Reviews Ett säkert hösttecken är Plantations singelfatsläpp. Som 2021 sker i två omgångar. Denna vecka sex flaskor och 25 november ytterligare fem.
Planatation är ju franska rommärket med säte i Cognac som handlar med romfat på andra sidan Atlanten och numera också är delägare i West Indies Distillery på Barbados.
Härföraren Alexandre Gabriel besökte Sverige häromveckan för att presentera årets fatkollektion. Sverige var den första exportmarknaden för det lilla rommärket som startades 1999. Och är fortfarande en av de viktigaste marknaderna.
Inte minst eftersom man skapat sig en stark ställning på Systembolaget. Firmans Grande Reserve Barbados är bästsäljande lagrad rom med över 260 000 liter sålda år 2020.
Sverige-ettan sötas med 16 gram socker per liter. Genom åren har även singelfaten som kommer hit piffats upp med tillsatt socker före buteljering. Men ifjol bröts trenden. Två av fyra flaskor hade inget tillsatt socker.
Och båda fick höga poäng i vårt blindtest. Socker lägger ut en dimridå för smakerna vilket missgynnar sockrad rom i en blindprovning där det just är arom-spreaden som räknas.
Varannan sötad gäller också för årets singelfat-kollektion om man räknar in vintage-utgåvan från Australien som är osötad. Men i första vändan får vi bara två flaskor med 0 gram socker tillsatt. De övriga tre har en sockerhalt på 8-15 gram per liter vilket märks tydligt.
Men bitvis funkar sockringen rätt bra. Tanken är ju att bygga ut kroppen och lyfta fram de inneboende smakerna. Så det krävs fingertoppskänsla vid sötningstillfället.
Men den stora frågan är om produkten verkligen skulle bli sämre utan sockret? Personligen tror jag inte det. Om romen ska drickas enskilt och inte i cocktails eller över isblock gör sockret ingen nytta.
Först ut är oloroso sherryfatet som härbärgerat romen i drygt fyra månader. Som helhet en ”gammal” Barbados-rom på 10 år där man tillsatt 8 gram socker per liter. Här fungerar tillsatsen, sherrytonerna växer sig starkare på bekostnad av romprofilen.
Aromen är lätt och rund i parfymerad eterisk stil med fetare sherrytoner under. Centralt söt hallonsyrup som är väldigt attraktiv och ju beror på den extra sötningen. En tät sammanvävd bouquet.
Eterisk ek-kryddig start i munnen med lätta parfymtoner och en bedagad slö sötma som verkligen passar i sammanhanget. Mot slutet dyker tobak/läder-toner upp, och sent tillochmed rökelse.
Eftersmaken är bedårande hallonsyltig fast med mycken torr ek i basen. Avslutet är långt och böljar suggestivt. Men stängs så småningom ner av mörk choklad.
Guatemala-romen är XO-märkt och består av flera åldrar. Sista året har den tillbringat i kryddsöta muscat-vinfat. Resultatet är en mycket märklig doft av ketchup med kryddstark senap. under sötstinn arrakspunsch.
Kärnan känns spritig vilket i sammanhanget ger den söta aromen kraft. Det visar sig nämligen att fransmännen hällt i 15 gram socker här. Och det är kanske den mängd som behövs för att fylla ut kroppen och ge tyngd åt destillatet.
Smaken imponerar nämligen. Stor och full av breda estrar, verkligen söt-boostad. Den franska eken svarar på söt-attacken med krydda och tobaksbeska. Mot slutet blir frukten syrlig påminnande och soltorkad tomat!
Sockerdosagen tar ut sin rätt i eftersmaken som är halvlång och punshig med viss skalbeska men överlag lite för ren med tanke på utväxlingen dessförinnan. Munkänslan efteråt av tobaksblad och rökelse är förstås väldigt trevlig.
En rom med lagom energi och engagemang. Snyggt utfört romhantverk med känsla för sötningsgraden. Den sötfylliga starten som blir syrligt studsig med mysigt kryddtiv är själva grejen med flaskan.
Två goda exempel på att sötning funkar som följs av en tredje lyckad variant. Här kommer romen från Panama och har fått sluta sina dagar på rödvinsfat från Côte-Rôtie gjort på syrah-druvan. Jojo, här ringer varningsklockorna – rödtjut och sockrig rom, går det ihop?
8 gram socker har tillsatts för att dämpa rödvinsyran något. Läskigt odör av skånsk senap kastar sig över en. Förstårkt av sur socka och förmildrande bröstkaramell i botten. Man måste vänja sig. När jag kommer tillbaka en tredje gång har jag accepterat stilen som har en vulgo-edge man kan gilla.
Munnen får kropp av sockret här också. Smaken har en rik örtig sötma som tar på fruktkaka och torkad frukt. Men mot slutet bryter kolonnpanne-tonerna igenom och ger en spritbeska som värmer på.
Efterspelet blir betydligt tuffare. bränt trä och oljigt bitter värme breder ut sig. Utgången är krävande och måhända lite för jobbig.
Som helhet en bitchig nyckfull rom. Den börjar ju bra med rik frodig fruktighet påhejad av rökvinsfatet men går in i en ek/spritvägg och blir brötigt beskbruten. Men så har den tillbringat nära 14 år på ekfat varav 11 år i Panama vilket är länge för en rom. Verkligen en karaktärsfull sak som kräver sin rom-drickare.
