Drinktipset Old Fashioned är whiskydrickarnas cocktail. Visst, Manhattan och en Sour går väl ner också men ”the serious shit” är likafullt OF. Som är världens populäraste drink i de bästa barerna.
I november firas Old Fashioned Week på barer runt om i världen. Med start 21 november serveras också perfekta, upphöjda OF-cocktails på 20 barer runt om i Sverige. Slit dig från vardagen och gör ett stopp på en utvald bar.
I fokus står Kentucky-destilleriet Woodford Reserve. Amerikas första moderna pot still-destilleri som ägnar sig åt den amerikanska traditionen och gör bourbon och rye whiskey.
Faktiskt återskapat enligt gamla metoder på 1990-talet. Förstapannan är specialkonstruerad för att cirkulera det kläggiga majsölet så det inte fastnar i bottnen.
Första gången pannan provades höll den på att spinna loss från sina fästen. Den heta ångan som får fart på ölskvalpet sköts in i för brant vinkel. Men efter att ha svetsat fast vinklade ”brytplåtar” inuti går det bra.
Labrot & Graham var det ursprungliga namnet på destilleriet på vägen mellan Frankfort och Versailles, som senare tog namn efter produkten. Jag måste säga att detta är ett av mina favoritbesök närhelst jag är i amerikanska södern.
När man möter de tre pannorna första gången tänker man på Skottland och Europa men miljön runtomkring är helamerikansk på det där hemvävda ursprungliga lantliga sättet. Trevliga tillmötesgående amerikaner, eller ’folks’ som man säger, på ren svenska – folk!
Visst är stället lite ’posh’, med tanke på den ovanliga apparaturen. Här i södern kokas spriten vanligen i ärgade ’beer stills’, små cigarrformade kolonnpannor.
Så nog är atmosfären aningen ’upperclass’ och mer ostkust än mellanvästern. Men så gör man också en lite mer exklusiv whiskey än medeldestilleriet i Kentucky.
Woodford-destilleriet ägs av Brown Forman. Firman har sina rötter 150 år tillbaka i tiden. George Garvin Brown började göra sin Old Forrester bourbon år 1870 (i början stavad med två r).
Hans kundgrupp var inledningsvis, något överraskande, doktorer som förskrev upplivande bourbon till vissna patienter. Som säljare till en apotekare i Louisville insåg han produktens sprängkraft.
Vägen till framgång var att låta buteljera whiskeyn med en prudentlig etikett som bedyrade att kvaliteten var superior: ”Nothing Better in the Market.”
Firman fick sitt namn Brown Forman år 1901 och är idag ett av de största spritföretagen i Amerika. Old Forester är flaggskeppet på bourbon-sidan och Jack Daniel’s är den världskända estradören hemmahörande i Tennessee.
I januari 1995 köpte Brown Forman Old Oscar Pepper Distillery för $600 000. Ett gammalt destilleri med anor som går tillbaka till 1776. Ett ställe där självaste Elijah Pepper huserat, en av pionjärerna i branschen.
Sonen Oscar tog över efter fadern död och enrollerade dr James Crow för att höja kvaliteten, en skotsk kemist med erfarenhet från europeisk sprittillverkning.
Här i vilda västern var kunskap snål så ex-skotten lyckades formulera ett recept som flyttade fram positionerna avsevärt tekniskt. Dr Crow betraktas idag som den moderna bourbon-traditionens skapare.
Det som hände i mitten av 1990-talet var att Brown Forman köpte det gamla utrangerade Old Pepper-destilleriet, rev ut all gammal bråte och gjorde en återställare tillbaka till 1800-talsmetoderna, då kolonndestillering inte slagit igenom i USA.
Ur-cocktailen Old Fashioned har starka historiska kopplingar till platsen. Elijah Peppers sonson James E. var nämligen mannen som introducerade OF i New York på Waldorf-Astorias hotellbar som gjorde drinken till en superkändis. Receptet plockade whiskeymannen upp på herrklubben Pendennis i Louisville.
Namnet på drinken är värt en utläggning. Uttrycket kommer från slutet av 1800-talet då cocktail-scenen tog fart och nya intressanta dekokter utvecklades.
Vilket inte alla uppskattade. Alla dessa nymodigheter som inte ledde någonstans, muttrades det om. Folk ville ha en ’decent cocktail, without fuss’. Ur-receptet löd whiskey, socker, vatten, bitters och is.
Man kan tycka vad man vill om dagens högt utvecklade barscen som drivit utvecklingen till sin spets. Men likafullt är det OF som går hem allra bäst i barer världen över. Urdrinken som alla whiskeydrickare föredrar, tycks det som.
Enkelhet slår för det mesta tillkrånglat. Less is more, färre ingredienser är lättare att få ihop bra. Men tiotusenkronorsfrågan är i vilka proportioner? Komponenterna styr. Alltså vilken whiskey man jobbar med. Syrupen och bittern är ju konstanta, det är whiskeyn som styr drinkens karaktär.
Här på Sveriges (kanske) vassaste whisky-redaktion gillar vi stiffa drinkar där spriten leder. Men en cocktail handlar egentligen bara om balans. Att delarna kommer samman och bildar en fulländad helhet där inte någon komponent sticker ut för mycket och kraschar helheten.
