fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 30 maj 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

O.P. Anderson får egen sill

av Gustav Aflodal
14 december 2022

Inför årets julfirande får Sveriges äldsta och mest anrika akvavit en helt egen sill. För receptet står restaurangen Sillkafét i Gamla Stan som är bland de främsta i landet på sillinläggningar. Kryddningen bygger på fyra pepparsorter, kummin och hallon för en perfekt smakkombination till akvavitan. Vi bjuder på receptet till julens mest självklara sill!

Douglas ”Dogge” Tjärhammar-Alm.

 Mat & Brännvin    O.P. Anderson Original Aquavit skapades 1891 och är landets äldsta akvavit. Sedan lanseringen har miljontals sillbitar avnjutits tillsammans med O.P. Anderson. Nu har kocken och krögaren Douglas ”Dogge” Tjärhammar-Alm på Kagges och Sillkafét i Gamla Stan skapat den perfekta sillinläggningen till den anrika akvavitan.

– Min tanke med O.P.-sillen var att skapa något nytt som ändå utgår från traditionell sillinläggning. Det var klurigt i början men efter ett antal provlagningar är jag supernöjd, säger Dogge. Den oväntade ingrediensen som krävdes var hallon vilket, förutom en grymt vacker färg, tar fram smaken i akvavitan sjukt bra.

O.P. Sillen är inlagd med rödlök, kummin, lagerblad och hallon samt kryddpeppar, grönpeppar, svartpeppar och rosépeppar för extra kryddighet. Hallonen ger en rund, modern och subtil eftersmak som lyfter akvavitans toner av anis, precis som den välkända kombinationen hallon-lakrits.

Den nya O.P. Sill finns med start i november på menyn på Sillkafé men är även för hemförsäljning inom Stockholm inför alla högtider där sillen hör till. Receptet är fritt för alla att använda som själva vill lägga in sin O.P.-sill.

O.P. Sill ”Peppar & Hallon”

  • 190 – 200 g urvattnad sill
  • 2 tsk hel rosépeppar (3 g)
  • 2 tsk hel grönpeppar (3 g)
  • 2 tsk svartpeppar (4 g)
  • 2 tsk kryddpeppar (4 g)
  • 1,5 tsk kummin (3 g)
  • 3 stora lagerblad
  • 1 normalstor rödlök med skal (150 g)
  • ½ dl hallon (25 g)

Sill-lagen

  • 0,5 dl ättika, 12% Winborgs eller Druvans (47 g)
  • 0,75 dl strösocker (80 g)
  • 1 dl vatten (100 g)

Utrustning: Decilitermått och teskedsmått; kniv och skärbräda; mortel (VIKTIGT); kastrull-lock; värmetålig bunke.

Gör det mest krävande först – mät upp pepparsorterna och häll ner i morteln, nu ska det mortlas! Det ska vara superfint mortlat – inte krossat – utan kör på̊ tills handleden blir lite trött. Häll sedan ner den fint mortlade pepparblandningen i din värmetåliga bunke.
Skölj löken med skal på, skär bort roten och halvera löken. Ta av skalet och lägg åt sidan. Skär löken i halvmånar så tunt du kan. Lägg löken och skalet i värmetålig bunke tillsammans med kummin och lagerblad. Tack vare att göra på det här sättet får vi en rosa vacker sill.
Mät upp alla ingredienser till lagen och häll ner i en kastrull. Koka upp lagen och ta av den från värmen precis när den kokat upp. Slå̊ den kokande lagen över ingredienserna i den värmetåliga bunken. Kyl ner! När lagen har en temperatur runt 15 grader är det dags att lägga i sillen och hallonen. Låt lagen med sill och kryddor stå i kylen minst tre dygn.
Efter tre dygn är det dags för dig att smaka på̊ O.P.-sillen! Servera gärna med lök och lagerblad liggandes kvar i lagen eftersom de blir supervackra som garnityr.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.