
Reviews Jamaica är en av få reglerade rom-regioner i världen. Här vet man vad man får i flaskan. Producenterna har ramar att förhålla sig till. Med reglering höjs också kraven och ryktet förbättras utomlands. Rommakarna har ögonen på sig och gör ett ännu bättre jobb.
Jamaicansk rom badar i estrar och har tyngd. Den ska göras i pot stills enligt den engelska skolan. Dunder tillsätts, alltså drank och mäskrester från en tidigare körning som ska sätta jästen på rätt spår. Ungefär för amerikanernas sour mash-metod där man tar med sig slatten från tidigare körning till kommande batch för att styra jästen i rätt riktning.
Hampden har vi hyllat förut här på The Spirits News. Stället ligger i Trelawny på nordvästra delen av Jamaica. Destilleriet grundades 1779 och allt här görs traditionellt. Jäsningen sker i gamla orörda jäshus där mögel och svampar gror. Jäststammarna har bevarats genom generationer, ingen vet hur gamla de är. Familjen Hussey regerar i The Great House sedan 2009. Flaskan med samma namn står framför mig.
Doften är stor och enkel, verkligen romestrig och sockerrörsskarp med lite mocca-tendenser. Bakom fet riven kokos, på djupet jordig matkällare.
Romsötma i munnen som dock kommer av sig. Smaken blir avskalad hård och oljigt spritig. Långfinkligt avslut med fet matolja. Den är för stark för att drickas. 59% är för potent.
Aromen förändras dramatiskt med vatten. Pilska demarara-estrar framträder inklusive en oljig dimension – riktigt najs! Kakig smak med rom-karaktär, snart sötare syrup, samtidigt grappa-spritig, mot slutet syrlig aromatisk ek med rökiga avgas-känningar. Lång jämn eftersmak som är sötsyrlig. Stannar i matolja och vaniljglass med avgas-pustar.