NYA ZEELAND MÅ VARA mest känt för sin fantastiska, och dramatiska, natur. Som lockar många filminspelningar.
Men landet har också whiskyproduktion. Man har dessutom hållit på ett tag. Faktiskt kokades de första sädesdestillaten redan på 1830-talet av skotska kolonisatörer.
Produktionen tog fart på den södra ön i Otago-regionen i småstäder som Dunedin, Oamaru och Gore. Och det gick bra, spriten flödade.
Dåtidens ruffa Kiwi-whisky blev helt enkelt en försäljningssuccé. Vilket irriterade de skotska bankirerna som var verksamma i landet.
Bankerna gick med på att finansiera bygget av landets järnvägsnät på 1870-talet om regeringen förbjöd all lokal whiskyproduktion.
Och där kunde historien om Kiwi-whisky ha slutat. Men hundra år senare luckrades regelverket upp.
På 1970-talet öppnade Willowbank i Dunedin. Seagram’s köpte destilleriet påföljande årtionde men släppte vidare ägandet till Foster’s, det världskända ölmärket. Som 1997 stängde stället.
Och det är Willowbank-whisky vi fått smutta på sedan dess. Rätt många fat återstod och har sipprat ut på marknaden genom åren framförallt via New Zeeland Whisky Collection. Bland deras 400 fat har det dykt upp 25- och 30-åringar.
Men nu vid ingången till 2020-talet kan öriket räkna in hela 19 destillerier som gör all sorts sprit. Dags att anta riktlinjer och definitioner alltså. Branschen behöver stadgas. Distilled Spirits Aotearoa heter branschorganisationen – aotearoa är maoriernas namn på landet.
Ett regelverk har satts på pränt för att definiera vad som utmärker den inhemska whiskytraditionen och sätta gränser för vad som kan kallas ”New Zeeland whisky”. Inte minst regleras hur etiketterna ska se ut och vilken info de ska innehålla.
Avsikten med ett reglemente är ju ytterst att vinna förtroende för sin regionala produkt och därmed sälja mer i takt med att alltfler vet vad man får i varje inköpt flaska.
De nya riktlinjerna hämtar inspiration från Europa och Skottland. Man skiljer på ’New Zeeland Single Malt Whisky’ och ’New Zeeland Whisky’.
– Vi upplever en renässans för whiskybranschen med många nya destillerier så att definiera kategorier är viktigt, säger Matthew Thomson, grundare av Thomson Whisky som ligger i Riverhead i nordvästra Auckland. Vi måste alla utgå från samma punkt, att få ett regelverk på plats i början av utvecklingskurvan är avgörande.
Thomson som också givit ut fat från Willowbank startade sitt destilleri 2014. Där görs både torvrökig och orökt maltwhisky som man planerar att sälja nationellt i alla provinser så småningom.
– Vi planerar att koppla på regionstänk när vårt lager uppnått mogen ålder och sälja Auckland-whisky, säger Matthew Thomson.
160 mil söder om Thomson på södra ön ligger Cardrona som har lanserat sin första singelmalt. Just Hatched kom 2018, och förra året släpptes Growing Wings. Precis som Thomson har Cardronas grundare Desiree Whitaker haft ett finger med i framtagandet av den nya whiskykoden:
– Vi har enats om en bra mix av europeiskt och amerikansk regelverk för vår Nya Zeeländska whisky. Vi har tagit de bästa bitarna och satt samman till en kod som passar oss.
Det är inte tillåtet att använda maltextrakt eller tillsätta andra ingredienser som sherry, vin, öl, honung, rökextrakt, sötningsmedel, kryddor eller träflis.
Däremot kan rök appliceras i produktionsprocessen samtidigt som man kan använda fat som exempelvis innehållit sherry, vin eller öl.
Stavningen av whisky i form av whiskey är tillåten. Koden har antagits av branschorganisationen och är ej lagstadgad ännu men målet är givetvis att regelverket ska lagfästas på sikt.
NEW ZEALAND WHISKY på Systembolaget finns i beställningssortimentet. Två blended whiskies med rötterna i Willowbanks whiskylager: 16-åriga Dunedin Doublewood samt 21-åriga High Wheeler.

NEW ZEALAND WHISKY (som inkluderar vatted/blended maltwhisky, blended whisky, grainwhisky) skall definieras som…
- Whiskyn ska vara mäskad, jäst, destillerad, lagrad och buteljerad på Nya Zeeland.
- Blended/vatted maltwhisky får bara innehålla singelmalt från Nya Zeeland.
- Blended whisky får bara innehålla maltwhisky och grainwhisky från Nya Zeeland.
- Allt jäsbart socker måste extraheras från spannmål/säd, enzymer får tillsättas.
- Färgning får ske för att uppnå konsistent färgsättning men då bara i form av karamell E150a.
- Maximal destillationsstyrka är 94,8% alkohol så att destillatet fortfarande har arom och smak av råmaterialet samt den produktionsprocess som nyttjas.
- Lagring ska ske i träfat på maximalt 700 liter i minst 2 år.
- Förpackning och etikettering ska reflektera den yngsta ingående whiskyn med hänvisning till tiden som tillbringats i fat.
- Whiskyn ska buteljeras vid minst 40% alkohol.
- Uteslutande Nya Zeeländsk whisky definerat av dessa regler får kallas ”product of New Zealand”. Whisky importerad till och buteljerad i Nya Zeeland kan ej kallas ”New Zeeland Whisky”, ”Product of New Zeeland” eller ”Produced in New Zealand”.
NEW ZEALAND SINGLE MALT WHISKY ska definieras som…
- Uteslutande gjord på 100% mältad spannmalt, vatten och jäst.
- Görs whiskyn på annat än mältat korn måste grödan anges på framsidesetiketten, till exempel Single Malt Rye Whisky.
- Whiskyn ska vara batch-destillerad i pot stills av koppar.
- Mäskad, jäst, destillerad, lagrad och buteljerad i Nya Zeeland.
- Destillerad på ett och samma destilleri.
- Färgning får ske för att uppnå konsistent färgsättning men då bara i form av karamell E150a.
- Enzymer får ej tillsättas förutom de som uppstår naturligt under tillverkningsprocessen.
- Maximal destillationsstyrka är 94,8% alkohol så att destillatet fortfarande har arom och smak av råmaterialet samt den produktionsprocess som nyttjas.
- Lagring ska ske i träfat på maximalt 700 liter i minst 2 år.
- Whiskyn ska buteljeras vid minst 40% alkohol.