fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features

Den nya europeiska ryewhiskyn

Från krävande finnar och lättsinniga danskar till duktiga svenskar och skottar

av Henrik Aflodal
29 maj 2020

RÅGWHISKEY ÄR EGENTLIGEN en nordamerikansk angelägenhet. Rye gjordes av immigranterna på 1600-talet, långt innan amerikanerna började med majsvarianten som sedermera kom att kallas bourbon.

Man kan ju undra varför inte den gälisk-keltiska maltkornswhisky slog? Whiskeyhistoriker framkastar nu tesen att det var holländska, tyska och schweiziska kolonisatörer som började göra whiskey på råg, ett sädesslag de var vana vid från sina hemländer.

Att emigrerande skottar och irländare ensamma initierade whiskeymakandet i USA är en nutida tankefigur färgad av dagens skotska/irländska dominans.

För världsmedborgaren är annars Rye en kanadensisk företeelse. Kanadensarna odlade ju varken majs eller korn så det blev naturligt råg som bas i whiskyn. Canadian Rye klev fram som det mer populära alternativet till Straight Rye och Bourbon under förbudstiden.

Spriten kokades i moderna kolonner av samma modell som Lars Olsson Smith nyttjade för sitt absolut renat brännvin här i Sverige i slutet av 1800-talet. Succén för Canadian Rye i USA satte whiskystilen på kartan globalt under 1960-talet.

Rågwhisky har på bara några år blivit en angelägenhet för oss européer. Och Europas kanadicker är finnarna. Brödsäden nummer ett i landet i öster är råg. När finnen ska handla lokal whisky hos monopoldetaljisten Alko faller det sig naturligt att fråga efter rye-whisky – det man äter till frukost duger på kvällen också!

Gemene man är väl medveten om den internationella kraften i namnet Single Malt Whisky. Men man bryr sig liksom inte. Rye-whisky ligger närmare hjärtat och whiskyfinnen är inte lika snorkig som whiskysvensken som är fundamentalistiskt bunden till helmaltwhisky.

Om en amerikan på besök skulle fråga efter den europeiska rågwhiskyns starkaste fäste blir svaret alltså, Finland! Där är Rye stort på riktigt. Kyrö och Helsinki har nämligen rågwhisky som sina huvudprodukter.

Ingen annan europé (förutom Waldviertler i Österrike) tänker likadant, övriga whiskyentreprenörer satsar på maltwhisky. I Sverige är vi nybörjare i grenen. Hven var först ut med en amerikanskinspirerad Rye julen 2018 och våren 2019 följde lilla Vattudalen i Jämtland efter med sin tolkning.

I Holland kokar Zuidam Rye vid sidan av maltwhisky och genever. Danskarna har sin Stauning, engelsmännen sin Adnams och skottarna sin Arbikie. Så ser en snabb överblick av den europeiska rye-scenen ut.

Om maltwhiskyn är hårt styrd smakmässigt eftersom alla konsumenter är så vana vid den skotska traditionen, är fältet fritt för Rye. Särskilt här i Europa som ligger så långt bort från USA men också för att rye-whiskeyn i Amerika knappt existerar, alla dricker ju bourbon nuförtiden.

I staterna försvann Rye under förbudstiden, nykterhetsrörelsen var mer hårdför i de norra staterna som Pennsylvania och Maryland så stilen hade aldrig någon chans att övervintra på samma sätt som bourbonmärkena gjorde.

I amerikansk tappning är Rye en mix av råg och majs med en näve maltkorn. De stora destillerierna i Kentucky har egentligen behållit stilen för att tillfredsställa en försvinnande kundgrupp som i sin ungdom drack Rye.

Och som komplement till bourbon gör det inget om andelen råg (som enligt lag måste vara minst 51%) inte tar över, då smakar det ju mer som en bourbon vilket troligen får fler att gilla stilen.

Det måste sägas att en yngre mer medveten publik, som likt maltwhiskydrickarna ständigt letar nya kickar, har hittat genren. Så Straight Rye tros gå en spännande framtid till mötes.

Här i Europa är Rye en blank sida och de flesta destillatörer utgår från sin normala process vilket oftast är maltwhisky. Och det är inte alltid en lyckad startpunkt.

Rågen skiljer sig från kornet, spriten blir sötare, kryddigare och oljigare. Helt enkelt svårare att få pli på. Vilket märks när man provar sig igenom sortimentet. I vissa fall funkar det inte alls. Så här ser scenen för Euro-Rye ut idag.

Guide till Euro-Rye!

FINLAND: Kyrö & Helsinki | SVERIGE: Hven & Vattudalen & Agitator | DANMARK: Stauning
NEDERLÄNDERNA: Zuidam | ÖSTERRIKE: Waldviertler | ENGLAND: Adnams | SKOTTLAND: Arbikie

• Framtiden för Euro-Rye
• BLINDTEST Euro-Rye – vilken whisky är bäst?

Sida 1 av 11
12...11Nästa

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.