Reviews Svensk-kampen, vem är starkast? Mackmyra Vintersol lockar med portvins- och sherryfat. High Coast Quercus kontrar med något så exotiskt som mongolisk ek! Det mest fascinerande i denna blindprovning (där andra sorter deltog) var att dessa två whiskies stod ut som rökfragranta. Trots att recepten föreskriver rökfri malt, så fenolerna måste komma från ekfaten.
Om vi börjar med doften så vinner något överraskande High Coast, Mackmyra brukar ju defilera med sitt eleganta rökfria destillat. Vintersol är snudd neutral med fruktsoda och hö samt skorpor, i kanten metallblänk. Högst alldaglig. Quercus framstår som synnerligen rök-doppad med odör av Tretorn gummistövlar, en märklig mix av buljong och gummi.
Smakmässigt går HC ut starkare samtidigt som MM kommer mer mot slutet. Quercus laddar på med gummi och läder i starten, glider över i söt karamell och brända mandlar, byter till skavad ek och fyllig torkad frukt innan whiskyn får en lätt bränd avgång där fenoler byts mot knäckiga toner och värme.
Gävle-whiskyn får en sötaktig gräsig höig start innan fruktkorgen bullar upp sig med gammal läder i fonden. Finalen är lång och förvånande rökfärgad a la läderfåtölj med korv och rökrock längst bort. Vadan alla fenoler? Måhända en bieffekt av de gamla portvinsfaten från Quinta Do Vallado.
Lite vatten gör i alla fall även MM-doften obekväm med ångande enris. Munnen får mer frukt och sherryvibbar, dynamiken beskärs dock. Fallfrukt och gummipackning ramlar ut i refrängen som stannar i prickig korv – najs!
Höga Kusten-whiskyn fortsätter att stolpa fram i sina gummistövlar vattnad. Whiskyn blir mer lättdrucken med sötare karamell-start och mandelmassa samt jämn lättsam fortsättning a la sötekad konfekt. Avslutet är långt med en torrare bränd ton, knäck går mot rostade kastanjer. Nej, smaken är bättre ovattnad.
Duellen slutar 90-87 till High Coasts fördel, å andra sidan är Mackmyra Vintersol närapå hälften så dyr räknat på flaskvolym. Oaktat priset är Quercus IV Mongolica en spännande udda whisky. Och det är ekarten som drar till sig uppmärksamhet. Quercus Mongolica har österlig utbredning och växer i kärva kalla klimat. Den används sällan i dryckessammanhang. Underarten Mizunara ifrån Japan är desto mer populär (och ger upphov till aloe-aromer). Norrlänningarna har sourcat sin ek från nordöstra Kina vid gränsen mot Ryssland. Det underliga rökliknande resultatet ger mersmak, man får hoppas att whiskymakare Roger Melander och blender Lars Karlsson har mer Mongolica i sina lagerhus.