De finns mitt ibland oss. De onämnbara besvärliga vännerna som inte dricker alkohol. Som man drar sig för att bjuda på fest, för vad ska de dricka? Problemet har förvärrats. För 50 år sedan drack kvinnor mindre men idag har andra halvan av befolkningen anslutit sig till männens myckna konsumtion. Bloggaren Lotta Dann har gjort karriär på att ifrågasätta det västerländska samhällets glorifierande av alkohol, en rosenröd värld där inga problem finns.
VAD ÄR VÄL en fest utan alkohol? Sprit får oss att slappna av och lossa på tyglarna, man blir lite gladare och mjukare i både anden och kroppen. Men glädjeyran övergår snart i yrsel som sedan blir extrem trötthet, och dagen efter baksmälla.
Det här med att dricka alkohol i festliga sammanhang är ett tveeggat svärd, det vet alla. Att man kan ha lika roligt utan berusning misstänker nog många av oss som dricker men den sociala kontexten avgör beteendet. För inte behöver körsångare ta ett glas, eller korp-fotbollsspelare, eller fågelskådare på utflykt.
Att jag som karl är betingad att börja dricka alkohol ifrågasätter nog ingen. Man ska dricka öl och (möjligen) starksprit som ung svensk man. Alla gör det, främst för att det tillhör manligheten att ”ta sig ett järn”.
Fyllan avtar för de allra flesta med åren och ersätts av uppskattning och särskiljning, man dricker inte vad som helst utan väljer de smaker som ger en kickar.
Kvinnor har traditionellt i de flesta kulturer inte druckit alkohol. Möjligen vid festliga sammanhang och högtider men aldrig in excess. Betänk att bondesamhället var arbetssamt och festtillfällena utspridda. Lördagsdansen på sommarhalvåret samlade unga, inte gifta par.
Detta har ändrats i den urbaniserade yrkesarbetande värld som råder i västerlandet. Nyzeeländska bloggaren och författaren Lotta Dann har i flera år skildrat kvinnors drickande och skyller sitt eget alkoholberoende på spritföretagens beräknande reklamkampanjer.
Det är inte konstigt att de globala firmorna försöker komma åt den andra halvan av konsumentkåren. Männen bär i grunden upp verksamheten med sitt köpande och drickande. Tänk om man kan få kvinnorna att dricka lika mycket!
Revolutionen har redan hänt. Genombrottet i Sverige kom på allvar med lantvinerna som på 1980-talet lärde svensken i gemen att dricka det alkoholstarkare vinet istället för ölen (som ändå nästan bara männen höll på med).
När Spanskt Lantvin introducerades 1983 kostade en flaska 20 kr. Det fick inte vara dyrare, idén var att döda brännvinsförsäljningen och få folket att dricka alkoholsvagare. Det gick oroväckande bra. Året efter hade lantvinerna (spanskt, portugisiskt, österrikiskt, tyskt) tagit 20% av marknaden.
Det här var en dryck som tilltalade kvinnan, inte minst eftersom vinet dracks till den middag hon på den tiden alltid lagade. Idag har könsrollerna suddats ut i vårt land.
En man kan vara hemma och ta hand om barnen (vilket förstås väldigt sällan sker). Han kan laga mat efter att ha handlat och släpat hem matkassarna. Men framförallt dricker båda könen alkohol. Familjer med stort matintresse har en stadig konsumtion av vin och andra alkoholhaltiga drycker. Så pass mycket att somliga kostar på sig en vit månad i januari för att vila upp sig efter 11 månaders drickande.
För somliga funkar det inte med avhållsamhet bara ibland. En alkoholist måste sluta helt och hållet. Det har Lotta Dann gjort:
– Jag slutade dricka 2012 efter 20 års indoktrinering att alkohol är en vital del av ett fullkomnat och lyckligt liv.
Nyzeeländskan startade bloggen Mrs D is Going Without som snabbt blev populär bland kvinnor. Bloggen blev en hemsida, Living Sober, och sedan en bok, och ytterligare en bok.
Till slut samlade Lotta Dann sina erfarenheter och reflektioner i en mer politisk bok med titeln The Wine O’Clock Myth där hon går till hård attack mot alkoholindustrin.
Faktum är att både media och annonsörer framställer alkohol som ”en trevlig vätska med magiska egenskaper som kan lyfta varje möte med andra människor till nya höjder utan konsekvenser,” skriver hon i sin bok. Vi gillar alla att höra sånt, ett rosaskimrande förbättringsbudskap som är lätt att säga ja till.
– Alla är mottagliga för positiva budskap av det här slaget. Men industrin skjuter in sig på kvinnor särskilt. Mest irriterad är jag över att spritföretag kan säga nästan vad som helst utan att någon ställer dem till svars.
Lotta Dann saknar perspektiven i kommunikationen, att det finns en baksida och att alla människor faktiskt inte kan konsumera i den takt man kräver:
– Alkohol är rätt harmlöst för de som kan moderera och kontrollera sitt intag men för många av oss är det inte så enkelt. Vi kämpar varje dag med att få bukt med drickandet. Denna sida av alkoholintag talas det väldigt sällan om. Det är branschens mörka hemlighet.
Lotta Dann vill inte avlägsna alkohol helt och hållet från vårt samhälle men problematiken måste synliggöras, alkohol kan vara både bra och dåligt. Som alkoholist handlar det om att bli sedd, att man i det sociala spelet inte pressas att dricka.
– Fler än du tror kämpar i det tysta med att hantera alkoholen. Den förståelsen är väldigt dålig i sociala sammanhang. Det är en inre kamp som sänker humöret och får en att må dåligt istället för att känna sig glad.
Bilden av alkoholister som nerdekade A-lagare som ligger i rännstenen måste nyanseras. Lotta Dann var en högfungerande alkoholist som pluggade på en masters-examen samtidigt som hon uppfostrade tre barn, gick regelbundet och gymmade samt skötte hushållet. På ytan såg allt bra ut men inombords var hon på väg mot en oundviklig krasch.
– I det samhälle vi skapat är det skamligt att ha problem med alkohol. Det är något man ska dölja och att trilla dit och dricka för mycket är ett misslyckande. Detta synsätt gör de som drabbas ensamma vilket ju förvärrar situationen. Man dricker ännu mer för att hålla ihop det.
– Personligen kände jag mig svag och väldigt ensam. Äktenskapet var på topp och vännerna fina men ingen såg min interna kamp. Jag kände att det var något fel på mig, vilket det inte är. Jag blev beroende av något som är beroendeframkallande. Och det gör mig inte till en sämre människa.
Drickandet börjar i allt tidigare åldrar numera. Alkoholintag är idag regel för flickor. Att säga nej till alkohol som tonåring eller ung kvinna gör att man riskerar att stängas ute från gemenskapen och inte blir bjuden på fester (till en början av hänsyn eftersom det serveras alkohol).
– Det är här medvetenheten om problemet kan göra skillnad. Om du ser att en kompis kämpar med alkoholen dra igång aktiviteter där ni inte behöver dricka tillsammans. Det blir en väg framåt för vänskapen.
Beroende handlar om oförmågan att kontrollera sina impulser. Vissa kan inte bara ”ta ett glas”. Lotta Dann är trött på hur spritföretagen utnyttjar inte minst kvinnors svagheter:
– Vi kvinnor måste stå upp bättre för oss själva. Vi vill inte bli manipulerade längre. Jag är fantastisk och stark men samtidigt känslosam och lagom sprallig. Jag ska inte behöva bedöva mig för att passa in. Jag vill ha ett samhälle som talar klarspråk om den här drogen som inte alla klarar av att hantera.