fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 21 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

Ostyrig vresig Hampden-rom borde kunna bättre

av Henrik Aflodal
29 maj 2020
The Great House, Trelawny, Jamaica.

 Reviews    Jamaica är en av få reglerade rom-regioner i världen. Här vet man vad man får i flaskan. Producenterna har ramar att förhålla sig till. Med reglering höjs också kraven och ryktet förbättras utomlands. Rommakarna har ögonen på sig och gör ett ännu bättre jobb.

Jamaicansk rom badar i estrar och har tyngd. Den ska göras i pot stills enligt den engelska skolan. Dunder tillsätts, alltså drank och mäskrester från en tidigare körning som ska sätta jästen på rätt spår. Ungefär för amerikanernas sour mash-metod där man tar med sig slatten från tidigare körning till kommande batch för att styra jästen i rätt riktning.

Hampden har vi hyllat förut här på The Spirits News. Stället ligger i Trelawny på nordvästra delen av Jamaica. Destilleriet grundades 1779 och allt här görs traditionellt. Jäsningen sker i gamla orörda jäshus där mögel och svampar gror. Jäststammarna har bevarats genom generationer, ingen vet hur gamla de är. Familjen Hussey regerar i The Great House sedan 2009. Flaskan med samma namn står framför mig.

Doften är stor och enkel, verkligen romestrig och sockerrörsskarp med lite mocca-tendenser. Bakom fet riven kokos, på djupet jordig matkällare.

Romsötma i munnen som dock kommer av sig. Smaken blir avskalad hård och oljigt spritig. Långfinkligt avslut med fet matolja. Den är för stark för att drickas. 59% är för potent.

Aromen förändras dramatiskt med vatten. Pilska demarara-estrar framträder inklusive en oljig dimension – riktigt najs! Kakig smak med rom-karaktär, snart sötare syrup, samtidigt grappa-spritig, mot slutet syrlig aromatisk ek med rökiga avgas-känningar. Lång jämn eftersmak som är sötsyrlig. Stannar i matolja och vaniljglass med avgas-pustar.

Hampden Great House Distillery Edition 59%

 83p   Doft 21, Smak 21, Exit 21, Balans 20  Destillerad i pot still på melass i Trelawny, Jamaica. Vildjäst i upp till 15 dagar. Lagrad på bourbon barrels. Inget tillsatt socker. 60 flaskor till SE.  SB-nr 40739, 1043 kr

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

RESTIPS: Western Highlands – från Oban till Ben Nevis

Features
mån 11:55

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.