Inför årets julfirande får Sveriges äldsta och mest anrika akvavit en helt egen sill. För receptet står restaurangen Sillkafét i Gamla Stan som är bland de främsta i landet på sillinläggningar. Kryddningen bygger på fyra pepparsorter, kummin och hallon för en perfekt smakkombination till akvavitan. Vi bjuder på receptet till julens mest självklara sill!

Mat & Brännvin O.P. Anderson Original Aquavit skapades 1891 och är landets äldsta akvavit. Sedan lanseringen har miljontals sillbitar avnjutits tillsammans med O.P. Anderson. Nu har kocken och krögaren Douglas ”Dogge” Tjärhammar-Alm på Kagges och Sillkafét i Gamla Stan skapat den perfekta sillinläggningen till den anrika akvavitan.
– Min tanke med O.P.-sillen var att skapa något nytt som ändå utgår från traditionell sillinläggning. Det var klurigt i början men efter ett antal provlagningar är jag supernöjd, säger Dogge. Den oväntade ingrediensen som krävdes var hallon vilket, förutom en grymt vacker färg, tar fram smaken i akvavitan sjukt bra.
O.P. Sillen är inlagd med rödlök, kummin, lagerblad och hallon samt kryddpeppar, grönpeppar, svartpeppar och rosépeppar för extra kryddighet. Hallonen ger en rund, modern och subtil eftersmak som lyfter akvavitans toner av anis, precis som den välkända kombinationen hallon-lakrits.
Den nya O.P. Sill finns med start i november på menyn på Sillkafé men är även för hemförsäljning inom Stockholm inför alla högtider där sillen hör till. Receptet är fritt för alla att använda som själva vill lägga in sin O.P.-sill.
O.P. Sill ”Peppar & Hallon”
- 190 – 200 g urvattnad sill
- 2 tsk hel rosépeppar (3 g)
- 2 tsk hel grönpeppar (3 g)
- 2 tsk svartpeppar (4 g)
- 2 tsk kryddpeppar (4 g)
- 1,5 tsk kummin (3 g)
- 3 stora lagerblad
- 1 normalstor rödlök med skal (150 g)
- ½ dl hallon (25 g)
Sill-lagen
- 0,5 dl ättika, 12% Winborgs eller Druvans (47 g)
- 0,75 dl strösocker (80 g)
- 1 dl vatten (100 g)
Utrustning: Decilitermått och teskedsmått; kniv och skärbräda; mortel (VIKTIGT); kastrull-lock; värmetålig bunke.
Gör det mest krävande först – mät upp pepparsorterna och häll ner i morteln, nu ska det mortlas! Det ska vara superfint mortlat – inte krossat – utan kör på̊ tills handleden blir lite trött. Häll sedan ner den fint mortlade pepparblandningen i din värmetåliga bunke.
Skölj löken med skal på, skär bort roten och halvera löken. Ta av skalet och lägg åt sidan. Skär löken i halvmånar så tunt du kan. Lägg löken och skalet i värmetålig bunke tillsammans med kummin och lagerblad. Tack vare att göra på det här sättet får vi en rosa vacker sill.
Mät upp alla ingredienser till lagen och häll ner i en kastrull. Koka upp lagen och ta av den från värmen precis när den kokat upp. Slå̊ den kokande lagen över ingredienserna i den värmetåliga bunken. Kyl ner! När lagen har en temperatur runt 15 grader är det dags att lägga i sillen och hallonen. Låt lagen med sill och kryddor stå i kylen minst tre dygn.
Efter tre dygn är det dags för dig att smaka på̊ O.P.-sillen! Servera gärna med lök och lagerblad liggandes kvar i lagen eftersom de blir supervackra som garnityr.