Nya släpp Whisky kan vara en nostalgitripp. I alla fall för oberoende buteljeraren Vintage Drams som lockar fram en gammaldags charm i sina noggrant kurerade whiskyutgåvor.
Det handlar om årgångswhisky från enstaka fat nedlagda på 2000-talet men med smaker som minner om en gammal era, menar Malt Master Henrik Aflodal:
– Som whiskydrickare fostrades jag på 1990-talet då whiskyn kom från 1960- till 1970-talen. I de bästa faten fick man en sorts mustiga estrar uppbackad av eksvärta. De whiskysmakerna älskar jag och letar efter.
Glentauchers-fatet som nu ges ut beskrivs av Aflodal som en ”otidsenlig whisky för folk som vill ha den kvalitet Skottland erbjöd i slutet av 1900-talet.”
Henrik Aflodal är såklart denna nyhetssajts chefredaktör och tillika Sveriges mest kända whiskyprofil, som ägnat ett yrkesliv åt att studera just maltwhisky.
Som journalist och whiskyboksförfattare har han nosat sig igenom tusentals sorter. Vissa destillat sticker ut och fastnar i minnet. Och det är framförallt från de ställena man lagt fat på hög.
– Jag har ett par favoritdestillat jag spanar efter, förklarar Henrik Aflodal. En whisky blir aldrig bättre än vad råvaran medger. Ekmaterialet måste vara fräscht och piggt. Men helt avgörande för upplevelsen är faktiskt buteljeringsstyrkan. Den bestämmer hur balanserna mellan aromerna faller ut.
När ett fat är moget att plockas testar Henrik Aflodal whiskyn i olika styrkelägen, från fatstyrka ner mot 46%. Varje enskild whisky har ett optimalt läge där aromerna kommer samman i hög koncentration.
– Vintage Drams whisky har alltid intensiva smaker. För mig är Glentauchers en behärskad fruktbomb med förtätade syror. Jämvikten i fat nr 491 fanns närmare 55%. Där är det som mest livat med alla estrar, men fortfarande finns en balans mot mörkare ektoner.
Glentauchers (glenn-TÅKKärs) byggdes 1897 av whiskybaron James Buchanan mitt på Speyside. Destilleriet ägs idag av Chivas Bros och stilen är fruktmarmeladig. Whiskyn används i Ballantine’s blend för att stötta lika fruktiga Glenburgie och Aberlour.
Fatet lades ner 14 juli 2011 och köptes av Vintage Drams hösten 2017 då innehållet tappades om i en ny bourbon barrel som sedan fick ligga ytterligare fem år innan det var dags för buteljering. Fatprovet hade en tropisk fruktsmak a la päronsplitt med gräsiga, fragranta toner.
– Whiskyn var ju i stort sett klar. Jag justerade styrkan några punkter neråt. Vid 54,7% är strukturen bättre med bibehållet tryck. Doften är mer intensiv och smaken blir mer komplex samtidigt som eftersmaken håller i längre.
Metoden, som Henrik Aflodal var först med i världen, kallar han ”anpassad fatstyrka” eller ’adjusted cask strength’. Whiskyn är fortfarande stark med förtätade smaker men balanserad och direkt drickbar från flaskan.
Vintage Drams måste vara Sveriges minsta whiskyhus. Grundat 2015 och med sitt flasklager i Härnösand. Första whiskyn No 1, som gavs ut före pandemin, var en Craigellachie från 2006.
Den långsamma utgivningstakten beror på de höga kvalitetsanspråken. Whiskyn tas bara ur faten när den är färdiglagrad.
De sällsynta utgåvorna är dessvärre inte så lätta att få tag på. De små upplagorna gör nämligen att whiskyn endast säljs regionalt via beställningssortimentet. Det skulle bli för dyrt att skicka enstaka flaskor till olika Systembolagsbutiker i hela landet, konstaterar Henrik Aflodal:
– För att hålla ner priset på whiskyn har vi valt att leverera själva, där vi bor. Det funkar inte med en hundring extra i frakt när man bara ger ut några hundra flaskor per år.
Vintage Drams utgåvor går att beställa till butiker i Västernorrland och Stockholms län. Dit varje flaska levereras personligen av firmans medarbetare!
• Vintage Drams No 2 Glentauchers 54,7% | SB-nr 53531, 949 kr
FAKTA: Whiskyn destillerades 14 juli 2011 av Glentauchers och har lagrats på 1st fill bourbon barrel nr 491. Buteljering skedde 12 augusti 2022 utan filtrering. Utgiven i 314 numrerade exemplar.
Henrik Aflodals smakbeskrivning
“Dekadent men frisk fruktnos. Stor lätt Juicy Fruit-tropisk arom, med Golden Delicious-glimtar. Under mandelkubb, i kanten after shave-parfym, på djupet surkart och vingummin.
Koncentrerad tät smak av fruktsallad och exotisk frukt med päronsplitt i början som följs av en frisk ton av vit persika. Mot slutet mastig fallfrukt och krämig ek med lite kokos-vibbar.
Lång savande eftersmak av sötsyrlig fruktkompott, läskande äppelflarn samt fruktkola bär. Stannar i brända ektoner.
Försiktigt vattnad framträder bitchig skarp fruktsyra, nedvattnad blir eftersmaken aningen skitig, men fortfarande itchy!”