Pink gin är en stor trend i gin-svängen. Redan stort i UK, och nu breder fenomenet ut sig i Sverige. Hernö hänger på men gör det på sitt eget sätt. Flaskan är rosa men vätskan är klar!
Hernö Pink BTL Gin är en säsongsbetonad London Dry Gin med tongivande smak av enbär och en twist på Hernös prisbelönta recept där jordgubbar och rosenblad har adderats. Och destilleriet invänder starkt mot begreppet Pink Gin. Enligt den europeiska spritförordningen finns det inget gin som heter så. Pink Gin är en klassisk cocktail med gin och Angostura Bitter. Det är därför man vänder på konceptet och färgar sin flaska rosa med riktig gin däri!
Destilleriet ifrågasätter floran av så kallad pink gin runtom i världen som i många fall smakar allt annat än enbär. Ofta rör det sig om rosa, kraftigt sötade spritdrycker utan historisk eller reglerad förankring. Syftet är att locka fler att dricka mer.
– Att genom marknadsgimmicks locka fler, och ofta yngre personer, att dricka något som anspelar på att vara gin är inte ansvarsfullt som producent. Att dessutom vattna ur begreppet gin genom att frångå gällande regelverk är också direkt skadligt för segmentet på sikt, ryter Hernös grundare och blender Jon Hillgren.
– Idén och inspirationen till att grunda Hernö Gin kommer ur en passion för gin. Jag har alltid lagt stor vikt vid dess fantastiska historia och tradition. Innovation och nyskapande är givetvis bra, men den här typen av gin som är mer en marknadsgimmick är verkligen inget som utvecklar branschen, fortsätter Jon Hillgren.
– Färgen som tillsätts för att skapa Pink Gin innehåller ingen smak. Jag hoppas att fler får den förståelsen och börjar fråga efter gin med viss karaktär snarare än färg, förklarar Jon Hillgren.
Idag lanseras Hernö Pink BTL Gin som är en rosa flaska med riktig gin. Ekologisk gin med äkta kryddor och örter som är producerad enligt konstens alla regler utan artificiella tillsatser. För att säkerställa att pink-varianten verkligen är och uppfattas som gin innehåller den mer enbär än någon av Hernö Gins tidigare produkter.
– Med rosenblad och jordgubbar blir det en floral och fruktigare gin, säger Jon Hillgren. Efter destilleringen är vätskan helt transparent och den enda tillsatsen är vatten från egen källa för att nå buteljeringsstyrka. Resultatet är en högkvalitativ London Dry Gin som tar ginets tradition vidare inom de ramverk som finns.
Cocktail-recept!
Pink Gin – klassikern
- 60 ml Hernö Pink BTL Gin
- 2 stänk Angostura Bitter
Rör med is och sila i cocktailglas.
Pink 75
- 30 ml Hernö Pink BTL Gin
- 15 ml färskpressad citron
- 15 ml hallonsockerlag
- champagne
Häll gin, citron och hallonsockerlag i ett champagneglas. Toppa med champagne.
Pink Gin & Tonic
- 50 ml Hernö Pink BTL Gin
- 100 ml Indian Tonic
- jordgubbar
Häll gin i ett glas fyllt med is. Toppa med tonic. Garnera med skivade jordgubbar