Reviews Taiwan är den tredje whiskystormakten i Asien efter Japan och Indien. Kavalan heter ikonen som dominerar på hemmaplan och utomlands men det finns annat att upptäcka.
Som Nantou Distillery mitt på ön. Nantou är egentligen en vingård men 2008 började man koka sprit också. Då gjordes ölet av ett bryggeri i närheten men sedan 2010 gör man allting själva. Maltkornet torvröks kan tilläggas.
Kvaliteten är som väntat bra, vi känner destilleriet här i Europa för Omar-tappningarna som dök upp 2015. Nu kommer Yushan uppkallad efter öns högsta berg som reser sig 3952 meter över havsytan.
“Nantou ligger mitt på ön i närheten av högsta berget Yushan och började göra whisky 2008.”
Blandmalten där man lånat in annan vätska bjuder på trevlig fruktrök med ambitioner. Som en lite lyxigare blend. Doftar persikor i lag och fruktkola, en simmigt tropisk odör.
Smaken är i början saftlallig med en pappig dipp halvvägs. Men sedan tar det sig när kryddor som muskot drar igång.
Stramt ekig eftersmak med sockerlag och torvrök som utvecklar en fin rökbeska. Lagom lång. Alldeles utmärkt introduktion till asiatisk whisky till ett överkomligt pris på 599 kr.
Mest intressant i uppställningen är den bourbonfatslagrade Nantou-malten. Här får destillatet chansen att visa vad det går för, korttidslagrat i ett vanligt ekfat.
Ut kommer en shimär bagatell. Väldigt ren i stilen med enkel sötma men rökinslaget gör det någorlunda komplext.
Gräsiga honungstoner nyhälld. Det doftar maltkorn och svartvinbärsvingummin (bra syra). Honungsstart i munnen med estrar och mineraler samt strama fenoler som skapar en effekt av sotig aska.
Lång läskedrycksfinish med aska och bränd ved som stannar i torvrök. Som att dricka rökskadad lemonad!
“Lång läskedrycksfinish med aska och bränd ved som stannar i torvrök. Som att dricka rökskadad lemonad!”
Men whiskyn är allt lite kantig vid 46%, spriten har integritet och den korta tiden i fat ger ett småbråkigt intryck. Men vattnad blir whiskyn härligt kommersiell!
Aromen lever upp med skarpare askorbinsyra och syrlig torvrök, i basen sött maltkorn. Smaken är långsam med savande sockerlag och lite lakrits, sent sötrök.
I finishen torvrök och sötlakrits som bärs fram av sockerlag och stannar i rökig pepparkaka. Helt enkelt snällare, rundare, godare.
När vi byter till Yushan Sherry Cask kläs destillatet av på ett osmickrande sätt. Det luktar farin och höstlöv med sockerkaka – primitiv sherry-odör.
Smaken är lika farinsockrig men bäddas så småningom in i sherry och moccaliknande rök som tack och lov övergår i renare torvrök. Rökig eftersmak av chokladpraliner.
Halvdan söt-ungsherry-whisky vid 46% alltså. Vatten lyfter och för samman frukt och rök till en enhet.
Rikare sherrytoner i nosen (som fortfarande är ung). Sherrysyrlig med röda krusbär och vingummin. I munnen sötsimmig sherry med rikare mittparti av torkad frukt, och sent surrök.
Halvlång fräschare epilog, sockerlag och sherryrök, delikat. Väldigt smutt med en skarp röksvans – läckert!