OLD FASHIONED är den vanligaste cocktail-beställningen i världens topp-barer. Whiskey-klassikern har toppat listorna de senaste sex åren. Och under pandemin var det OF amerikanerna helst mixade hemma i isolering.
Man förstår varför. Det enda som krävs är ju en bra bourbon, en skvätt sockerlag och några stänk angostura bitter. Och en rejäl isbit. Sedan är man hemma liksom.
Enkelheten i beredandet förklarar succén. Många gör drinken hemma och lär sig tycka om den. Som om det skulle behövas. För något mer smutt än en lätt sötad Straight Bourbon är svårt att hitta?
Det finns lika många recept som bartenders eftersom valet av whiskey bestämmer drinkens karaktär. Mattias Borg på Calle P i Stockholm återkommer till Four Roses:
– Min favorit just nu är Single Barrel-versionen. Jag har blivit skolad i traditionen att man ska ha en högrågig bourbon i Old Fashioned.

Trenden de senaste åren är att folk rör sig bort från gin och vit rom i korta cocktails. Mer intensiv smak med lagrad sprit lockar men samtidigt är det svårare att få ihop mixologin.
Lagrad sprit med sin ekbeska kan ju få smakerna att krocka. Men det behöver inte vara sant, de klassiska recepten är framgångsrika just för att ingredienserna passar ihop.
På topp-5 bland populära drinkar hittar vi även Whiskey Sour och Manhattan, båda två svåra att misslyckas med. På ginsidan är sentida kometen Negroni med i toppen, klassiska ”drajjan” kvalar först in som sexa numera. Rom-drinken i toppen är såklart Daiquiri.
Upprinnelsen till Old Fashioned handlar de facto om uppkomsten av hela cocktail-kulturen. I början av 1800-talet dracks närapå olagrad whiskey i Amerika. Whiskeyn var spritig och aggressiv vilket lite socker avhjälpte tillsammans med en isbit.
Ordet ”cocktail” hade börjat användas och i ett brev till New York-tidningen The Balance and Columbian Repository bad en läsare om en definition av ordet. 13 maj 1806 publicerades svaret: ”En cocktail är en potent blandning av sprit, bitters, vatten och socker.” Helt enkelt en beskrivning av en OF.
Det man framförallt drack på ostkusten var rom. Politikern George Washington gjorde rom på melass från Västindien på sin gård Mount Vernon under 1790-talet. Men också rye whiskey på inrådan av sin skotske förman.
År 1833 rapporterar J.E. Alexander om cocktails i New York City gjorda på rom, gin eller brandy med tillskott av vatten, bitters och socker samt lite muskotnöt.
Det var på 1860-talet det började spåra ur. Cocktails blev alltmer fantasifulla. Orange curaçao, absint och andra likörer smög sig ner i glaset. Vilket irriterade somliga kunder som började fråga sin bartender efter ”pre-1850s cocktails”.
Den populäraste varianten på den nygamla trendiga old fashioned-drinken gjordes på whiskey. Nu skriver vi 1880 och läser Chicago Daily Tribune som tar upp populariteten för ”old fashioned cocktails”.
Två år senare citeras en barman i samma tidning och konstaterar att en Old Fashioned görs oftare på Rye än Bourbon whiskey och att receptet innehåller bitters, vatten och socker. Alltså samma blandning som för 66 år sedan – verkligen ”old-fashioned!”

Pendennis Club är en herrklubb i Louisville, Kentucky som grundades 1881. Själva hävdar man att det var där drinken uppfanns. Det stämmer ju inte men tveklöst är det så att Pendennis gjorde drinken känd.
Receptet sägs ha konstruerats av klubbens bartender som en hyllning till James E. Pepper, en av tidens mest beryktade bourbon-destillatörer. Sedan ska Pepper egenhändigt ha introducerat drinken i New York där den gjordes känd via Waldorf-Astorias hotellbar.
År 2015 gjorde i alla fall Louisville ’Old Fashioned’ till stadens officiella cocktail. Varje år firar man de två första veckorna i juni Old Fashioned Fortnight med en massa bourbon-events och cocktail-erbjudanden. Festligheterna går i mål 14 juni som är National Bourbon Day.
Varför drinken är så inne idag är i grund och botten en organisk självgående process. Kombon att bourbon ökar i popularitet världen över och att drinken är enkel att göra förklarar populariteten.
Även de som har svårt för whiskey generellt tar till sig de goda smakerna i sötad form med den där kanelaccenten i topp från bittern, förklarar Mattias Borg:
– En bra Old Fashioned ska ha kvalitet i whiskey-basen med lätt sötma och kryddighet från sockret och bittern. Apelsin-zesten ska balansera upp allt.
Annars är det oftast Hollywood och media som startar och sprider trender i cocktail-väg. Alla vet ju att Don Draper i TV-serien Mad Men inte tog många steg utan en Old Fashioned i handen.
Dessförinnan firade Margaret Houlihan i TV-serien M*A*S*H in helgen i officersbaren med en OF ”fast utan frukten”. Och på vita duken dyker drinken upp med jämna mellanrum. Men inte såpass mycket att det skulle förklara efterfrågan i folkdjupet.

Hur gör man en Old Fashioned?
Ett av de äldsta recepten på Old Fashioned finns i George Kappelers bok Modern American Drinks från 1895. I mixologen David Emburys bok The Fine Art of Mixing Drinks är drinken en av sex klassiker. Garnityr i form av apelsinskiva eller maraschino-cocktailbär är ”nymodigheter” som dök upp på 1930-talet.
Old Fashioned Whiskey Cocktail (originalet)
Lös upp en liten sockerbit med en skvätt vatten i ett whiskeyglas; addera två stänk Angostura bitters, en liten isbit, en bit citronskal, en jigger whiskey (=59 ml). Mixa med en liten barsked och servera med skeden i glaset.
Old Fashioned by David Embury
- 12 delar American whiskey
- 1 del sockerlag
- 1-3 stänk Angostura bitters
Rörs med is och silas i whiskeyglas. Vrid en bit citronskal över drinken och släpp i skalet.
Old Fashioned by Mattias Borg
- 5-6 cl straight bourbon
- 1 barsked sockerlag (70/30 socker/vatten)
- 2-3 stänk Angostura bitters
- apelsinzest eller citronzest
Rörs med is och silas i whiskeyglas. Vrid en bit apelsin-zest över drinken. Eller citronzest om du vil ha en stramare cocktail. Balansera proportionerna utifrån vilken whiskey du använder. Mindre av tuffare bourbon, mer av mjukare sorter. Somliga vill ha en rund drink i balans, andra vill ha mer spritkick. Testa dig fram med nya märken.