fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Nya destillerier

Nytt Macallan-destilleri för 1,6 miljarder

av Henrik Aflodal Esq
29 maj 2018

 Nya destillerier    The Macallans nya underjordiska destilleri har kostat 140 miljoner pund. Beläget bortanför det gamla destilleriet på natursköna Easter Elchies ägor. Det nya destilleriet är det första i Speyside som designats av en internationell och välrenommerad arkitekt. Det prestigefulla uppdraget gick till Rogers Stirk Harbour efter en internationell tävling. Byggherren Edrington plöjer alltså ner motsvarande 1,6 miljarder kronor i anläggningen som resulterar i 60 nya jobb. I terrängen ovanför destilleriet reser sig massor av nya lagerhus. Totalt kommer en halv miljard pund att läggas på whiskyn kommande 12 år. Däri ingår investeringar i den dyra sherryeken som blivit whiskyns kännetecken.

Projektet annonserades 2012 och konstruktionen påbörjades december 2014. Den första whiskyn rann genom det nya destilleriet i december förra året efter 3 års byggande och besökscentret öppnar för allmänheten den 2 juni. Besökarantalet förväntas dubblas under det första året och stadigt fortsätta att öka därefter.

Det nya destilleriet kommer att möjliggöra en ökad produktion på upp till en tredjedel om så önskas. De 36 nya kopparpannorna (femton fler än på förra stället) är mödosamt uthamrade av kopparslagaren Forsyths från närbelägna Rothes, som har tillverkat varumärkets karakteristiska småpannor sedan 1950-talet. Pannorna är uppställda i tre cirkelformationen. 21 jättelika jäskar föder pannorna med öl och sysselsätts i sin tur av ett gigantiskt mäskkar som kan processa 17 ton maltkross i stöten. Utan konkurrens Skottlands största ’mash tum’. Det är viktigt att mäsken kommer från en källa annars riskerar man att spritkaraktären kantrar, mäskningen är ju trots allt starten bryggprocessen.

Byggarbetsplatsen har sysselsatt över 400 personer, specialiserade inom 20 olika områden. Den imponerande moderna arkitekturen är nedsänkt i det kuperade landskapet och tar inspiration från den böljande skotska naturen. Britterna själva talar om en teletubby-konstruktion men vi skandinaver säger hellre Hobbit-dito eftersom allt är nedgrävt i bästa jordkule-stil. Den estetiska skönheten i byggnaden maximeras genom sin kamouflerade konstruktion som lämnar minimalt avtryck i Speysides landskapsbild. Det vågformade timmertaket är ett av de mest komplicerade i världen med över 380 000 komponenter.

– Det här är ett stolt ögonblick för Edrington och The Macallan, säger Ian Curle, VD för Edrington. Whiskyn är högt efterfrågad och vi möter genom denna satsning framtiden med stort självförtroende. Det är en autentisk, hållbar och ambitiös investering som gör att vi kommer kunna fortsätta leverera i enlighet med kundernas förväntningar. När dörrarna slås upp i juni förväntar vi oss att denna satsning i The Macallan kommer bidra positivt till turistnäringen, skotsk whiskyexport och ekonomin i stort.

– Vi har ansträngt oss till det yttersta för att se till att whiskyn som produceras i detta nya destilleri är identisk med den som tillverkades i det gamla, menar Ken Grier, Creative Director på The Macallan.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • REVIEW – Agitator går dit andra aldrig gått. För vem har hört talas om en helrågwhisky doppad i lönsirapsfat!? Ett helylleamerikanskt grepp som skulle flyga till månen i mellanvästern – bourbonbranschen gör ju pengar på honungssötad whisky. Den här doftar sötare än den smakar. Kraftiga ektoner ihop med en skön syrlighet gör smaken vuxen och lagom fodrande. Äppeltemat förundrar. Kort sagt, whiskyn måste provas...

https://spiritsnews.se/livligt-spritsig-ragwhisky/
  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.