Nya släpp Octomore heter Islay-destilleriet Bruichladdichs rökigaste whiskykok. Här handlar det bara om röknivåer. Att trycka in så många fenoler som möjligt i maltkornet. På ett sätt en ploj tidigare ägaren Mark Reynier kreerade för att skapa tidningsrubriker. Första koket 2002 nådde 80,5 ppm (superrökaren Ardbeg ligger strax under 60 ppm). Sedermera har man levererat mältningar på flera hundra ppm!
Sedan några år tillbaka ska sensationswhiskyn ju faktiskt ges ut och drickas, och det måste ske i ung ålder. Rök förgås i faten, därför anser maltmakarna att whiskyn är som bäst vid 5 år ålder, väntar man längre tappar ju produkten sin ’selling-point’.
Octomore 10 började rullas ut i UK i höstas och kommer nu till Sverige. Det handlar om fyra utgåvor. 10.1 är seriens benchmark-malt som de andra utgår ifrån. Whiskyn är strippad på extravaganser ner till kärnan av vad en Octomore ska vara. Endast lagrad på amerikanska bourbonfat. Koket gjordes 2013 på skotskt korn med en rökhalt på 107 ppm.
Enligt destilleriet smakar whiskyn ”intensivt av rökig kola, vanilj och torvrök som är brutal men ändå len och inbäddad i oljig textur som blir mer fruktig eftersmaken.
Octomore 10.2 säljs exklusivt på travel retail och kokades 2010. Röknivån i kornet var 96,9 ppm och whiskyn är faktiskt buteljerad efter 8 år. Man har kombinerat 1st fill bourbon (4 år) och 3rd fill fransk ek (ytterligare 4 år) som tidigare använts till att lagra sauternes-vin. Den ringa lagringseffekten hos ett fat som använts tre gånger gjorde att man måste vänta längre. Flygplatswhiskyn sägs ha en ”delikat balans av tropisk frukt och sauternes samt gräsig fruktig octomore-sprit.
Octomore 10.3 destillerades också 2013 på Islay-korn från 2012 odlat av James Brown. Rökt till 114 ppm har whiskyn legat i 6 år i bourbonfat. ’Single field, single vintage, single malt’.
10.4 är den yngsta Octomore hittills på bara 3 år. Kokad 2016 på 2015 års skörd. Anledningen till den späda åldern är att man nyttjat fransk nyek från Limousin. Ju färskare ek desto större lagringseffekt. 25 jungfrufat som rostats hårt för att minska tunnornas tannin-effekt, det får inte bli för mycket ek. Smaken beskrivs som ”torrt fruktig och smakfullt avrundad.
• Octomore 10.1 5 år 59,8% | SB-nr 40709, 1649 kr
• Octomore 10.2 8 år 56,9% | Travel retail, €165/£150
• Octomore 10.3 6 år 61,3% | SB-nr 40708, 2279 kr (webb 27 feb)
• Octomore 10.4 3 år 63,5% | SB-nr 40309, 2069 kr (webb 27 feb)