fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 4 juli 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Peatheart axlar anCnocs rökrykte med kraft | 93p

av Henrik Aflodal
6 november 2017

Review | SYSTEMBOLAGET  Peatheart är viktig för Inver House och Knockdhu. Man har experimenterat med rökiga småutgåvor i flera år, samtliga kapabla men likt annan fastlandswhisky lagomt rökiga och såklart utan den där söta jodkaraktären som gör Islay-whiskyn unik. Whiskyn har mestadels sålts här i Sverige och gillats i smyg av rökkonsumenter som kanske tröttnat lite på rökön och velat hitta nya rökvägar i livet. anCnoc Peatheart är vad vi ska få framöver, den första reguljära fasta utgåvan, helt enkelt Knockdhus standardrökare. Rökhalten anges till 40 ppm i kornmalten vilket är mycket men egentligen rätt lagom, röken ger frukten en chans att skina igenom, en aspekt som är viktig för en fastlandsrökare som vanligen saknar det där Islay-djupet i fenolspektrat.

Jag får till min överraskning en mångbottnad fastlandsrökare. Inte så där öppet torvrök/jod-aktig som östilen är, mer nedtonad och fruktsökande såklart men ändå allvarlig på snudden till elak, en sorts mix av svårmodig Islay och tungsint ’mainland smoke’. Sirlig torvrök i nosen med fragranta övertoner skuggad av RIBS (rökt fläsksvål), bakom lite salmiak, i basen söta geléfigurer och fruktkaka. Vatten lugnar och tippar över aromen i fruktkola, den blir nu coolt illaluktande med omklädningsrum och svål, likt glasmästarsill med tåbira! Smaken vid 46 är fruktenkel men blir tungrökig mot slutet med jod/saltkorn. Eftersmaken är överraskande tunn men god, torra jodtoner bärs av minimal frukt, fetare läder tar fram torvröken, stannar i sotig karamell. Vattendroppen gör susen. Längre och mer komplex fruktfas fångas in av tjock trög matoljig exit där jod och torvrök flätas in. Utgången är fetlagd, tablettask med torvrök bär, tobak och smör vallas in, allt stannar i en tjock jodvaggande munkänsla. Kontemplativ och spännande med sin ombytlighet och arombredd. En alternativ rökwhisky som bär upp etikettens 40 ppm med bravur.

anCnoc Peatheart 46% är gjord på rökmalt med 40 ppm och har lagrats i över 10 år på 1st fill bourbon barrels, 2800 flaskor kommer till Sverige / SB-nr 40122, 549 kr

93/100p 22 23 23 24

Senaste nytt

Svensk whisky för Ukraina

Nya släpp
tor 9:27

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

Blindtestet
tor 0:47

Somriga drinkar på alkoholfri snaps

Drinkar
ons 5:46

Stort intresse för Gin & Tonic-festival 1-2 juli

Nyheter
tis 10:10

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

Nyheter
tis 5:04

Alex ska göra Port Ellen-whisky 2023

Nyheter
mån 5:31

Cocktails till midsommar på Åhus-akvavit!

Drinkar
fre 5:06

Slagsmål om Springbank-flaska för Ukraina

Nyheter
ons 5:21

Koldioxidneutral destillering för 1 miljard kr!

Nyheter
tis 8:03

TEST: Bästa snapsen till sommarmaten!

Features
tis 5:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.