Fast ändå, det får inte bli för sötsliskigt. Inte i en kort drink i alla fall. Utgångspunkten är alltid spriten i sig. Destillatet ska skina utan att ta över.
Woodford Reserve är en attraktiv välsmakande bourbon. Whiskeyn doftar fruktkaramell och tobak med vanilj på djupet där också syrliga vingummin finns.
Smakstarten är lugn men snart tar torkad frukt fart följt av sötsyrliga vingummin. Finishen bärs av vanilj och lagom syrlig fruktsyrup plus kompletterande krydda.
När man gör en Old Fashioned på Woodford Reserve är mängden bourbon avgörande. Snåla inte, då blir drinken för söt och snäll, men överdosera inte heller, då blir smaken drinken för blek när den torrare whiskeyn tar över.
Sätter du proportionerna 100% rätt kommer du aldrig att sluta dricka WR-OF! Börja med sex delar whiskey och en del syrup. Varken mer eller mindre funkar riktigt bra som förklarat. Men prova dig fram.
Och ett hett tips är att inte bara göra en sockerlag att förvara i kylen utan en OF-syrup med bittern inkluderat. Då går det blixtsnabbt att bereda drinken när lusten faller på.
Rörtiden är det mest kritiska momentet. Massor med is i rörglaset och max 20 sekunder. Då blir drinken inte utspädd samtidigt som kylan infinner sig.
Servera neat eller över ett stort hugget isblock som nästan fyller glaset vilket håller kylan intakt utan att späda smakerna för mycket. Men kanske viktigast är apelsinskalsspiralen. Den som en gång smuttat på en Old Fashioned utan apelsinzest tror nästan att den finns där.
Det är bittern med sina juliga kryddor där kanel sticker ut mest som kräver apelsinoljorna. En naken cocktail utan dekoration som sätter smaksinnena på rätt spår är ingen riktig cocktail.
Vi bjuder också på en svensk-anpassad rökvariant. Vi svenskar är ju så inkörda på rökig maltwhisky. Här tar vi det vanliga OF-receptet med Woodford och skvätter i lite rökig singelmalt från Islay.
Rökfrustande vidundret Bunnahabhain Mòine är den bästa whiskyn för jobbet, kärnfullt torvrökig och osentimental. En måste-drink både för OF-freaks som vill utveckla sitt beroende och maltwhisky-folk som vill ta sig till nästa nivå i sitt whiskyintresse.
Old Fashioned Week 21-27 nov
Stockholm: Arsenalen, Berns, Biblioteket, Bistro Rigoletto, Brasserie Balzac, Calle P, Coquetel Social, Daphnes, Glashuset, Godot, Habibi, Kommendören, Rumble/Sway, Södra Teatern, Usine
Göteborg: Familjen, Grano, Tvåkanten
Malmö: Care/Of, Marie Antoinette
Halmstad: Hummër, Kakel Kök & Bar
Höllviken: Bar Bistro
Jönköping: El Duderino
Norrköping: Butlers
Visby: Bolaget
Östersund: Magazinet
• Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon 43,2% | SB-nr 10104, 419 kr
• Angostura Aromatic Bitters 44,7% | SB-nr 741, 209 kr (20 cl)
• Bunnahabhain Mòine Single Malt Whisky 46,3% | SB-nr 10106, 413 kr
Woodford Reserve Old Fashioned
- 6 cl Woodford Reserve Bourbon
- 1 cl sockerlag
- 2-3 stänk Angostura Bitters
- apelsinskalsspiral
Häll ingredienserna i mixerglas fullt av is (använd gärna färdig OF-syrup). Rör i ca 20 sek, sila i Old Fashioned-glas över stort isblock (eller ’neat’ utan is). Vrid apelsinzest över och släpp i drinken.
Smakupplevelsen: ”Sötgod de-luxe Old Fashioned med ryggrad = 100% delivery!”
Halvsöt aromatisk smak med apelsinsting i starten. Krämig torkad frukt efterhand med mycket whiskey-toner. Lång eterisk ekig eftersmak med krämig vanlijsötma och skalbeska som övergår i lädertoner. Lätt värmande, men värmen hänger kvar länge.
Old Fashioned Smoky Woodford
- 6 cl Woodford Reserve Straight Bourbon
- 1,5 cl Bunnahabhain Mòine
- 1 cl OF-syrup (eller socker/bitters separat)
- apelsinskalsspiral
Häll ingredienserna i mixerglas fullt av is. Rör i ca 20 sek, sila i Old Fashioned-glas över stort isblock (eller ’neat’ utan is). Vrid apelsinzest över och släpp i drinken.
Smakupplevelsen: ”Varm bourbon-sötma med exceptionellt röklyft = Smoky Old Fashioned!”
Söt smak av sockerlag med vibes av apelsinlikör. Ganska snart massor av kryddiga bourbon-toner åt läderhållet. Halvvägs kickar den skotska rökwhiskyn in med sin torvrök. Finishen är lång och torvrökigt bourbonkryddig, samt underbart eterisk. En syrligt kartig värme bär. Allt stannar i rökstånkande sötma.
Old Fashioned-syrup
- ½ dl socker
- ½ dl vatten
- 20-25 stänk Angostura bitters
Rör samman alla ingredienser utan värme. Det tar minst en halvtimme innan sockret löst sig, rör om då och då. Förvara i kylskåpet. Räcker till åtminstone tio OF-drinkar.