades, men man måste ju fortfarande öppna flaskan och ta ett prov för att köra i maskinen.
Inget bra alternativ för den som har tänkt att sälja sin värdefulla flaska om äktheten kan styrkas. Så det samlare, handlare och auktionärer vill ha är en mätmetod som inte påverkar objektet. Om whiskyn är äkta ska den som sagt vara säljbar efter testet.
En framtida vision är att kunna reproducera jordens ädlaste drycker kemiskt i detalj så att de smakar som originalet. Då måste alla aromer kartläggas kemist.
I Tennessee är man på god väg. Forskare har lyckats kartlägga de aktiva aromklustren i Tennessee whiskey genom att kombinera två gaskromatigrafiska tekniker. Resultatet som nyligen publicerats är lovande men mycket kvarstår att göra.
Det forskarna i Skottland nu lyckats göra är att använda spektroskopi för att kartlägga det kemiska innehållet inuti en flaska. En laserstråle skickas in genom glaset och bryts i ett spektrum av olika våglängder.
De färger som uppstår representerar olika våglängder av ljus vilket kan knytas till specifika kemiska substanser. Datan sammanställs och resulterar i ett unikt ”fingeravtryck.”
Det man nu tagit fram en handhållen spektrometer som gör att lekmän kan spåra sockerinnehåll i en flaska vilket är en av ledtrådarna. Man kan också snabbt avgöra vem som gjort spriten genom att jämföra med ett bibliotek av destillat/destillerier där identiteten är säkerställd.
Problemet med mätmetoden är dock att glasmaterialet i sig färgar lasersignalerna. Det är alltså lättare att göra mätningen om man håller upp whiskyn i ett glas.
Men det är just detta sista hinder som undanröjts av forskaren Holly Fleming och hennes kollegor vid St Andrews. Laserkonstruktionen är ringformad istället för att fokusera på en enda punkt vilket minskar bruset från glaset radikalt och gör signalerna från vätskan väldigt mycket tydligare.
Detta betyder att en raritetsflaska värd miljoner kronor nu kan testas utan att ett droppe lämnar flaskan. En bonus är att samma teknik kan användas för analysera gin eller vodka.
Vi har ju alla hört historierna om hur Absolut Vodka-flaskan i mer sunkiga barer toppas upp med billigare etanol när den börjar ta slut.
Mätverktyget kan användas för att säkerställa att stora sändningar med vanliga varumärken håller den kvalitet de lovar när de anländer till andra sidan jorden. No more fake Jonnhie Wakler in Asia!
LÄS MER: Maskin-tunga kan avslöja fejk-whisky