Reviews Det häftiga med rom är att drycken görs över hela jorden. Det mest geografiskt spridda destillatet i världen. De stora smakskillnaderna förklaras av att destillaten görs med lokala metoder utvecklade utan större inflytande från omvärlden.
1På Kuba kokar man aguardiente (eldvatten) på melass till max 72% som sedan blandas med superfino, rom destillerad till högre alkoholstyrka. Proportionerna är hemliga för varje destilleri.
I utgåvan ”Cuba Secret Distillery” har Frankrike-baserade romhandlaren Compagnie des Indes sourcat rom från ett icke namngivet destilleri, sprit som kokats i kolonnpanna. Faten har legat fem år på Kuba i tropiskt klimat för att sedan tagits hem till Frankrike för ytterligare sju års kontinental lagring.
13 år på ekfat är knappast någon barnlek för vilket romdestillat som helst. Kubanen nedlagd 2009 har tagit åt sig mycket ek som badar i simmig syrup. Doften är medelstor, det luktar Maryland cookies skuggad av vedträn/knäckebröd. Under körsbär i sockerlag, ibland bacon-skvalp. Kontrollerad balans.
Smak av sirapskaka som tar på chokladkaka och strax sur pata negra-skinka. Direkt i starten även gummipackning, som mot slutet svänger i syrliga vingummin, genomgående påfallande träig. Lång halvtorr final framburen av torra trätoner. I botten orgeat och brödsirap, efterhand gummi och baconsälta.
Lite vatten gör aromen saftigare åt körsbärslikörhållet. Dessutom renare med mandelkaka och orgeatsyrup. I munnen mandelbiskvier och sirapskaka, efterhand alltmer gummi-bitter och mejram-örtig.
Orgeat-simmig eftersmak som blir halvtorr av trätoner med kvistig fräschör. En godsak utöver det vanliga. För Kuba-frälsta kolonnpanne-älskare Välkomponerad Compagnie des Indes-utgåva – high quality!
2Nu till Jamaica. Hampden Estate är det klassiska Jamaica-destilleriet som gjort muckhålsförfarandet känt. Bryggningen inleds med att melassen blöts upp med vatten och så tillsätts sockerrörsvinäger, dunder (kvarstod från tidigare destillering) samt muckhålsjox (jäst/destillationsrester från en grop på baksidan av destilleriet). Sedan börjar jästen arbeta.
Great House är det berömda huset där familjen Hussey huserar men rent allmänt kallas hela egendomen med sockerrörsodlingar och pannor det. Produkten med samma namn är en mix av olika ’marks’/stilar.
Receptet ändras varje år för att visa på mångsidigheten i makandet, här görs ju åtta olika romkok! Resultatet blir en fruktkorg full av uttryck, som man själv beskriver sin flaggskeppsrom.
Jamaica är ön för maltwhiskydrickarna, brukar man säga. Den skitiga dimensionen jämförs med öwhiskyns torvrök, vilket såklart är nys, det finns inga likheter alls. En villfarelse att jämföra med påståendet att all ”skotsk blended whisky är rökig”, bara för att eftersmaken har beska toner från ekfaten…
Hampden Estate är ett av de mest beryktade destillerierna i den engelska pot still-skolan. Jamaicanens stora nummer är årliga Great House.
Som vänder blad på ett sätt som får en given singelmaltutgåva att blekna. Årets variant har inte mycket likheter med föregångarna, från muscovado-sockriga 2021 till klisterångande anas-eruptionen från 2020.
En tjock, underlig Hampden, fet och dessutom syrlig. Doften är simmigt stor och tjockt gräddmjölkig, tryfferad med gräddkola/fudge. På djupet sega råttor och daim samt fruktkola, ibland gummilist.
Syrlig apelsinsaftig smak ramlar över i surkart och sur nektar. Samtidigt murriga toner av chokladkaka som mynnar i småkakor och muskot. Chokladkakan växer i eftersmaken ihop med sockerkaka. Syrlig nektar bär, krydda puttrar stillsamt. Ebbar ut i söt muckhålssmutsig klang.
Ja, vad säger man. Svårbemästrad über-gräddig arom med en surkartskäft som vänder i Hampdens klassiska muckhålsfinish.
Vattnad mer liv i nosen som blir syrligare med syltlök guppandes i bröstsocker och mjölkig mjölkchoklad, ovan söta avgaser. Syrlig kålsoppa i munnen, strax surkål och salladsblad. Sötkvalmig exit över gräddkola med limeskal.
Finalen är mastig, gräddmjölkig med avgaser som mynnar i en fudge-smörig känsla. Vattnet ger smaken balans samtidigt som finalen blir mastigare surfet. Har du alla flaskor, måste denna köpas, annars stå över.
3På Cambridge Estate i Trelawny socken kokades rom fram till 1947 då man la ner. Men receptet har bevarats och reproduceras av Long Pond. Här på Jamaica räknar man estrar per hundra liter ren alkohol.
Det här romkoket tillhör ”continental flavoured style’ enligt klassifikationen som rymmer 550-1600 gram estrar. Varje destilleri kokar olika varianter som alltså benämns ’marks’. På etiketten står STC♥E som uttyds Simon Thompson Cambridge Estate (efter destillatören som skapade receptet samt destilleriet han jobbade på).
Här definieras ester-innehållet till 550-700 gram per hektoliter. Spriten tappades upp på tretton ex-bourbontunnor á 200 liter år 2010 och har efter 12 års lagring i tropiskt klimat buteljerats och nått svenska kuster.
Cambridge är inte bara en utbildningsanstalt av rang, kanske viktigare är destilleriet på Jamaica. I alla fall för smått fanatiska romdrickare som läser detta! Det här är en once-in-a-lifetime-rum! Otypiskt o-skrävlande men oj så Jamaica-dunder-krävande. Dämpad kakig i stilen men outgoing fruktsyrlig med söta avgaser.
Medelstor arom av arrak och svartvinbärskarameller. Idyllen piggas upp av malkulor och pustar av svettigt omklädningsrum. Alltså avgas-viben som ska vara med men här är lite väl kantig, liknande gummisnodd. Över hela anrättningen vilar en känsla av mjuk pepparkaka.
Stor kakig mun som tar på fruktkaramell och därpå syrlig fruktkompott med trätoner, mot slutet söta avgaser – helt perfekt!
Finalen bjuder på honungspastill och svartvinbärsmarmelad som tillsammans med en mastig muckhålsfeeling skapar en underbar sötbeska. Otrooligt goood utgång.
Vatten i de 57 procenten förtätar och lugnar nosen som blir levande sober. Arrak dämpar ihop med ekmurriga toner, på djupet gladare vingummi och engelsk fruktkaka. Överallt avgaser.
Vatten får igång kryddan och lägger ut en såå ”sumpkake-tät” käft. Munnen är medelstor och rik. Fruktkaramellstart blir kakig och fanérpirrande samt avgastät – ett bra association är nyordet sumpkaka!
Lång lowkey-puttrande final med fruktkompottbeska skaltoner a la plommonkart, härligt avgasputtrande. JAMAICA överallt. Enda rom muckhålsfreaks behöver ha i sin samling.