Reviews Paul John som får betraktas som den klarast lysande stjärnan i Indien. Topparna glimrar samtidigt som standard-whiskyn alltid håller höjd.
Paul Johns Mithuna (som är tvillingarnas tecken i den indiska astrologin) är blott en handfull år gammal. Men med indiska subtropiska mått mätt är 6 år en evighet på fat.
Avdunstningen i Goa skrider framåt i rasande fart, litrarna tappas bort alltför fort. Denna experimentella whisky har legat 4 år på nyek för att mjukas upp på vanliga bourbonfat i 2 år.
Det blir lite för mycket ektoner i det hela på grund av jungfrueken. Doften är förvisso intressant. Med gröna ärtor i grönsaksbuljong/kaffesump samt nektar och fanér därunder. Minst sagt intrigerande stilmässigt.
Smaken är passiv, eken blockerar delvis destillatets utlevelse. Syrliga toner av zuzu-citrus och passionsfrukt i starten lugnas halvvägs av chokladpudding och fanér. Finishen är halvlång. Ungkola blandas med italienska körsbärstomater på burk.
Vatten brukar rensa upp i nyekswhisky. Aromen är fortfarande obekvämt buljong-aktig med syrlig nektar och lite dynga i kanten.
Smaken får mer uttalade ektoner. Syrlig rönnbärsgelé varvas med kumquats. Halvvägs träiga, kvistiga toner av björknäver. Eftersmaken är halvlång och lugnare. Söt malt och björksav.
Det tar sig, Paul John börjar bryta sig loss från ekbojorna. Mer vatten i glaset skruvar till balanserna. Aromen blir mer örtig med kartig spänst.
Smaken börjar med syrliga gelétoner parat med choklad. Fanér-dimensionen flyger högre i form av aromatiskt sandelträ.
Eftersmaken är skillnaden. Den är längre nu, eterisk ek bär. Samtidigt är eftersvallet lätt, lätt med frukt/nektar i botten.
En tappning som tar sikte på Paul John-samlarna. Den är annorlunda och spännande smakmässigt tack vare de fragranta tonerna från nyeken. Som också får sägas stå i vägen för indierns säregna personlighet.