fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nya släpp

Islays värsta rökwhisky Octomore blir äldre och lugnare

av Henrik Aflodal
26 februari 2020


 Nya släpp    Octomore heter Islay-destilleriet Bruichladdichs rökigaste whiskykok. Här handlar det bara om röknivåer. Att trycka in så många fenoler som möjligt i maltkornet. På ett sätt en ploj tidigare ägaren Mark Reynier kreerade för att skapa tidningsrubriker. Första koket 2002 nådde 80,5 ppm (superrökaren Ardbeg ligger strax under 60 ppm). Sedermera har man levererat mältningar på flera hundra ppm!

Sedan några år tillbaka ska sensationswhiskyn ju faktiskt ges ut och drickas, och det måste ske i ung ålder. Rök förgås i faten, därför anser maltmakarna att whiskyn är som bäst vid 5 år ålder, väntar man längre tappar ju produkten sin ’selling-point’.

Octomore 10 började rullas ut i UK i höstas och kommer nu till Sverige. Det handlar om fyra utgåvor. 10.1 är seriens benchmark-malt som de andra utgår ifrån. Whiskyn är strippad på extravaganser ner till kärnan av vad en Octomore ska vara. Endast lagrad på amerikanska bourbonfat. Koket gjordes 2013 på skotskt korn med en rökhalt på 107 ppm.

Enligt destilleriet smakar whiskyn ”intensivt av rökig kola, vanilj och torvrök som är brutal men ändå len och inbäddad i oljig textur som blir mer fruktig eftersmaken.

Octomore 10.2 säljs exklusivt på travel retail och kokades 2010. Röknivån i kornet var 96,9 ppm och whiskyn är faktiskt buteljerad efter 8 år. Man har kombinerat 1st fill bourbon (4 år) och 3rd fill fransk ek (ytterligare 4 år) som tidigare använts till att lagra sauternes-vin. Den ringa lagringseffekten hos ett fat som använts tre gånger gjorde att man måste vänta längre. Flygplatswhiskyn sägs ha en ”delikat balans av tropisk frukt och sauternes samt gräsig fruktig octomore-sprit.

Octomore 10.3 destillerades också 2013 på Islay-korn från 2012 odlat av James Brown. Rökt till 114 ppm har whiskyn legat i 6 år i bourbonfat. ’Single field, single vintage, single malt’.

10.4 är den yngsta Octomore hittills på bara 3 år. Kokad 2016 på 2015 års skörd. Anledningen till den späda åldern är att man nyttjat fransk nyek från Limousin. Ju färskare ek desto större lagringseffekt. 25 jungfrufat som rostats hårt för att minska tunnornas tannin-effekt, det får inte bli för mycket ek. Smaken beskrivs som ”torrt fruktig och smakfullt avrundad.

• Octomore 10.1 5 år 59,8% | SB-nr 40709, 1649 kr
• Octomore 10.2 8 år 56,9% | Travel retail, €165/£150
• Octomore 10.3 6 år 61,3% | SB-nr 40708, 2279 kr (webb 27 feb)
• Octomore 10.4 3 år 63,5% | SB-nr 40309, 2069 kr (webb 27 feb)

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.