Knockdhu Distillery kommer med sin största nyhet någonsin på svenska marknaden i form av anCnoc Sherry Cask Finish, Peated Edition. Som namnet antyder är denna whisky slutlagrad på sherryfat och har en distinkt rökighet. Men whsikyn som skulle ha stått på nästan alla Systembolagshyllor från 1 december blev försenad med en dag. Men nu släpps den lös. Priset är 329 kr.
Nya släpp Det har varit en del strul kring den nya anCnoc-utgåvan som skulle ha lanserats 1 december men omedelbart säljstoppades av Systembolaget.
– Anledningen är att försändelsen från Skottland var försenad vilket gjort att Systembolaget inte hunnit jämföra provet från offertförfrågan med den skarpa whiskyn som ska ut på hyllan, förklarar Ellinor Johansson, brand manager på TOMP.
Så ser nämligen rutinerna ut när det gäller fasta lanseringar. Om det mot förmodan skulle visa sig vara en helt annan whisky dras hela partiet in.
När inköparen hunnit jämföra de båda versionerna och funnit att det är samma whisky släpps försäljningen loss! Och gjordes skyndsamt så redan 2 december gavs klartecken att börja sälja de väntande buteljerna i 418 butiker.
anCnoc (uttalas ’a-nock’) produceras på Knockdhu Distillery, som ligger vid ”Black Hill” nära Huntly i Aberdeenshire. Destilleriet grundades 1894 av den listige pionjären John Morrison, efter att han upptäckt ett överflöd av de naturresurser som behövdes för att göra fin maltwhisky i området – rent källvatten och rikligt med torv och korn.
anCnoc Sherry Cask Finish, Peated Edition är en nyhet som släpps exklusivt för den svenska marknaden. Det är det första permanenta rökiga släppet i Sverige från Knockdhu Distillery, som vanligtvis är bättre känt för sin serie ickerökiga singelmalter.
Den nya rökwhiskyn har lagrats på ex-bourbonfat och sherryfat. Resultatet är en elegant whisky som kan skryta med anCnocs omisskännliga lätta, fruktiga toner men också ett djup av delikat rökighet och ett kryddigt avslut.
Det senaste tillskottet i samlingen har destillerichef Gordon Bruce skapat med destilleriets arv och traditioner i åtanke. När Knockdhu startade på 1800-talet bröt man torv för hand på mossar i trakten för att elda med när det blötlagda kornet skulle torkas i maltugnen.
Rökutvecklingen satte sig i maltkornet och gav whiskyn en jordig, rökig smak. Den nya whiskyn är tillverkad av kornmalt som har torkats tillsammans med lokal torv från Aberdeenshire, en hyllning till destilleriets arv som ger denna whisky sin subtilt rökiga smak.
Gordon Bruce tror att den speciella torvkvalitet man använder är nyckeln till den stigande populariteten för destilleriets rökiga whiskys:
– Sammansättningen i vår lokala torv ger whiskyn en tilltalande rökighet. Mer toner av lägereld än den hårdare medicinala smak som återfinns hos rökwhisky från öarna. Den torv vi använder idag har nästan identisk sammansättning som den som användes när whiskytillverkningen började på Knockdhu Distillery för över 125 år sedan. Vilket betyder att våra rökwhisky liknar originalet i smak och karaktär. Detta ger konsumenten en annan typ av upplevelse av torvrök: en delikat aromatisk rökwhisky som exploderar med smaker av gröna äpplen och honung.
anCnocs nykomling bär den distinkta svarta etiketten och ytterförpackningen som kännetecknar destilleriets rökiga serie, men den är buteljerad i en genomskinlig flaska för att visa upp den vackra kopparfärgade whiskyn.
• anCnoc Sherry Cask Finish Peated Edition 40% | SB-nr 577, 329 kr