fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features

Okänd maltwhisky!

av Henrik Aflodal
28 april 2008

Classic Malts Speyside-malt kunde ha varit Glen Elgin, istället för Cragganmore. Whiskyn är en av Skottlands bästa, så bra att Diageos blenders vägrar släppa den ifrån sig. Lika förtjusta är de i Teaninich, hart när omöjlig att hitta som singelmalt. Båda briljanta exempel på skotsk singelmalt. Henrik Aflodal rapporterar från okända maltmarker.

NO ENTRY. Maltfabriken Glen Elgin tar inte emot turister trots att whiskyn fått sin egen flaska. Här de stora kylkaren (worm tubs) utanför pann-huset som kondenserar alkoholångorna.

Glen Elgin ligger inklämt mellan husen i den lilla byn Whitewreath söder om Elgin, nästan omöjlig att hitta. Bygget inleddes 1898 under whisky-boomen, men påföljande krasch gjorde att destilleriet slutfördes i mindre skala än planerat, premiär lagom till 1 maj 1900. Legendariske Elgin-arkitekten Charles Doig anlitades, expert på ’compact living’ i whiskysammanhang.

Byggherrarna William Simpson (tidigare chef på Glenfarclas) samt bankmannen James Carle lockades av järnvägen i närheten samt vatten av bra kvalitet. Kallkällan gav dock vatten sporadiskt och bygglov till ett stickspår vägrades. Doig som förutspådde att destilleriet skulle bli det sista att byggas i Skottland på 60 år fick rätt. Nästa maltfabrik Glen Keith började projekteras först 1957!

Redan fem månader efter starten är äventyret slut för Simpson-Carle. Av investerade 13 000 pund får de tillbaka 4000 vid försäljning 1901 till ett konsortium av lokala affärsmän. Efter uppstart stannar destilleriet igen 1905. Glasgow-handlaren John Blanche betalar 7000 pund och gör nystart året därpå. En av kunderna, blending-huset White Horse, köper 1936 Glen Elgin genom moderbolaget Scottish Malt Distillers, nuvarande Diageo.

Ända fram till 1950-talet utvinns energi ur en paraffinmotor. Mannarna hade fullt sjå med att hålla igång motorn. 1964 expanderar destilleriet, väggarna slås ut för att få rum med ytterligare fyra pannor utöver de ursprungliga två och bryggeridelen moderniseras, samtidigt skrotas golvmälteriet. Idag kommer färdigmältat korn från Roseisle Maltings på andra sidan staden. Men inte så ofta, destilleriet kan lagerhålla 400 ton själva – mer än Elgin-kollegorna Linkwood, Glenlossie och Mannochmore tillsammans.

Ett nytt mäskkar som tar 8,2 ton malt installerat på 1990-talet förser de sex träjäskaren med vört. Pannorna är bredmagade med vackra svanhalsar, men rätt små med en volym på drygt 11 000 liter, spritpannorna sväller på bredden och är faktiskt aningen större. ’Washen’ i ett jäskar räcker till sex laddningar i wash-pannan. Två körningar krävs för att få fram de 8100 liter spritpannan vill ha. De heta ångorna rusar ner i traditionella ’worm tubs’ utanför pannhuset där grova kopparör vrider sig ner i kallvatten. Metoden ger kraftigare och mer karaktärsfull sprit. Totalt sker nio körningar i pannhuset under ett skift, ganska hektiskt. På ett år hinns 1,8 miljoner liter whisky med.

Förr om åren var det säkrast att bege sig till destilleriet för att få tag på singelmalten, kallad White Horse Glen Elgin, en 12-åring som gick på export främst till Japan. År 2004 fick äntligen suveränen chansen som singelmalt med egen etikett.

År 1817 tar kapten Hugh Munro ut licens för Teaninich (te-anNI-nich) i Northern Highlands. Myndigheterna jublar, en liten seger i kampen mot Ross-shires alla lönnbrännare. Trakten vimlar av illegala pannor, Munro sliter hårt för att uppnå lönsamhet och få tag på tillräckligt med korn, smugglarna betalar bättre. Till en parlamentarisk utredningsgrupp uppger Munro att han ”fortsätter att kämpa på”. Efter 1823 års skattereform blir det lättare och 1830 producerar Teaninich 30 gånger mer än i starten.

