fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews Blindtestet

COCKTAIL-TEST: Bästa bourbon i Old Fashioned

av Henrik Aflodal
18 juni 2021

OLD FASHIONED är den vanligaste cocktail-beställningen i världens topp-barer. Whiskey-klassikern har toppat listorna de senaste sex åren. Och under pandemin var det OF amerikanerna helst mixade hemma i isolering.

Man förstår varför. Det enda som krävs är ju en bra bourbon, en skvätt sockerlag och några stänk angostura bitter. Och en rejäl isbit. Sedan är man hemma liksom.

Enkelheten i beredandet förklarar succén. Många gör drinken hemma och lär sig tycka om den. Som om det skulle behövas. För något mer smutt än en lätt sötad Straight Bourbon är svårt att hitta?

Det finns lika många recept som bartenders eftersom valet av whiskey bestämmer drinkens karaktär. Mattias Borg på Calle P i Stockholm återkommer till Four Roses:

– Min favorit just nu är Single Barrel-versionen. Jag har blivit skolad i traditionen att man ska ha en högrågig bourbon i Old Fashioned.

Mattias Borg vill ha bourbon med högt råginnehåll i sin Old Fashioned.

Trenden de senaste åren är att folk rör sig bort från gin och vit rom i korta cocktails. Mer intensiv smak med lagrad sprit lockar men samtidigt är det svårare att få ihop mixologin.

Lagrad sprit med sin ekbeska kan ju få smakerna att krocka. Men det behöver inte vara sant, de klassiska recepten är framgångsrika just för att ingredienserna passar ihop.

På topp-5 bland populära drinkar hittar vi även Whiskey Sour och Manhattan, båda två svåra att misslyckas med. På ginsidan är sentida kometen Negroni med i toppen, klassiska ”drajjan” kvalar först in som sexa numera. Rom-drinken i toppen är såklart Daiquiri.

Upprinnelsen till Old Fashioned handlar de facto om uppkomsten av hela cocktail-kulturen. I början av 1800-talet dracks närapå olagrad whiskey i Amerika. Whiskeyn var spritig och aggressiv vilket lite socker avhjälpte tillsammans med en isbit.

Ordet ”cocktail” hade börjat användas och i ett brev till New York-tidningen The Balance and Columbian Repository bad en läsare om en definition av ordet. 13 maj 1806 publicerades svaret: ”En cocktail är en potent blandning av sprit, bitters, vatten och socker.” Helt enkelt en beskrivning av en OF.

Det man framförallt drack på ostkusten var rom. Politikern George Washington gjorde rom på melass från Västindien på sin gård Mount Vernon under 1790-talet. Men också rye whiskey på inrådan av sin skotske förman.

År 1833 rapporterar J.E. Alexander om cocktails i New York City gjorda på rom, gin eller brandy med tillskott av vatten, bitters och socker samt lite muskotnöt.

Det var på 1860-talet det började spåra ur. Cocktails blev alltmer fantasifulla. Orange curaçao, absint och andra likörer smög sig ner i glaset. Vilket irriterade somliga kunder som började fråga sin bartender efter ”pre-1850s cocktails”.

Den populäraste varianten på den nygamla trendiga old fashioned-drinken gjordes på whiskey. Nu skriver vi 1880 och läser Chicago Daily Tribune som tar upp populariteten för ”old fashioned cocktails”.

Två år senare citeras en barman i samma tidning och konstaterar att en Old Fashioned görs oftare på Rye än Bourbon whiskey och att receptet innehåller bitters, vatten och socker. Alltså samma blandning som för 66 år sedan – verkligen ”old-fashioned!”

Pendennis Club i Louisville menar att man uppfann Old Fashioned på hejad av whiskeymannen James E. Pepper. Men cocktailen var redan etablerad då. Men herrarna spred åtminstone drinken.

Pendennis Club är en herrklubb i Louisville, Kentucky som grundades 1881. Själva hävdar man att det var där drinken uppfanns. Det stämmer ju inte men tveklöst är det så att Pendennis gjorde drinken känd.

Receptet sägs ha konstruerats av klubbens bartender som en hyllning till James E. Pepper, en av tidens mest beryktade bourbon-destillatörer. Sedan ska Pepper egenhändigt ha introducerat drinken i New York där den gjordes känd via Waldorf-Astorias hotellbar.

År 2015  gjorde i alla fall Louisville ’Old Fashioned’ till stadens officiella cocktail. Varje år firar man de två första veckorna i juni Old Fashioned Fortnight med en massa bourbon-events och cocktail-erbjudanden. Festligheterna går i mål 14 juni som är National Bourbon Day.

Varför drinken är så inne idag är i grund och botten en organisk självgående process. Kombon att bourbon ökar i popularitet världen över och att drinken är enkel att göra förklarar populariteten.

Även de som har svårt för whiskey generellt tar till sig de goda smakerna i sötad form med den där kanelaccenten i topp från bittern, förklarar Mattias Borg:

– En bra Old Fashioned ska ha kvalitet i whiskey-basen med lätt sötma och kryddighet från sockret och bittern. Apelsin-zesten ska balansera upp allt.

Annars är det oftast Hollywood och media som startar och sprider trender i cocktail-väg. Alla vet ju att Don Draper i TV-serien Mad Men inte tog många steg utan en Old Fashioned i handen.

Dessförinnan firade Margaret Houlihan i TV-serien M*A*S*H in helgen i officersbaren med en OF ”fast utan frukten”. Och på vita duken dyker drinken upp med jämna mellanrum. Men inte såpass mycket att det skulle förklara efterfrågan i folkdjupet.

Stockholms bästa Old Fashioned på Coquetel Social?

Hur gör man en Old Fashioned?

Ett av de äldsta recepten på Old Fashioned finns i George Kappelers bok Modern American Drinks från 1895. I mixologen David Emburys bok The Fine Art of Mixing Drinks är drinken en av sex klassiker. Garnityr i form av apelsinskiva eller maraschino-cocktailbär är ”nymodigheter” som dök upp på 1930-talet.

Old Fashioned Whiskey Cocktail (originalet)

Lös upp en liten sockerbit med en skvätt vatten i ett whiskeyglas; addera två stänk Angostura bitters, en liten isbit, en bit citronskal, en jigger whiskey (=59 ml). Mixa med en liten barsked och servera med skeden i glaset.

Old Fashioned by David Embury

  • 12 delar American whiskey
  • 1 del sockerlag
  • 1-3 stänk Angostura bitters

Rörs med is och silas i whiskeyglas. Vrid en bit citronskal över drinken och släpp i skalet.

Old Fashioned by Mattias Borg

  • 5-6 cl straight bourbon
  • 1 barsked sockerlag (70/30 socker/vatten)
  • 2-3 stänk Angostura bitters
  • apelsinzest eller citronzest

Rörs med is och silas i whiskeyglas. Vrid en bit apelsin-zest över drinken. Eller citronzest om du vil ha en stramare cocktail. Balansera proportionerna utifrån vilken whiskey du använder. Mindre av tuffare bourbon, mer av mjukare sorter. Somliga vill ha en rund drink i balans, andra vill ha mer spritkick. Testa dig fram med nya märken.

>> TEST: Bästa whiskey i Old Fashioned

LÄS MER: Whiskydrinkar säljer bäst i baren
LÄS MER: Mest populära cocktails i karantän?
Sida 1 av 2
12Nästa

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.