fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Ny mätmetod omöjliggör fejk-whisky

av Henrik Aflodal Esq
15 mars 2022

Att enkelt kunna avslöja fejkwhisky vore en dröm för branschen. Nu har St Andrews Universitet i Skottland utvecklat en metod som gör jobbet snabbt och smärtfritt. Tekniken involverar laserljus. Och man behöver inte ens öppna flaskan. Samtidigt i Tennessee har forskare kartlagt whiskeyns ”DNA” med målet att på sikt kunna reproducera smakerna i ett laboratorium!

Forskare i Tennessee tar prover på whiskey för att kartlägga aromklustren i syfte att kunna repoducera smakerna i ett laboratorium.

 Fejkwhisky    Det finns en enorm marknad för en metod som kan avslöja bedragares alster i dryckesbranschen. inte minst på auktionsmarknaden som de senaste åren har exploderat.

Fallen då man avslöjat dyrgripar som förfalskningar har varit frekvent förekommande. 2018 gjordes en studie av slumpvis utvalda auktionsflaskor och det visade sig att 21 av 51 var fejk eller helt enkelt inte destillerade det år man uppgivit. Slutsatsen av det var att sannolikt all 1800-talswhisky är bluff!

Detta förhållande fick Universitetet i Glasgow att utveckla en ”artificiell tunga” som kan avslöja fuskare. Och det lyckades, men man måste ju fortfarande öppna flaskan och ta ett prov för att köra i maskinen.

Inget bra alternativ för den som har tänkt att sälja sin värdefulla flaska om äktheten kan styrkas. Så det samlare, handlare och auktionärer vill ha är en mätmetod som inte påverkar objektet. Om whiskyn är äkta ska den som sagt vara säljbar efter testet.

En framtida vision är att kunna reproducera jordens ädlaste drycker kemiskt i detalj så att de smakar som originalet. Då måste alla aromer kartläggas kemist.

I Tennessee är man på god väg. Forskare har lyckats kartlägga de aktiva aromklustren i Tennessee whiskey genom att kombinera två gaskromatigrafiska tekniker. Resultatet som nyligen publicerats är lovande men mycket kvarstår att göra.

Det forskarna i Skottland nu lyckats göra är att använda spektroskopi för att kartlägga det kemiska innehållet inuti en flaska. En laserstråle skickas in genom glaset och bryts i ett spektrum av olika våglängder.

De färger som uppstår representerar olika våglängder av ljus vilket kan knytas till specifika kemiska substanser. Datan sammanställs och resulterar i ett unikt ”fingeravtryck.”

Det man nu tagit fram en handhållen spektrometer som gör att lekmän kan spåra sockerinnehåll i en flaska vilket är en av ledtrådarna. Man kan också snabbt avgöra vem som gjort spriten genom att jämföra med ett bibliotek av destillat/destillerier där identiteten är säkerställd.

Problemet med mätmetoden är dock att glasmaterialet i sig färgar lasersignalerna. Det är alltså lättare att göra mätningen om man håller upp whiskyn i ett glas.

Men det är just detta sista hinder som undanröjts av forskaren Holly Fleming och hennes kollegor vid St Andrews. Laserkonstruktionen är ringformad istället för att fokusera på en enda punkt vilket minskar bruset från glaset radikalt och gör signalerna från vätskan väldigt mycket tydligare.

Detta betyder att en raritetsflaska värd miljoner kronor nu kan testas utan att ett droppe lämnar flaskan. En bonus är att samma teknik kan användas för analysera gin eller vodka.

Vi har ju alla hört historierna om hur Absolut Vodka-flaskan i mer sunkiga barer toppas upp med billigare etanol när den börjar ta slut.

Mätverktyget kan användas för att säkerställa att stora sändningar med vanliga varumärken håller den kvalitet de lovar när de anländer till andra sidan jorden. No more fake Jonnhie Wakler in Asia!

LÄS MER: Maskin-tunga kan avslöja fejk-whisky

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.