
Nya destillerier 250 miljoner euro ska det kosta. Arbetsnamnet på mastodontprojektet utanför Cork på Irland är Midleton nummer. Omräknat till svenska kronor är beloppet 2,7 miljarder. Det fanns en tid då det räckte med 1% av den summan för att dra igång ett vanligt destilleri.
Men kostar det, så smakar det också, både gott och mycket! Anledningen till satsningen är behovet av Irish Whiskey i framförallt USA. Irländska prognosmakare har ju lovat att Irish kommer att vara större än Scotch redan år 2030.
Och då gäller det att ha vätskan redo. Spritkunnigt folk vet att whiskey måste ha hjälp av ekfatlagring under en handfull år innan man kan sälja produkterna.
Under 2025 ska pannorna vara igång vilket gör att man har virke för att leverera 5-årig blended whiskey när 2030-talet inleds. På nya Midleton ska man framförallt koka pot still-whiskey.
Alltså den välkända mixen av mältat och omältat korn. Det som är grunden för blended-whiskeyn. Men självfallet även grainwhiskey. Behovet av korn kommer att öka med 50% och planen är att köpa säd från lokala bönder på södra Irland.
Det handlar om ett komplett destilleri med intag för säd, mäskning och bryggning samt destillering. Anläggningen ställs upp bredvid befintligt destilleri och breder ut sig på 22 hektar. 100 nya arbetstillfällen skapas när allt står klart. Men under byggfasen kommande 3 år, behövs 800 personer!
Självklart ska det nya destilleriet vara helt koldioxidneutralt. Nyligen meddelade irish Distillers att befintlig anläggning kommer att riggas för nollutskläpp vilket kostar 50 miljoner euro. I projektet ingår också miljökompenserande åtgärder för att stärka och skydda naturlivet lokalt.
Fabriken ska stötta firmans strategiska varumärken – Jameson, Powers, Redbreast, Midleton Very Rare, Spot-serien samt Method and Madness. Lokomotivet i portföljen är naturligtvis Jameson. Som ju faktiskt räddade Irland som whiskeynation när man återstartade industrin på 1970/80-talen och valde att satsa allt på just det märket.
Pengarna som Jameson dragit in har återinvesterats i Irish Whiskey generiskt, alltså även indirekt kommit nya konkurrerande destillerier till del. Kort sagt, utan Jamesons succé hade inte irländsk whiskey varit den framgångssaga den är idag.
– Vi är väldigt glada över hur stark vår försäljning är av Irish whiskey, säger Nodjame Fouad, VD för Irish Distillers. Jameson sålde ensam 10 miljoner nioliterslådor ifjol och år 2030 siktar vi på 15 miljoner lådor. Det nya destilleriet kommer att bli ett vackert landmärke i trakten samtidigt som bygget är 100% hållbart. Och för oss är jobbskapandet centralt, vi vill att East Cork ska må bra.
