fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 1 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Nytt Jameson-destilleri för 2,7 miljarder blir 100% hållbart

av Gustav Aflodal
12 september 2022
När Irish Distillers på 1970-talet byggde nytt bredvid den gamla fabriken från 1800-talet kallade man anläggningen New Midleton. Den nya fabtriken som syns i framkant borde alltså heta New New Midleton!

 Nya destillerier    250 miljoner euro ska det kosta. Arbetsnamnet på mastodontprojektet utanför Cork på Irland är Midleton nummer. Omräknat till svenska kronor är beloppet 2,7 miljarder. Det fanns en tid då det räckte med 1% av den summan för att dra igång ett vanligt destilleri.

Men kostar det, så smakar det också, både gott och mycket! Anledningen till satsningen är behovet av Irish Whiskey i framförallt USA. Irländska prognosmakare har ju lovat att Irish kommer att vara större än Scotch redan år 2030.

Och då gäller det att ha vätskan redo. Spritkunnigt folk vet att whiskey måste ha hjälp av ekfatlagring under en handfull år innan man kan sälja produkterna.

Under 2025 ska pannorna vara igång vilket gör att man har virke för att leverera 5-årig blended whiskey när 2030-talet inleds. På nya Midleton ska man framförallt koka pot still-whiskey.

Alltså den välkända mixen av mältat och omältat korn. Det som är grunden för blended-whiskeyn. Men självfallet även grainwhiskey. Behovet av korn kommer att öka med 50% och planen är att köpa säd från lokala bönder på södra Irland.

Det handlar om ett komplett destilleri med intag för säd, mäskning och bryggning samt destillering. Anläggningen ställs upp bredvid befintligt destilleri och breder ut sig på 22 hektar. 100 nya arbetstillfällen skapas när allt står klart. Men under byggfasen kommande 3 år, behövs 800 personer!

Självklart ska det nya destilleriet vara helt koldioxidneutralt. Nyligen meddelade irish Distillers att befintlig anläggning kommer att riggas för nollutskläpp vilket kostar 50 miljoner euro. I projektet ingår också miljökompenserande åtgärder för att stärka och skydda naturlivet lokalt.

Fabriken ska stötta firmans strategiska varumärken – Jameson, Powers, Redbreast, Midleton Very Rare, Spot-serien samt Method and Madness. Lokomotivet i portföljen är naturligtvis Jameson. Som ju faktiskt räddade Irland som whiskeynation när man återstartade industrin på 1970/80-talen och valde att satsa allt på just det märket.

Pengarna som Jameson dragit in har återinvesterats i Irish Whiskey generiskt, alltså även indirekt kommit nya konkurrerande destillerier till del. Kort sagt, utan Jamesons succé hade inte irländsk whiskey varit den framgångssaga den är idag.

– Vi är väldigt glada över hur stark vår försäljning är av Irish whiskey, säger Nodjame Fouad, VD för Irish Distillers. Jameson sålde ensam 10 miljoner nioliterslådor ifjol och år 2030 siktar vi på 15 miljoner lådor. Det nya destilleriet kommer att bli ett vackert landmärke i trakten samtidigt som bygget är 100% hållbart. Och för oss är jobbskapandet centralt, vi vill att East Cork ska må bra.

Pannkatedralen med pot stills som ska producera den traditionella whiskeytypen Pure Pot-still Whiskey.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.