fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 22 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Nya destillerier

Nytt Macallan-destilleri för 1,6 miljarder

av Henrik Aflodal Esq
29 maj 2018

 Nya destillerier    The Macallans nya underjordiska destilleri har kostat 140 miljoner pund. Beläget bortanför det gamla destilleriet på natursköna Easter Elchies ägor. Det nya destilleriet är det första i Speyside som designats av en internationell och välrenommerad arkitekt. Det prestigefulla uppdraget gick till Rogers Stirk Harbour efter en internationell tävling. Byggherren Edrington plöjer alltså ner motsvarande 1,6 miljarder kronor i anläggningen som resulterar i 60 nya jobb. I terrängen ovanför destilleriet reser sig massor av nya lagerhus. Totalt kommer en halv miljard pund att läggas på whiskyn kommande 12 år. Däri ingår investeringar i den dyra sherryeken som blivit whiskyns kännetecken.

Projektet annonserades 2012 och konstruktionen påbörjades december 2014. Den första whiskyn rann genom det nya destilleriet i december förra året efter 3 års byggande och besökscentret öppnar för allmänheten den 2 juni. Besökarantalet förväntas dubblas under det första året och stadigt fortsätta att öka därefter.

Det nya destilleriet kommer att möjliggöra en ökad produktion på upp till en tredjedel om så önskas. De 36 nya kopparpannorna (femton fler än på förra stället) är mödosamt uthamrade av kopparslagaren Forsyths från närbelägna Rothes, som har tillverkat varumärkets karakteristiska småpannor sedan 1950-talet. Pannorna är uppställda i tre cirkelformationen. 21 jättelika jäskar föder pannorna med öl och sysselsätts i sin tur av ett gigantiskt mäskkar som kan processa 17 ton maltkross i stöten. Utan konkurrens Skottlands största ’mash tum’. Det är viktigt att mäsken kommer från en källa annars riskerar man att spritkaraktären kantrar, mäskningen är ju trots allt starten bryggprocessen.

Byggarbetsplatsen har sysselsatt över 400 personer, specialiserade inom 20 olika områden. Den imponerande moderna arkitekturen är nedsänkt i det kuperade landskapet och tar inspiration från den böljande skotska naturen. Britterna själva talar om en teletubby-konstruktion men vi skandinaver säger hellre Hobbit-dito eftersom allt är nedgrävt i bästa jordkule-stil. Den estetiska skönheten i byggnaden maximeras genom sin kamouflerade konstruktion som lämnar minimalt avtryck i Speysides landskapsbild. Det vågformade timmertaket är ett av de mest komplicerade i världen med över 380 000 komponenter.

– Det här är ett stolt ögonblick för Edrington och The Macallan, säger Ian Curle, VD för Edrington. Whiskyn är högt efterfrågad och vi möter genom denna satsning framtiden med stort självförtroende. Det är en autentisk, hållbar och ambitiös investering som gör att vi kommer kunna fortsätta leverera i enlighet med kundernas förväntningar. När dörrarna slås upp i juni förväntar vi oss att denna satsning i The Macallan kommer bidra positivt till turistnäringen, skotsk whiskyexport och ekonomin i stort.

– Vi har ansträngt oss till det yttersta för att se till att whiskyn som produceras i detta nya destilleri är identisk med den som tillverkades i det gamla, menar Ken Grier, Creative Director på The Macallan.

Senaste nytt

Alt-whisky-TEST: Hur god är en alkoholfri Whisky Sour?

Blindtestet
fre 5:56

Ny salmiak-likör från Koskenkorva

Nya släpp
tor 5:27

Vad är vitsen med en vit månad?

Nyheter
ons 12:00

USA inför 25% tulltariff på cognac och brandy

Nyheter
ons 5:05

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Spritakademiens guldnubbe går till…

Nyheter
ons 10:30

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.