Plantation Rum lanserar fyra limiterade Single Cask-utgåvor i Sverige. Romsorterna har dubbellagrats på bourbon- och cognacsfat för att sedan slutlagras på ett enskilt, unikt fat. Det nya spännande är att Plantation dragit ner sockerreglaget nära noll vilket lyfter smakupplevelsen till nya niväer. Samtliga fyra Single Cask släpps via webbsläpp 15 oktober.
Nya släpp Genom att utforska både historiska och nya metoder sätter Plantation ständigt fokus på romens mångsidighet, tradition och ursprung. Plantation-rom får sin smak, finess och struktur genom dubbellagring på både bourbon- och cognacsfat.
Tidigare har Plantation sötat sin rom men på grund av den nya lagstiftningen inom EU på plats som tillåter max 20 gram socker per liter har strategin lagts om.
Produkterna är mer eller mindre osötade/lågsötade. Och det slår igenom direkt på karaktären, aromerna blir tydligare och romen är nu mer avancerad smakmässigt.
Plantation ägs av cognacshuset Ferrand och man handplockar rom från olika destillerier och länder för att sedan tappa om till egna cognacsfat hemma i Frankrike och därefter göra någon spännande slutlagring på annat fat.
Och det är den sista tiden på utvalda ekfat som gör störst intryck på romkaraktären. De fyra sorter som släpps nu är slutlagrade på fat som tidigare innehållit champagne, whisky och cognac.
Det handlar om en Jamaica-producerad rom gjord 1996 av Clarendon Distillery som legat på bourbonfat i 21,5 år och sedan flyttats till ett cognacsfat i två år för att slutligen tillbringa ett halvår på ett rye whiskey-fat från New York Distilling Company. Åldern är 24 år och här har man inte tillsatt något socker alls vilket även gäller för nästa jamaican.
Fran samma Clarendon Distillery kommer en 20-åring som efter 18 år på bourbonfat flyttades till ett cognacsfat under ett år och för att ligga ytterligare ett år i ett cognacsfat som innehållit Borderies XO.
Tredje utgåvan är en 13-årig Panama-rom som flyttats från sitt bourbonfat efter 10 år till cognacsfat för ytterligare två års lagring. Sedan tömdes innehållet i ett champagnefat för att lagras i 12 månader extra. Den här romen har sötats enligt gammal beprövad praxis med 12 gram socker per liter.
Den fjärde och sista utgåvan är en 11-årig Fiji-rom lagrad på bourbonfat som flyttats till ett cognacsfat under två år och tillbringat det sista halvåret på ett rökigt whiskyfat från skotska Kilchoman. Sockerhalten är minimala 2 g/ltr.
Respektive Single Cask är limiterad och säljs under en begränsad period. Samtliga romsorterna har säljstart den 15 oktober på Systembolagets webbsläpp.
• Plantation Single Cask 24 år Jamaica 1996 49,1% (rye whiskey cask) | SB-nr 40809, 1499 kr (276 flaskor)
• Plantation Single Cask 13 år Panama 2007 46% (Champagne cask) | SB-nr 40810, 999 kr (276 flaskor)
• Plantation Single Cask 11 år Fiji 2009 49,6% (Kilchoman peated whisky cask) | SB-nr 40498, 999 kr (276 fl)
• Plantation Single Cask 20 år Jamaica 2000 47,1% (Borderies XO cognac cask) | SB-nr 40808, 1599 kr (132 fl)