1845 tar sonen John vid, anmärkningsvärt är att herrar Munro, lairds på Teaninich Estate, själva gör whiskyn. När generallöjtnant John Munro posteras i Indien 1852 arrenderas så destilleriet ut till Robert Pattison, 1864 övertas driften av John McGilchrist Ross (vars farfar grundade Balblair). Teaninich elektrifieras tidigt, mot slutet av 1880-talet är detta enda stället norr om Inverness med glödlampor, dessutom brukas interntelefoni mellan destilleri, gods och Excise-mannens bostad.

1895 ger McGilchrist upp arrendet och John Munro går samman med whiskymäklaren Robert Innes Cameron som 1904 blir ensam ägare. Cameron dör 1932, 72 år gammal, en inflytelserik herre och mångårig ordförande i Malt Distillers Association med ägarintressen i Benrinnes, Linkwood och Tamdhu. Till begravningsceremonin har premiärminister Ramsey MacDonald skickat en blomsterkrans. 1933 säljer dödsboet destilleriet till Scottish Malt Distillers.

Krigsutbrottet 1939 tystar Teaninich och vid uppstarten efter kriget tas de två mindre av fyra pannor ur bruk. 1962 sätts två nya pannor in. Samtidigt ersätter elkraft den gamla ångmaskinen och de två vattenhjulen. Och 1970 byggs ett nytt pannhus för sex extra pannor kallat ”A side”. Den gamla delen ”B side” görs om 1973, bryggeridelen rustas. Jättedestilleriet i Alness kör sina tio pannor fram till oktober 1984 då gamlingen bryskt stängs ner eftersom försäljningen av blends dyker, varpå A-delen tystnar i mars fem månader senare. Nya ”A side” startar igen 1991, men original-destilleriet rivs med bull-dozer i juli 1997.

Bulldozer raserar gamla Teaninich.

Teaninich har genom åren makat sin whisky stabilt i det tysta. Förklaringen är de ivriga kunderna. Whiskyn har alltid använts som ’fillings’ i blends, förutom Johnnie Walker även Haigs Dimple och VAT 69. Dessutom ingår den i whiskylikören Drambuies make-up. Byn Alness kändis är Dalmore som sitter invid fjorden Cromartys vattenbryn, Teaninich står inkognito i ett industriområde.

För en teknikfreak är fabriken mums och mest spännande är starten. Orökt malt kommer med lastbil från Glen Ord Maltings utanför Inverness. Men istället för en vanlig kvarn där malten krossas av roterande valsar används en ’Asnong Hammer Mill’ där snurrande hammare mosar malten mot en platta. Påföljande mäskning är en egenartad historia, apparatur hämtad från bryggeriindustrin installerades år 2000.

Maltkross mixas med varmvatten i en ’Mash Conversion Vessel’ till en rinnig gröt och tankas över i en filtermaskin som liknar ett jättelikt badkar där mäsken pressas mellan 24 vertikalt stående perforerade plattor. Därpå tappas ytterligare ett bad upp och dräneras vilket resulterar i ungefär 18 000 liter vört. Pressningen tar bara två timmar, tre laddningar fyller ett jäskar. Enkelt och effektivt, ändå är Teaninich ensamma om tekniken i whiskybranschen.

Vörten pumpas över i åtta träjäskar som matar tre wash-pannor om vardera 17 500 liter, spritpannorna tar 15 600 liter. Pannorna är bredaxlade, den ringliknande halsbubblan utövar viss reflux, själva halsen är stubbigt kort och viker snart ner sig i lyne-armen som ändar i en modern kondensor. Årsvolymen på 3 miljoner liter försvinner med tankbil till central tappningsanläggning, inga fat lagras på plats.

1992 kom äntligen Teaninich som 10-åring i Diageos Flora&Fauna-serie med två tumlare ur Cromarty-fjorden avbildade på etiketten. Och Alness-fabriken gör verkligen en spännande maltwhisky. Skaffa den!

 88p    Glen Elgin 12 år 43%  Doften börjar tyst och försagd, växer ut med tiden. Enastående smakutveckling, hastig omflyttning till söt frukt i starten, ivrig kryddanstormning halvvägs. Planar ut i söt malt, stoppar i ekdrivor.

 87p    Teaninich 10 år 43%  Publikfriande doft av äpple-gräs-popcorn. Superb fruktsyrlig explosion i munnen (gör ont!), balanseras av sötma och bladig-äppelkartig beska. Går upp i värmande fruktfinish. Jag gillar smärta som alla luttrade whiskydrickare, därför är munnens fruktiga pisksnärtar mums.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.