Whiskytips | SYSTEMBOLAGET Tomintoul är okänt trots att destilleriet ligger i angränsande dalgång till Glenlivet. Anledningen är förstås att man aldrig på allvar försökt göra sin röst hörd. Här kokas dussinmalt för bulkblends sedan 1960-talet. Och faktiskt rök. Old Ballantruan som kom på 1990-talet var en av de första rökutgåvorna från Speyside. Idag heter ställets rökvariant Peaty Tang, som betyder en ”släng av torvrök”. Och visst får vi en välansad men tydlig fastlandsrök som jobbar sig in i smaken envetet tystlåtet men mörksinnat konstruktivt. Glöm Islay, Tomintoul befinner sig i en annan rök-dimension med andra rök-lagar. Här saknas den medicinala tungrodda dimensionen och torvröken byts gärna mot en sotig skitighet som ihop med sötman blir utsökt, när alla bitar sitter på plats, som i fallet Peaty Tang.
Visserligen utmärker sig inte röknosen som är plain. Lätt fragrant lukt av balsaträ med jordigt mäskig sötma, centralt syrup och tablettask. En lagomt mullig fyllig rökodör. Det är smaken som räknas. Lätt, ren och smidig, samtidigt detaljrik med mörka fenolsädiga toner. Oljigt glättig smakstart på äppelchips, sötlakrits slår an tonen, linolja fettar till det men grön carambole parerar, avslutet är sotigt torrt! Halvlång följsam epilog, fet-oljig med maltsötma på söt salmiakbas, en sublim ton av torr tjära löper ut, stannar i en sotig känsla. Det är den sega oljiga röken som gör whiskyn. De 40 procenten gör smakupplevelsen lättsam och publikfriande. Peaty Tang är en karaktärsfull varelse med balanserad rökighet penslad i mörka färger. Klassisk elegant Speyside-rök.
Tomintouls vanliga 10-åring är något helt annat. En typisk Speyside-bagatell, harmlös som en blend. Luktar malt och vaniljkola, honung och fruktkräm/bakat äpple. I periferin off-notes som ostkant och jästigt kärnhus. Inget att skriva hem om. Överraskar desto mer med sin läskande goda smak, betydligt bättre än förr. Malt savar sig fram i munnen, krämig fruktkola gör smaken rund, lite motsträvig ek skäller lojt, en aning oljighet. Halvlång ren epilog, lätt och maltig, mörkare chokladkaka med inslag av lakrits. Helt utan problem när whiskyn väl hamnar i munnen. Frågan är hur det kan vara så stor skillnad i leverans? Vi behöver titta närmare på råwhiskyn som kommer olagrad direkt från pannorna.
Tomintouls vanliga orökta new make är maltbaserad. Vid 67,9% mäskigt fet fruktsoda i nosen samt päronestrar och läsk i munnen som äts upp av stramare malt och knäcke-fenoler. Märkvärdigt heta kryddor också. Med vatten apart odör av svampkräm och mäskigt maltkorn, det luktar färskt! Frukten växer ut nedvattnad. Smaken är fruktjosig med äppelskal och hård citrus, stannar i fet malt och mörk choklad. Intressant mörkhet i eftersmaken. Det finns tyngd i Tomintouls råsprit som borde ge större avtryck i fatupplagan. Det handlar förmodligen om cask management, ifall ledningen vågade satsa på smak och gärna 46% skulle man likt annan ”fulwhisky” som Loch Lomond kunna göra sig själv rättvisa.
Varför inte gå 100% på rökwhisky? Tomintoul kokar nämligen ett imponerande rökdestillat! Maltkornet håller 55 ppm fenoler, alltså i paritet med Ardbeg. Nyhälld vid 68,2% tjock odör av potatisskal (King Edward) och hasselnötscréme gränsande till rökt tryffelsvamp! Lakritssmak med mörk choklad och svarta fenoler som döljs av överlastad sötma. Nedvattnad istället tunga distinkta rökdunster ur alla hålor. I näsan mer fenoler, torvrök och söt tjärpastill. I den breda basen champinjonstuvning, centralt friska citrustoner (spännande). Smaken är episk ur ett rökperspektiv, oplanerat rökobskyr med hetta. Det börjar i oskyldig Tomintoul-frukt (precis som hos den orökta spriten), strax gummitoner med citrus-accent men mot slutet biter frukten ifrån samtidigt som sega fenoler lägger ut tjära ihop med bildäck och oljetråg. Man känner igen sig, dramaturgin är densamma i 6-åriga Peaty Tang. Tomintouls rökkok har massor av karaktär som dessutom mognar fort och bra. Jag vill se fler rökare härifrån som kan utmana Speysides rökkändisar Benriach, Benromach och Ardmore!
Tomintoul Peaty Tang 40%
Gjord på 55 ppm rökmalt, lagrad på mestadels refill-fat i 6 år. | SB-nr 327, 299 kr
89/100p 22
23
22
22
Tomintoul 10 år 40%
Lagrad på mestadels refill-fat.
80/100p 18
21
21
20