fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 6 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

Onyx-rom som växer i munnen…

Exklusiva Barceló filtreras genom onyx-ädelstenar

av Henrik Aflodal
16 december 2020


 Reviews    Den ser imponerande ut i sin kolsvarta kostym, Barcelós lyxiga Onyx-utgåva. Åldern är perfekt. Hela 6-10 år i amerikanska barrels. Ekeffekten är rätt brutal med tanke på att faten dväljs i 37 graders värme i Dominikanska Republiken. Den simmiga mahogny-färgen är bedårande och smaken står ut tack vare eken.

Imperial Onyx har funnits ett tag i Sverige. Först på utvalda restauranger tillsammans med klassiska förlagan  Imperial som är välkänd bland bartenders. Men förra hösten hamnade den på hyllan bredvid kusinen Gran Añejo (190 butiker) och blev genast en succé med sin tilldragande look.

Skillnaden mot vanliga Imperial-utgåvan är att Onyx lagrats på barrels som har högre rostningsgrad. Rent kemiskt blir processen lite annorlunda jämfört med mildare rostning. Den tyngre varianten alstrar fenoler, alltså rökighet, samt förmerar kaffe/choklad och kryddighet.

Alltsammans noter som framträder i tappningen, vilket vi snart ska få se. Här finns också en mineralistisk ton som hänförs till Onyx-ingrediensen. Drycken har nämligen filtrerats med onyx-stenar. Onyx är en svart ädelsten som består av ett mineral och används i smycken, skulpturer och konstverk.

Aromen är sötsimmig och det luktar kakaoböna och svartvinbärssyrup. Översvallande inställsam men intressant. Nosen är nämligen fyllig med söt starkvinsfrukt som omges av kaffelikör och karamell.

Imperial får en saftig karamellig start i munnen, lättsam svartvinbärssaft åt likörhållet. Men gommen får tyngd halvvägs och blir ek-kryddigt cellulosa-vass och melass-fyllig. Ett närmast chockartad energi-skifte framkallat av onyx och ek som bygger kropp och kraft.

Eftersmaken är bäst, chimärt enkel och saftig utvecklar den Commandaria starkvin samt chokladpraliner, samtidigt som onyx-mineraler driver på, och rökfragranta toner av tobak/cigarrlåda flätas in. En lagrad rom som växer för varje moment. Bravo!

Barceló är en dominikansk rom som skapades 1929 av spanjoren Julián Barceló med ambitionen att göra högkvalitativ rom. 1974 överlämnades ansvaret till barnbarnet Miguel som initierade tillverkningen av Imperial, en premium-rom lanserad 1980.

I början av 1990-talets slog man sig ihop med spanska spritentreprenörer och bildade exportbolaget Ron Barceló S.R.L. Romen marknadsförs idag i 50 länder och är världens fjärde största romexportör.

Firman är trots sin storlek ekologisk i sin inriktning. Processen är klimatneutral (enligt franska metoden Bilan Carbone) från sockerrör till färdig produkt. En rom i takt med tiden, inte ofta man får sippa på så här god klimatsmart lagrad sprit. ¡Salud!

Ron Barceló Imperial Onyx 38%

 90p   Doft 22, Smak 22, Exit 23, Balans 23  6- till 10-årig rom lagrad på amerikanska barrels som rostats hårt (toasting level #4). Görs på sockerrörsjos i supermoderna destilleriet Alcoholes Finos Dominicanos. Sockerhalt 9 g/ltr. Finns i 164 butiker på Systembolaget. SB-nr 82268, 449 kr
LÄS MER: Dominikanska Barceló gör rom som folk vill ha

Senaste nytt

Barracuda släpper vaniljkryddad rom

Nya släpp
fre 14:00

Ha-begärets gåta…

Nyheter
tor 14:55

Sveriges mest sålda maltwhisky 2020

Nyheter
tor 5:03

Modet att våga bryta ny whiskymark

Nyheter
tis 13:25

“För många utrop i årets första dryckesauktion!”

Nyheter
tis 5:23

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.