fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 19 augusti 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Odjuret Caol Ila står emot rödvinsattackerna…”

av Henrik Aflodal
21 september 2021


 Reviews    Så här ska en Caol Ila på vinfat göras. Men så kan Gordon & MacPhail sin sak. De har ju jobbat med whiskylagring sedan slutet av 1800-talet!

Å andra sidan luktar detta ”experiment”. Man har nämligen lattjat med slutlagring på ett rödvinsfat a la Hermitage i norra Rhône.

“Odjuret Caol Ila förblir oförminskat samtidigt som vinfatet fyller ut och mjukar upp rökkonvulsionerna.

Smart nog har försöket fått pågå i hela 3 år vilket är tillräckligt för att integrera smakerna i en ’wood finish’-produkt. Odjuret Caol Ila förblir oförminskat samtidigt som vinfatet fyller ut och mjukar upp rökkonvulsionerna.

Doften är provocerande annorlunda. Mineraligt burkig med avgaser samt piprök och bara ekon av torvrök. Under simpelt Commandaria-vin (som är ett sött rödvin). Inget krångel liksom.

Smaken är oljig. Beckolja med lemonad i botten och terpentin-skarp fortsättning. Inte mycket att hänga kvar vid alltså. Nivån höjs i efterspelet som är långt och lågmält med buljongskvalp. Söta vintoner och knäck tar på torvrök som mynnar i avgaser.

Här behövs vatten för att vrida till all klantig kakighet! I näsan framträder mer söta vintoner med gummipackning. i kanten avgaser och björnbärssylt.

Neutral smakstart som strax blir oljig med rökextrakt. Sötman liknar ånyo commandaria-vin. Mot slutet rökbeska a la bränd ved men också mjölkchoklad (snyggt).

Lång halvtorr eftersmak. Bränd ved möter sött gräs. Rätt tuff final som det anstår en riktig Caol Ila-sälle! Den där vattendroppen gör tappningen härligt more-ish, man vill gå på:et igen – skaffa en flaska!

“Rätt tuff final som det anstår en riktig Caol Ila-sälle! Den där vattendroppen gör tappningen härligt more-ish, man vill gå på:et igen!”

Mer G&M-whisky i Connoisseurs Choice-serien kommer från Orkney och Highland Park. Långlagrad på sherryfat i hela 18 år. En ålder som brukar vara optimal för vilken whisky som helst.

Men denna tappning är obalanserad och dras med en jobbig malkule-arom och instängd radiator-mun. Brister som såklart kan tillskriva den begagnade ek man använt.

Vid fatstyrka är doften stram och kärv. Gran/terpentin med rått potatisskal centralt. Man får grappa-vibbar, vilket aldrig är bra i whiskysammanhang.

Smaken är söt av mandelbskvier, radiator-rök fyller på med citruskaramell i släptåg. Stor beska reser sig plus sur tobak. Eftersmaken av gammal rökrock får en att piggna till med lagom segsöt smak men tyvärr slår bittermandel tillbaka, utgången blir för besk.

Vatten är vägen framåt här. Men det krävs dubbla vändor med vattenskeden. Första skvätten framkallar malkulor i näsan. Någon droppe till ger savande granbarr och sockerlag i doften som nu blir passabel.

Smaken är större. Lemonad saftar på i munnen med rika estrar och torvrök som övergår i salmiak, mot slutet kryddresning med sträv ek.

Kärv lång eftersmak som guppar likt en ”rök-eka” på böljan. Sträva toner av 78%-ig mörk choklad varvas med torvrök och sur ved.

Vattnet öppnar upp whiskyn på vid gavel. Röken tar sig ut vilket man önskar. Men som helhet hämmas whiskyn av en något skämd ek-känsla.

Caol Ila 13 år 2007 45% Hermitage Wood Finish

 89/91p   Doft 23/23, Smak 21/22, Exit 23/23, Balans 22/23  Utgiven av Gordon & MacPhail i serien Connoisseurs Choice. Destillerad 18 juni 2007 av Caol Ila. Lagrad på refill bourbon barrels i 10 år, slutlagrad på Hermitage rödvinsfat nr 18601202-18601210 i ytterligare 3 år. Buteljerad tisdag 20 april 2021. Totalt 3934 flaskor varav 120 till SE.   SB-nr 41021, 1195 kr

Highland Park 18 år 2002 58,1% Refill Sherry Butt

 84/88p   Doft 19/21, Smak 22/22, Exit 22/23, Balans 21/22  Utgiven av Gordon & MacPhail i serien Connoisseurs Choice. Destillerad 3 dec 2002 av Highland Park och lagd på refll sherry butt nr 6431. Buteljerad måndag 15 feb 2021. Totalt 572 flaskor varav 192 till SE.   SB-nr 41022, 1790 kr

Senaste nytt

Dyraste bourbon-flaskorna du hade velat ha

Features
tor 5:20

Barbados kan få sitt efterlängtade ursprungsskydd!

Krönikan
ons 5:07

Ginpodden: G&T-festivalen live!

Podcast
tis 12:07

Anora satsar 50 miljoner på alkoholfri sprit

Nyheter
tis 5:59

Jägermeister gör cocktails med solenergi på musikfestival

Nyheter
fre 12:28

G&T-test: Bästa Gin till Fever-Tree Raspberry & Rhubarb

Blindtestet
tis 5:23

Tre sorters dillakvavit till kräftskivan

Nyheter
tor 5:36

Inverness får sitt första destilleri på 40 år

Nyheter
ons 5:26

Världens dyraste whiskyfat gick för knappa 200 miljoner kr!

Krönikan
tis 5:47

Systembolagsnytt Augusti 2022

Systembolagsnytt
mån 5:40

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

    Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to connect your Instagram account.
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.