Whiskytipset Kilchoman har smugit fram under radarn. Ingen har nog tänkt tanken att det är just här, längst västerut på ön, Islays bästa rökdestillat kokas. Att Kilchoman skulle göra den bästa Islay-whiskyn är inte överord.
Destillatet har ju vunnit rökwhiskyklassen i Maltwhisky-VM två gånger i rad, 2018 och nu 2022. Och det har inget annat destilleri lyckats med. VM-apparaten förfogar över den mest rigorösa tävlingsproceduren i dryckessvängen. Kilchoman Sanaig har blindprovats tre gånger innan man korades till vinnare.
Att rököns nyaste destilleri får till det så bra är egentligen ingen överraskning. Sedan verksamheten kom igång 2006 har man haft möjligheten att hitta fram till sin optimala whiskystil genom att ständigt prova sig fram. Dels inne i pannhuset men också bland faten.
När de andra större destillerierna är fast i en sekellång konformitet där förutsättningarna gavs på 1800-talet kan ett nybygge forma sig själv. Kilchoman har hittat sin själ verkar det som. Utgåvorna spretar inte längre som de gjorde i början. Man har tillit till sina recept och det mesta man tar sig för landar rätt.
Som den här Small Batch-releasen för oss svenskar. Den tredje i ordningen. Grunden är det extrarökiga destillatet gjort på maltkorn med ett fenolinnehåll på 50 ppm. Whiskyn har mestadels tagits från bourbon barrels med en liten skvätt från oloroso sherry-fat.
Intressant är att man mixat ihop delarna vid 46%. Och sedan toppat blandningen med ett sött Pedro Ximénez-fat med fatstyrka. Som höjt alkoholhalten till 48,2%.
Whiskyn är alldeles fantastisk. Precis som den är. Den får absolut inte vattnas, då faller korthuset samman. Strukturen raseras och PX-fatet tar över. Det blir förvisso mjäkigt lättdrucket, men det är sannerligen inte därför vi är här.
Nyhälld luktar whiskyn bränt laxskinn och tjära. Mitt i blomkålssoppa och torvrök, i basen fruktkaramell och PX-söta toner med lite fanér som piggar upp. En angenäm men burlesk arom!
Smaken är luftig med halvtorr torvrök och glimtar av äppelmos som blandas med syrligt laxskinn. Honungssötma driver på framåt. Mot slutet söt tjärpastill och en enastående rik kryddighet, som får en att studsa till.
Det här eteriska kryddpirret är själva hemligheten med tappningen. Eftersmaken är lång och kryddvarm. Eterisk fanér och sherry bär. Söt torvrök tar ton följt av BBQ och ekon av tjärad eka.
När man dristar sig till att vattna förstår man hur borderline denna tappning är. Då väller PX-sirapen fram och kväver sin omgivning. Vid exakt 48,2% är balanserna där. Whiskyn har en sötrökig elegans.
En luftig och lagom söt mun med infallsrik rökighet. Och så det där remarkabla lyftet av rik krydda som lägger ut eftertexterna. Det här är en genomkommersiell god Kilchoman fast med temperament. En whisky som passar rök-svenskens kynne perfekt.