fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

Onyx-rom som växer i munnen…

Exklusiva Barceló filtreras genom onyx-ädelstenar

av Henrik Aflodal
16 december 2020


 Reviews    Den ser imponerande ut i sin kolsvarta kostym, Barcelós lyxiga Onyx-utgåva. Åldern är perfekt. Hela 6-10 år i amerikanska barrels. Ekeffekten är rätt brutal med tanke på att faten dväljs i 37 graders värme i Dominikanska Republiken. Den simmiga mahogny-färgen är bedårande och smaken står ut tack vare eken.

Imperial Onyx har funnits ett tag i Sverige. Först på utvalda restauranger tillsammans med klassiska förlagan  Imperial som är välkänd bland bartenders. Men förra hösten hamnade den på hyllan bredvid kusinen Gran Añejo (190 butiker) och blev genast en succé med sin tilldragande look.

Skillnaden mot vanliga Imperial-utgåvan är att Onyx lagrats på barrels som har högre rostningsgrad. Rent kemiskt blir processen lite annorlunda jämfört med mildare rostning. Den tyngre varianten alstrar fenoler, alltså rökighet, samt förmerar kaffe/choklad och kryddighet.

Alltsammans noter som framträder i tappningen, vilket vi snart ska få se. Här finns också en mineralistisk ton som hänförs till Onyx-ingrediensen. Drycken har nämligen filtrerats med onyx-stenar. Onyx är en svart ädelsten som består av ett mineral och används i smycken, skulpturer och konstverk.

Aromen är sötsimmig och det luktar kakaoböna och svartvinbärssyrup. Översvallande inställsam men intressant. Nosen är nämligen fyllig med söt starkvinsfrukt som omges av kaffelikör och karamell.

Imperial får en saftig karamellig start i munnen, lättsam svartvinbärssaft åt likörhållet. Men gommen får tyngd halvvägs och blir ek-kryddigt cellulosa-vass och melass-fyllig. Ett närmast chockartad energi-skifte framkallat av onyx och ek som bygger kropp och kraft.

Eftersmaken är bäst, chimärt enkel och saftig utvecklar den Commandaria starkvin samt chokladpraliner, samtidigt som onyx-mineraler driver på, och rökfragranta toner av tobak/cigarrlåda flätas in. En lagrad rom som växer för varje moment. Bravo!

Barceló är en dominikansk rom som skapades 1929 av spanjoren Julián Barceló med ambitionen att göra högkvalitativ rom. 1974 överlämnades ansvaret till barnbarnet Miguel som initierade tillverkningen av Imperial, en premium-rom lanserad 1980.

I början av 1990-talets slog man sig ihop med spanska spritentreprenörer och bildade exportbolaget Ron Barceló S.R.L. Romen marknadsförs idag i 50 länder och är världens fjärde största romexportör.

Firman är trots sin storlek ekologisk i sin inriktning. Processen är klimatneutral (enligt franska metoden Bilan Carbone) från sockerrör till färdig produkt. En rom i takt med tiden, inte ofta man får sippa på så här god klimatsmart lagrad sprit. ¡Salud!

Ron Barceló Imperial Onyx 38%

 90p   Doft 22, Smak 22, Exit 23, Balans 23  6- till 10-årig rom lagrad på amerikanska barrels som rostats hårt (toasting level #4). Görs på sockerrörsjos i supermoderna destilleriet Alcoholes Finos Dominicanos. Sockerhalt 9 g/ltr. Finns i 164 butiker på Systembolaget. SB-nr 82268, 449 kr
LÄS MER: Dominikanska Barceló gör rom som folk vill ha

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.