Kvar är två fat med osötad rom. Och vi återvänder till Barbados och West Indies-fabriken som nyttar både pot stills och kolonnpannor. Dags för det yngsta fatet i samlingen nedlagt 2014. Alltså 7 år gammal rom vilket ju i sig är rätt moget när det handlar om rom.
Det här är riktigt bra grejor som få ligga till sig på Malbec-fat, alltså det franska rödvinet. Doften har karaktär. Det luktar dammig syrup med en pikant kantarellkryddig ton som är förunderlig. Bakom lätta parfymslingor.
Lång rik smak som får en söt start. Strax örtig/kryddig och relativt arrakstung med engelsk fruktkaka mot slutet. En BIG ultra-rom-käft man blir såå glad av!
Eftersmaken har en lätt kryddig värme och det smakar vanilj och bröstkaramell. Inte så karaktärsfull som resten men det gör inget. Den här skönheten är perfekt och lagom. Ingen kan bli missnöjd. Något att sippa på i stillhet i en aromkupa.
Alexandre Gabriel har varit inne i omgångar på ölfat men aldrig riktigt fått till det. Men nu har han lyckats komma i mål med något han är nöjd med. Och det handlar om återanvända öltunnor från belgiska Duvel.
Här har fatet fått ta emot lite yngre rom. 7-årig jamaicansk pot still-rom från Clarendon som fått göra ytterligare 10 månader i ölfat.
Jamaicanen har en stor florsockrig ljus nos med farin- och nougattoner centralt. Därbakom torrare läder med sötaktiga gödsel-stråk och inslag av kryddnejlika. Det låter intressant men landar aningen konstigt.
Smaken har en helt annan dignitet. Det är långsamt och trögt med sockerlag i starten som byggs ut med knäck och lädertoner. Mot slutet en kryddpush med lite svartvinbärsyra som hovsamt dämpas av honung.
Lång lätt värmande final av bränt socker och läder. Tyvärr lite för ren med tanke på stegringen i munnen. Man kommer hit för smakens skull men blir lite besviken på doft och efterspel.
Plantation Single Cask Jamaica 2013 Duvel 42%
87p Doft 21, Smak 23, Exit 21, Balans 22 Knappt 8-årig rom utgiven av Maison Ferrand. Destillerad 2013 i vendome pot still av Clarendon Distillery på Jamaica. Gjord på melass, jästid 1 vecka. 3 års tropisk lagring på bourbon barrels följt av 4 år på cognacsfat i Frankrike samt 10 månader i ett Duvel No 5 ölfat. Inget socker tillsatt innan buteljering år 2021. 62 gram estrar per hLPA. Färgad med E150a. 236 flaskor webblanseras 28 oktober på Systembolaget. SB-nr 40996, 799 kr
Plantation Single Cask Barbados Malbec 49,8%
91p Doft 23, Smak 23, Exit 22, Balans 23 7-årig rom utgiven av Maison Ferrand. Destillerad 2014 i pot tills och kolonnpannor på Barbados av West Indies Distillery. Gjord på melass, jästid 3-4 dagar. 5 års tropisk lagring på bourbon barrels följt av 1 år på cognacsfat i Frankrike. Slutligen 1 år i Malbec rödvinsfat. Inget socker tillsatt innan buteljering år 2021. 81 gram estrar per hLPA. Färgad med E150a. 248 flaskor webblanseras 28 oktober på Systembolaget. SB-nr 40998, 699 kr
Plantation Single Cask 10 år Barbados Oloroso 49,8%
90p Doft 23, Smak 23, Exit 22, Balans 22 10-årig rom utgiven av Maison Ferrand. Destillerad 2011 i pot tills och kolonnpannor på Barbados av West Indies Distillery. Gjord på melass, jästid 3-4 dagar. 5 års tropisk lagring på bourbon barrels följt av 5 år på cognacsfat i Frankrike. Slutligen 4 månader i oloroso sherryfat. 8 gram socker per liter tillsatt innan buteljering år 2021. 113 gram estrar per hLPA. Färgad med E150a. 248 flaskor webblanseras 28 oktober på Systembolaget. SB-nr 40999, 749 kr
Plantation Single Cask Guatemala XO 48%
88p Doft 21, Smak 23, Exit 22, Balans 22 XO-rom utgiven av Maison Ferrand. Destillerad i kolonnpannor av Destiladora de Alcoholes y Rones i Guatemala. Gjord på melass, jästid 2-3 dagar. Tropisk lagring på bourbon barrels följt av 1 år på cognacsfat i Frankrike samt 11 månader i Muscat-vinfat. 15 gram socker per liter tillsatt innan buteljering år 2021. 46 gram estrar per hLPA. Färgad med E150a. 200 flaskor webblanseras 28 oktober på Systembolaget. SB-nr 41002, 749 kr
Plantation Single Cask Panama 2005 Syrah 46,1%
88p Doft 22, Smak 23, Exit 21, Balans 22 Knappt 14-årig rom utgiven av Maison Ferrand. Destillerad 2007 i kolonnpannor av Alcoholes Del Istmo i Panama. Gjord på melass, jästid 3 dagar. Tropisk lagring i 11 år på bourbon barrels följt av 2 år på cognacsfat i Frankrike samt 10 månader i Syrah-vinfat från Côte-Rotie. 8 gram socker per liter tillsatt innan buteljering år 2021. 52 gram estrar per hLPA. Färgad med E150a. 248 flaskor webblanseras 28 oktober på Systembolaget. SB-nr 40997, 799 kr