fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 6 juli 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Ny rökig Taiwan-whisky utmanar Kavalan

av Henrik Aflodal
30 oktober 2020


 Reviews    Taiwan är den tredje whiskystormakten i Asien efter Japan och Indien. Kavalan heter ikonen som dominerar på hemmaplan och utomlands men det finns annat att upptäcka.

Som Nantou Distillery mitt på ön. Nantou är egentligen en vingård men 2008 började man koka sprit också. Då gjordes ölet av ett bryggeri i närheten men sedan 2010 gör man allting själva. Maltkornet torvröks kan tilläggas.

Kvaliteten är som väntat bra, vi känner destilleriet här i Europa för Omar-tappningarna som dök upp 2015. Nu kommer Yushan uppkallad efter öns högsta berg som reser sig 3952 meter över havsytan.

“Nantou ligger mitt på ön i närheten av högsta berget Yushan och började göra whisky 2008.”

Blandmalten där man lånat in annan vätska bjuder på trevlig fruktrök med ambitioner. Som en lite lyxigare blend. Doftar persikor i lag och fruktkola, en simmigt tropisk odör.

Smaken är i början saftlallig med en pappig dipp halvvägs. Men sedan tar det sig när kryddor som muskot drar igång.

Stramt ekig eftersmak med sockerlag och torvrök som utvecklar en fin rökbeska. Lagom lång. Alldeles utmärkt introduktion till asiatisk whisky till ett överkomligt pris på 599 kr.

Mest intressant i uppställningen är den bourbonfatslagrade Nantou-malten. Här får destillatet chansen att visa vad det går för, korttidslagrat i ett vanligt ekfat.

Ut kommer en shimär bagatell. Väldigt ren i stilen med enkel sötma men rökinslaget gör det någorlunda komplext.

Gräsiga honungstoner nyhälld. Det doftar maltkorn och svartvinbärsvingummin (bra syra). Honungsstart i munnen med estrar och mineraler samt strama fenoler som skapar en effekt av sotig aska.

Lång läskedrycksfinish med aska och bränd ved som stannar i torvrök. Som att dricka rökskadad lemonad!

“Lång läskedrycksfinish med aska och bränd ved som stannar i torvrök. Som att dricka rökskadad lemonad!”

Men whiskyn är allt lite kantig vid 46%, spriten har integritet och den korta tiden i fat ger ett småbråkigt intryck. Men vattnad blir whiskyn härligt kommersiell!

Aromen lever upp med skarpare askorbinsyra och syrlig torvrök, i basen sött maltkorn. Smaken är långsam med savande sockerlag och lite lakrits, sent sötrök.

I finishen torvrök och sötlakrits som bärs fram av sockerlag och stannar i rökig pepparkaka. Helt enkelt snällare, rundare, godare.

När vi byter till Yushan Sherry Cask kläs destillatet av på ett osmickrande sätt. Det luktar farin och höstlöv med sockerkaka – primitiv sherry-odör.

Smaken är lika farinsockrig men bäddas så småningom in i sherry och moccaliknande rök som tack och lov övergår i renare torvrök. Rökig eftersmak av chokladpraliner.

Halvdan söt-ungsherry-whisky vid 46% alltså. Vatten lyfter och för samman frukt och rök till en enhet.

Rikare sherrytoner i nosen (som fortfarande är ung). Sherrysyrlig med röda krusbär och vingummin. I munnen sötsimmig sherry med rikare mittparti av torkad frukt, och sent surrök.

Halvlång fräschare epilog, sockerlag och sherryrök, delikat. Väldigt smutt med en skarp röksvans – läckert!

Yushan Blended Malt 40%

 87p ​  Doft 22, Smak 21, Avslut 22, Balans 22  Blandmaltwhisky utgiven av Nantou Distillery i Taiwan. 120 flaskor till SE. SB-nr 85510, 599 kr

Yushan Signature Bourbon Cask 46%

 89/90p ​  Doft 22/22, Smak 22/22, Avslut 22/23, Balans 22/23  Singelmaltwhisky gjord av Nantou Distillery i Taiwan. Lagrad på 1st fill bourbon barrels i minst 3 år. 120 flaskor till SE. SB-nr 40851, 769 kr

Yushan Signature Sherry Cask 46%

 81/88p ​  Doft 19/21, Smak 21/23, Avslut 21/22, Balans 21/22  Singelmaltwhisky gjord av Nantou Distillery i Taiwan. Lagrad på 1st fill sherry-fat i minst 3 år. 120 flaskor till SE. SB-nr 40852, 769 kr
LÄS MER: Omar Bourbon Cask från Nantou i Maltwhisky-VM

Senaste nytt

Whisky Weekly Podcast: Irländsk uppstickare!

Podcast
mån 15:30

Flädersnaps i praktisk PET-flaska

Nya släpp
mån 5:57

Svensk whisky för Ukraina

Nya släpp
tor 9:27

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

Blindtestet
tor 0:47

Somriga drinkar på alkoholfri snaps

Drinkar
ons 5:46

Stort intresse för Gin & Tonic-festival 1-2 juli

Nyheter
tis 10:10

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

Nyheter
tis 5:04

Alex ska göra Port Ellen-whisky 2023

Nyheter
mån 5:31

Cocktails till midsommar på Åhus-akvavit!

Drinkar
fre 5:06

Slagsmål om Springbank-flaska för Ukraina

Nyheter
ons 5:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.