Nya destillerier Det var väl på tiden. Ett av Skottlands mest omtalade men minsta whiskyregioner får tillökt igen. Campbeltown var i början av förra seklet centrum för whiskytillverkning.
Nu påbörjas på allvar återerövringen av titeln ”Skottlands whiskyhuvudstad”. Det är var Dufftown med Glenfiddich i spetsen kallar sig med sina sex pannor.
Även Rothes eller Keith skulle kunna göra anspråk på titeln. Samtliga tre småstäder ligger på Speyside som under 1900-talet utkristalliserat sig som navet i skotsk whiskyproduktion.
I Campbeltown har sedan 1930-talet bara haft två fabriker, Springbank och Glen Scotia. 2004 tillkom Glengyle. För några månader sedan presenterade R&B Distillers, som äger Isle of Raasay Distillery, kommande nybygget Machrihanish på Kintyre-halvön. Där man ska odla sitt eget giftfria korn för att göra äkta ’farm-to-bottle’-whisky.
Men det som verkligen gör Campbeltown till en whiskyregion igen är detta andra nybygge, på bara några månader. Dál Riata heter nykomlingen.
Det är arkitektbyrån Bowman Stewart som på ett spännande vis gestaltat grundarnas planer. Läget är magnifikt på Kinloch Road inne i staden med utsikt över hamnbassängen Campbeltown Loch.
Dál Riata är namnet på kuststräckans kungadöme som hade makten under 500- till 800-talen. Fabriken ska kunna producera 850 000 liter alkohol per år vilket är mer än dubbelt så mycket som nyss nämnda Machrihanish.
Kornet ska odlas lokalt på gården Dunadd Hillfort. Det var nämligen därifrån det gamla kungadömet utövade sin makt. Förutom destilleriet självt ska en shop samt ett besökscentrum byggas. Pannkatedralen med sina stora glaspartier har en balkong där besökare får en fin utsikt över hamnen och staden.
– Att Campbeltown nu får ytterligare ett destilleri befäster den historiska betydelse den här trakten har för skotsk whisky, säger grundaren Iain Croucher som ägaren buteljeraren North Star Spirits. Dál Riata ska skriva nästa kapitel i en whiskybok som redan är imponerande.
Med på tåget är ingen mindre än David Stirk som äger buteljeraren Creative Whisky Co men framförallt har skrivit den definitiva whiskyboken om staden – The Distilleries of Campbeltown.
– Det här projektet är mer än whiskyproduktion, kommenterar David Stirk. Det handlar om vänner och familj, men också business. Det kommer att bli socialt och vi kommer att ha väldigt roligt tillsammans. Ett destilleri är inget utan supportar. Till oss är alla välkomna att sitta ner och prata whiskymakande och fatpolicy. Whisky är magi!
För att markera starten på projektet har man släppt tre nya singelmalter döpta till Highland, Speyside och Islay. Varje whisky har blandats samman med whisky från ett destilleri i respektive region på vardera 10 hogshead-fat. Sorterna ges ut i en upplaga om 2200 flaskor var och styrkan är 48%.