Höstmörkret smyger sig på. Liksom tankarna på att krypa ner under en filt med tofflor, och en varm dryck medan regnet smattrar på rutan, och snön är i antågande. Kiviks Musteri släpper en lokal glögg gjord på skånska äpplen som varsamt plockats för hand, pressats och jästs till vin i Musteriet precis vid odlingarna. För den goda smakens skull är den avrundad med Calvados VSOP från Normandie. Resultatet är en modern glögg med anor, perfekt för smakfull njutning under den kyliga delen av året.
Nya släpp På Kiviks Musteri utanför Österlen har man odlat äpplen sedan 1888 och idag är det femte generationen som driver hantverket vidare.
Än idag sker största delen av arbetet för hand; från beskärning av träden på vintern till gallring och plockning av äpplena på hösten. Dels för att äpplet ska hålla optimal kvalitet, men också för att minska svinn.
Bredvid odlingarna ligger själva musteriet där äpplena sedan förädlas. Skapandeprocessen av Österlen-glögg har varit en lång resa, just för att hitta den ultimata smakbalansen i en raffinerad dryck som ska passa för att avnjutas såväl tillsammans med vänner som för en smakfull stund på egen hand.
Innehållet består av äppelvin på skånska äpplen, klassiska glöggkryddor samt vanilj och kanel, men receptet och den goda smaken är ett resultat av ett gediget hantverk i allt från odling till sammansättning av såväl äppelsorter som kryddor. För att skapa en rund och yster smak med sting, har Calvados VSOP tillsatts.
Calvados är en starksprit gjort på äpplen och kommer från distriktet Normandie i Frankrike. Just den calvados som används i Österlen-glögg är en så kallad Pays d’Auge, vilket betyder att den kommer från ett än mer begränsat område med hårdare krav på produktionen.
– Bland annat så måste traditionella kopparpannor, så kallade pot stills, användas vid destilleringen, vilket ger en djupare och mer komplex arom jämfört med den destillering som sker vid tillverkningen av en enklare Calvados, förklarar Elias Kämpe, Produktchef på Kiviks Musteri.
För bästa smak har en calvados med en nyanserad och fruktig smak med inslag av äpplen, aprikos, apelsinzest och mandel valts ut, då den gifter sig fantastiskt fint med äpplena, förklarar Elian Kämpe:
– Resultatet blir en glögg med smak av mogna äpplen, kardemumma, kanel och inslag av fat och russin – en oslagbar dryck till höst- och juletid.
• Österlenglögg Äpple & Calvados VSOP 14,5% | SB-nr 57700, 109 kr (50 cl)